TARIF MINIM PENTRU ASIGURARILE DIN AGRICULTURA


Data: 03.10.2007

Companiile se tem sa nu plateasca daune mai mari decat primele subscrise, asa cum s-a intamplat pe segmentul RCA . Asiguratorii agricoli se asteapta ca in acest an sa inregistreze pierderi, daunele platite fiind mai mari decat primele brute subscrise. De aceea, reprezentantii societatilor de asigurare vor stabilirea unui tarif minim, astfel incat sa fie evitate asemenea situatii. Companiile care ofera asigurari pentru agricultura doresc stabilirea unui tarif minim al politei de asigurare. Asta pentru ca lupta dintre societatile de profil poate duce la scaderea pretului sub nivelul minim care asigura plata daunelor.

O situatie similara se poate observa pe segmentul politelor de asigurare pentru raspunderea civila auto (RCA), unde multe companii raporteaza pierderi.

Paul Ciobotaru, directorul general adjunct al FATA Asigurari Agricole, subliniaza ca trebuie stabilit un tarif minim, sub care sa nu se incheie nicio polita de asigurare agricola `pentru a avea siguranta ca tarifele respective pot acoperi daunele pe care le preluam`.

Politele de asigurare agricola nu pot fi incheiate precum cele auto, pentru ca societatile de profil au nevoie de specialisti, ingineri agronomi, care sa evalueze terenurile, a adaugat Ciobotaru, citat de NewsIn.

Anul 2007 va aduce pierderi asiguratorilor

Mai mult, directorul FATA Asigurari Agricole sustine ca este nevoie de interventia statului pentu a sustine acest segment al pietei asigurarilor.

Consultantul in asi­gurari Maura Klassek con­sidera ca societatile din tara noastra vor inregistra pierderi, in anul curent, pe segmentul politelor agricole. Valoarea primelor brute subscrise de asiguratori a fost de 54 milioane de lei, iar rata daunei raportata de acestia, in august, a fost de 90% din volumul primelor.

`Anul 2007 este primul in care rata daunei este foarte ridicata, in conditiile in care, din 1993 si pana in prezent, Romania a inregistrat o rata medie a daunei care nu a depasit 65%`, a adaugat Klassek.

Consultantul in asigurari a precizat ca, in urma experientei din acest an, multe companii ce practica asigurari agricole analizeaza daca vor mai oferi sau nu acest produs.

Asta pentru ca, la fel ca toate societatile pe actiuni, asiguratorii sunt orientati catre profit. In acest sens, Klassek considera ca este necesara elaborarea unei strategii nationale, care sa implice Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor.

Numarul fermierilor cu asigurare nu depaseste 7000

Totodata, Paul Ciobotaru subliniaza faptul ca fenomene catastrofale precum seceta se manifesta pe arii extinse si nicio societate de asigurari nu le poate sustine decat in cazul unor prime exorbitante.

Societatile care ofera polite de asigurare agricola nu au mai mult de 6.000-7.000 clienti, in general fiind fermierii cu peste 100 de hectare.

Ponderea taranilor cu terenuri mici este nesemnificativa, cu toate ca aproximativ 80% din terenurile arabile cultivate se afla la mici producatori - suprafete curpinse intre 0,5 si 5 hectare.

Aceasta fragmentare­ a terenurilor agricole repre­zinta si motivul pentru care dezvoltarea pe segmentul de piata este limitata.

Un aticol de: Costi Dobrea

Integral in Adevarul

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor