1. Cum ati ajuns sa lucrati intr-o companie de brokeraj in asigurari?
In anul 1998, fiind in cautare de ceva nou, am identificat aceasta frumoasa si interesanta activitate si am decis infiintarea unei societati de brokeraj in asigurari, alaturi de asociatul meu, Marius Moldovan.
2. Ce v-a facut sa alegeti o cariera in asigurari?
Marele potential al acestei afaceri si placerea deosebita de a lucra cu diversi oameni intr-un domeniu in care relatiile interumane sunt deosebit de importante.
3. Sistemul de asigurari din Romania este intr-o continua schimbare si dezvoltare. Cum vedeti lumea asigurarilor peste cativa ani?
Sper ca va fi mult mai civilizata decat in prezent, atat din punct de vedere al educatiei asiguratilor cat si al profesionalismului personalului din domeniul asigurarilor, lucruri care in prezent inca mai lasa mult de dorit.
4. Cum vedeti asigurarea obligatorie a locuintelor? Ce impact credeti ca va avea asupra societatilor de asigurare? Dar asupra populatiei?
Ca pe un rau necesar. Din nefericire, Romania este o tara cu o mare expunere la riscurile catastrofice si instituirea obligativitatii este singura solutie viabila de protectie care poate fi adoptata. Impactul asupra asiguratorilor cred ca va fi unul favorabil, in ansamblu, in ideea ca vor depune eforturi in sensul constientizarii asiguratilor ca polita obligatorie acopera decat riscurile catastrofale si numai in limita sumei asigurate si ca este important pentru asigurati sa isi incheie o polita de asigurare `all risks` la valoarea reala a locuintei pentru a beneficia de o protectie optima. Reactia populatiei nu cred ca va fi una prea favorabila, dar in timp vor simti si efectele pozitive ale acestei obligativitati.
5. Ce beneficiu credeti ca o sa aduca, atat companiilor de asigurare cat si cetatenilor, implementarea pensiilor private in Romania ?
In ordine descrecatoare, beneficiile le `incaseaza` asiguratii, statul si asiguratorii. Asiguratii beneficiaza de o pensie bazata pe acumularile reale efectuate de catre acestia pe parcursul vietii, statul `scapa` de presiunea bugetara din zilele noastre datorata raportului nefavorabil dintre pensionari si persoanele active, iar pentru asiguratori, este pur si simplu o noua oportunitate de afaceri.
6. Ce anume ati dori sa se schimbe in asigurari?
In primul rand mentalitatea angajatilor serviciilor de daune din companiile de asigurari care trebuie sa inteleaga ca solicitarea de despagubire a asiguratilor sau pagubitilor se face numai si numai ca urmare a faptului ca inainte de aceasta solicitare au fost achitate prime de asigurare, fara de care solicitarea de daune nu are sens si ca ei reprezinta adevaratul `feed-back` al imaginii vanzatorilor de asigurari pe piata si al companiei la care lucreaza. In al doilea rand, as institui un regulament de fairplay, atat in ofertare, cat mai ales in serviciile oferite de intermediari.
7. Care sunt avantajele si dezavantajele lucrului intr-o companie de brokeraj in asigurari?
Cel mai mare avantaj este acela al faptului ca iti este imposibil sa te plictisesti. Nimic nu este repetitiv: nici clientii, nici spetele, nici obiectivele asigurate... totul este in permanenta schimbare si tu trebuie sa monitorizezi in permanenta aceste schimbari. Cel mai mare dezavantaj il reprezinta lipsa de deontologie profesionala intre operatorii din piata si cea a educatiei clientilor in legatura cu serviciile pe care le oferim.
8. Ati avut un model anume in cariera?
Nu.
9. Ce calitati considerati ca fac din Dvs. un bun leader in asigurari?
Profesionalismul, seriozitatea, onestitatea si buna cunoastere a aspectelor tehnice si juridice din domeniu.
10. Aveti o formula a succesului pe care doriti sa ne-o impartasiti?
Invatare, implicare, perseverenta, relationare.
11. Cum reusiti sa va motivati subalternii?
Facandu-i sa se simta parte a intregului sistem in care functioneaza si constientizandu-si foarte bine rolul pe care il au in cadrul acestuia. Mentinerea unor ralatii apropiate si intelegerea nevoilor personale. Creearea unui raport bine echilbat intre `cerere` si `oferta`.
12. Ce ati invatat din experientele de pana acum?
Ca tot ceea ce stii azi nu iti este suficient ca sa fii bun maine. Maine va trebui sa mai inveti ca sa fii `la zi` cu informatia si astfel, sa te numeri printre cei mai buni.
14. Cum se impaca familia si job-ul?
Intrucat nici altii nu au reusit sa stabileasca vreo formula magica, cred ca si in cazul meu s-au stabilit limitele compromisului.
15. In ce alt domeniu ati fi dorit sa lucrati?
Turism.
17. Care ar fi MOTTO dupa care va ghidati in viata?
Ideea de a-ti lasa loc de buna ziua pe acolo pe unde treci.
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...