Ieri, 09 aprilie 2009, la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), reprezentantii societatilor de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident.
Acest document este absolut necesar pentru implementarea Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/18.12.2008, intrucat instituie proceduri clare privind modul de stabilire a dreptului la despagubire pentru proprietarii/utilizatorii vehiculelor implicate in accident.
Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata pentru toate accidentele rutiere produse intre doua vehicule pe teritoriul Romaniei, din care au rezultat numai pagube materiale, si va simplifica circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.
Cu acest prilej, doamna Angela Toncescu, Presedintele CSA, a declarat: `Semnarea Protocolului dovedeste ca asiguratorii sunt pregatiti pentru aplicarea procedurii de constatare amiabila si ca data de 1 iulie 2009, anuntata de CSA ca termen de intrare in vigoare a normelor, va fi respectata. Astfel, datorita muncii in echipa si implicarii directe a CSA in elaborarea protocolului, Romania se aliniaza, si din acest punct de vedere, practicilor din statele europene`.
Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a cazurilor, prezentand o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu. Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment.
Totodata, Protocolul reglementeaza si modalitatea de solutionare amiabila a eventualelor neintelegeri dintre asiguratori cu privire la stabilirea raspunderii civile, acestia avand posibilitatea sa apeleze la o Comisie de mediere.
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...