Sistemul de pensii private, ingreunat de lacune legislative


Data: 14.05.2007

Desi stufoasa, legislatia inca nu prevede cum vor fi efectuate transferurile de bani de la participanti catre fonduri. Administratorii fondurilor de pensii private se confrunta cu cateva probleme care le-ar putea ingreuna colectarea contributiilor sau ar putea chiar intarzia sistemul. Desi autoritatile cunosc cazul Poloniei, unde participantii au cotizat, dar nimeni nu stia de la cine au venit banii, legiuitorii nu au nominalizat inca institutia care va tine evidenta operatiunilor. De asemenea, nici sistemul informatic nu este bine pus la punct.

`Casa Nationala de Pensii nu va putea aloca fonduri pentru evidenta participantilor.
E nevoie de o reglementare care sa stabileasca cine va face validarea, cum se face transferul de bani`, spune Radu Vasilescu, directorul de pensii al ING Asigurari de Viata.

Pentru a-si face corect calculele in privinta comisioanelor si a incasarilor, societatile care administreaza fonduri de pensii trebuie sa cunoasca daca activitatea agentilor de marketing (care sunt de ordinul miilor la fiecare companie) este purtatoare de TVA sau nu. `Intermedierea de servicii financiare nu e purtatoare de TVA nicaieri in lume`, mai spune Vasilescu.

Banii nu pot fi investiti de la inceput

Totodata, oficiali ai societatilor de pensii autorizate au semnalat faptul ca, inca de la primele colectari, administratorii incalca legea. Avand in vedere limitele legale de deductibilitate fiscala (200 euro pentru angajatori, 200 euro pentru angajat), fondurile de pensii vor aduna contributii intr-un ritm destul de lent. Asta inseamna ca, in primele luni de viata ale fondului, administratorul se va gasi in imposibilitatea de a respecta legislatia in vigoare cu privire la pragul de detinere de 5% pe emitent si la limitele pe categorii de instrumente.

De exemplu, sa presupunem ca in prima zi de colectare strangem in contul unui fond suma de 200 lei. Pentru a nu incalca legea, acesti bani trebuie plasati imediat in instrumente emise de cel putin 20 de emitenti diferiti, pentru ca legea interzice plasarea a mai mult de 10% din activele fondului in activele unui grup de emitenti. Asta inseamna o medie de 10 lei per emitent, suma care este imposibil de investit.

La Bursa de Valori Bucuresti, de exemplu, pentru majoritatea emitentilor, tranzactia minima este de 500 de actiuni pe emitent, deci luand cazul actiunilor Banca Transilvania (exemplu aleator), ar fi nevoie de aproximativ 550 lei numai pe acest emitent pentru o investitie minima posibila.

In ceea ce priveste titlurile de stat, situatia e si mai dificila, deoarece tranzactia minima este de 10.000 lei. In plus, la plasarea diversificata a unor sume mici costurile de tranzactionare si decontare au un impact mult mai mare asupra pretului platit si, implicit, asupra randamentului fondului. Asta inseamna ca legea va obliga administratorii de fonduri sa produca un randament inferior celui tintit de societati, in detrimentul participantilor la fond.

Mutari de la un fond la altul

In cazul altor tari din regiunea Europei Centrale si de Est, perioadele de gratie acordate au fost de 12 sau chiar 18 luni, in functie de rata de acumulare a activelor in fond. Solutia ar fi acordarea, de catre autoritatile din Romania, a unei perioade de gratii pentru societatile care administreaza fonduri de pensii.

In cateva din tarile din Europa Centrala si de Est s-a manifestat un fenomen daunator sistemului de pensii, in sensul ca au existat brokeri de pensii care, profitand de pozitia lor de centre de influenta pentru mase mari de salariati, au demarat un carusel al transferurilor intre diversi administratori de pensii. Beneficiul direct a fost incasarea de comisioane de achizitie de la fiecare din acestia, pentru mii de participanti la sistem.

Legislatia nu poate si nu trebuie sa restranga dreptul fiecarui participant de a se transfera intre diferiti administratori, insa daca acest fenomen capata forma de masa poate afecta existenta unor fonduri de pensii, ceea ce duce implicit la discreditarea sistemului. In tarile din Europa s-au luat masuri de limitare a transferurilor in masa si de eliminare din sistem a agentilor de marketing sub suspiciune de manipulare a participantilor pe care ii reprezinta.

Un articol de: Oana Grecea  


Sursa: Adevarul

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor