CONDITII GENERALE
PRIVIND ASIGURAREA MIXTA PENTRU PERSOANE FIZICE
DEFINITII
In intelesul prezentelor conditii generale de asigurare, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii, daca prin conditiile speciale de asigurare nu se prevede altfel :
Asigurat: persoana fizica, nominalizata in polita de asigurare care are un interes asigurabil si care, in schimbul platii primei de asigurare, se asigura pentru cazurile de producere a riscurilor asigurate.
Asigurator: S.C. Allianz-Tiriac Asigurari S.A., inregistrata in Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari cu nr. RA-017.
Contractant al asigurarii: persoana care incheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind alta persoana si se obliga fata de Asigurator sa plateasca prima de asigurare.
Beneficiar: persoana mentionata in contractul de asigurare, indreptatita sa primeasca despagubirea / indemnizatia in cazul producerii riscului asigurat.
Tert prejudiciat: persoana indreptatita sa primeasca despagubirea / indemnizatia, pentru dauna / prejudiciul suferit ca urmare a angajarii raspunderii civile a Asiguratului, acoperita prin asigurare.
Contract de asigurare: polita de asigurare impreuna cu prezentele conditii generale de asigurare, conditiile speciale de asigurare, clauze, cererea chestionar, inspectia de risc, specificatii de asigurare, suplimente de asigurare, declaratii facute de Asigurat.
Polita de asigurare: documentul semnat de Asigurator si Asigurat, cuprinzand datele de identificare ale acestora, obiectul asigurarii, sumele asigurate, primele de asigurare, termenele de plata a primei de asigurare, fransize, alte elemente si care probeaza incheierea contractului de asigurare.
Risc asigurat: evenimentul viitor, posibil dar incert mentionat in conditiile speciale de asigurare, la producerea caruia Asiguratorul isi asuma obligatia de a plati despagubirea / indemnizatia.
Suma asigurata/limita raspunderii: suma maxima in limita careia Asiguratorul plateste despagubirea / indemnizatia de asigurare la producerea riscului asigurat.
Prima de asigurare: suma platita de Asigurat sau de contractantul asigurarii in schimbul asumarii de catre Asigurator a obligatiei de plata a despagubirii / indemnizatiei de asigurare.
Perioada de asigurare: intervalul de timp in care Asiguratorul acopera riscurile asigurate.
Despagubire / indemnizatie de asigurare: suma pe care Asiguratorul o datoreaza Asiguratului sau Beneficiarului asigurarii, dupa caz, pentru pagubele / prejudiciile rezultate in urma producerii riscurilor asigurate.
Fransiza: partea din valoarea daunei / prejudiciului stabilita ca suma fixa ori procent din suma asigurata / limita raspunderii sau din dauna, suportata de Asigurat, pentru fiecare eveniment (aceasta suma se scade din fiecare despagubire / indemnizatie).
Reprezentanti ai asiguratului: persoanele alese sau numite in conformitate cu prevederile legale, statutele sau actele constitutive autorizate sa reprezinte Asiguratul.
OBIECTUL ASIGURARII
1. In baza contractului de asigurare cuprinzand polita de asigurare, prezentele conditii generale si conditiile speciale anexate politei, Asiguratorul se obliga ca la producerea riscurilor asigurate prin contract, sa despagubeasca Asiguratul, Beneficiarul asigurarii dupa caz, nominalizat in polita sau tertul prejudiciat, pentru pagubele/prejudiciile suferite, cu conditia ca Asiguratul ori contractantul asigurarii sa fi platit prima de asigurare in cuantumul si la termenele stabilite prin contract.
2. De comun acord, se pot aduce modificari la contractul de asigurare oricand in cursul valabilitatii acestuia. In asemenea cazuri, Asiguratorul emite un act aditional (supliment de asigurare) la polita in vigoare, care face parte integranta din aceasta.
3. Bunurile asigurate, adresa la care se afla acestea, sumele asigurate, limitele raspunderii sunt cele mentionate expres in polita de asigurare.
INCHEIEREA ASIGURARII
4. Polita de asigurare se incheie dupa informarea scrisa a Asiguratului cu privire la Asigurator si la continutul contractului de asigurare. Polita se incheie in baza informatiilor furnizate de Asigurat care impreuna cu anexele la polita, clauzele, specificatiile cu bunurile asigurate si declaratiile facute in scris de Asigurat, fac parte integranta din contractul de asigurare.
5. Asigurarea se considera incheiata prin emiterea de catre Asigurator a politei de asigurare si plata de catre Asigurat a primelor de asigurare.
PERIOADA ASIGURATA
6. Contractele de asigurare se incheie pe ani de asigurare. La cerere, contractele pot fi incheiate si pe perioade subanuale, dar minim 3 luni cu precizarea ca orice luna inceputa se considera luna intreaga.
INCEPUTUL SI INCETAREA RASPUNDERII ASIGURATORULUI
7. Daca nu s-a convenit altfel intre parti prin conditiile speciale de asigurare, raspunderea Asiguratorului incepe cel mai devreme in ziua urmatoare datei emiterii politei si incasarii primei de asigurare si inceteaza in ultima zi din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea.
8. In cazul emiterii de suplimente de asigurare la polita existenta raspunderea Asiguratorului incepe in ziua urmatoare datei emiterii suplimentului si incasarii eventualelor prime suplimentare datorate si inceteaza odata cu polita la care acesta este anexat, sau in ultima zi de valabilitate a suplimentului daca prin acesta s-a extins valabilitatea politei emise initial.
EXCLUDERI (RISCURI SI SITUATII EXCLUSE DIN ASIGURARE)
9. Nu sunt cuprinse in asigurare pagubele / prejudiciile cauzate de:
9.1. razboi (declarat sau nu), invazie sau actiunea unui dusman extern;
9.2. razboi civil, revolutie, rebeliune, insurectie, dictatura militara, conspiratie;
9.3. terorism asa cum este definit in legea interna sau in conventiile si tratatele internationale;
9.4. confiscare, expropriere, nationalizare, rechizitionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice;
9.5. explozie atomica, radiatii sau infestari radioactive, ca urmare a folosirii energiei atomice sau a materialelor fisionabile;
9.6. poluare sau contaminare din orice cauza.
SUME ASIGURATE / LIMITELE RASPUNDERII
10. Sumele asigurate si / sau limitele raspunderii mentionate in polita de asigurare se exprima in aceeasi moneda, modul de stabilire fiind prevazut in conditiile speciale.
FRANSIZE
11. Polita de asigurare poate fi incheiata cu aplicarea unor fransize astfel cum se defineste la Cap. DEFINITII.
PRIMELE DE ASIGURARE
12. Primele de asigurare se achita anticipat si integral, pentru intreaga perioada mentionata in polita, sau in rate, din care prima rata se plateste inainte de intrarea in vigoare a politei, iar urmatoarele pana la datele scadente mentionate in aceasta.
13. Primele de asigurare se platesc in aceeasi moneda in care s-a incheiat contractul de asigurare.
14. Numarul si cuantumul ratelor de prima sunt cele inscrise in polita de asigurare.
15. Neachitarea unei rate de prima pana la data scadenta are drept consecinta suspendarea automata a contractului de asigurare si pe cale de consecinta a oricarei raspunderi a Asiguratorului pentru riscurile produse in perioada de suspendare. Suspendarea poate inceta in baza unui supliment de asigurare, in urmatoarele conditii:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data scadenta a ratei de prima datorate, Asiguratul trebuie sa solicite, in scris, repunerea in vigoare a contractului, cu precizarea expresa ca nu ridica pretentii de despagubire / indemnizatie pentru eventualele pagube/prejudicii produse in perioada in care contractul de asigurare a fost suspendat;
b) intocmirea de catre reprezentantul Asiguratorului a unui nou raport de inspectie de risc;
c) plata ratei de prima restante si emiterea suplimentului de asigurare.
Contractul de asigurare se considera repus in vigoare incepand cu ora 24 a zilei in care s-a incasat rata de prima si s-a emis suplimentul de asigurare .
16. In cazul in care nici dupa trecerea perioadei de suspendare rata de prima datorata nu este achitata contractul de asigurare se reziliaza automat.
17. Asiguratul este obligat:
17.1. Pe intreaga perioada de valabilitate a contractului de asigurare:
a) la incheierea politei de asigurare, sa prezinte Asiguratorului informatii detaliate si complete in legatura cu toti factorii ce ar putea influenta producerea unui risc acoperit, factori in baza carora Asiguratorul va decide daca sa acopere riscul sau sa-l accepte numai in anumite conditii;
b) sa plateasca primele de asigurare sau ratele de prima la termenele scadente si in cuantumurile prevazute in polita de asigurare;
c) sa declare existenta altor asigurari pentru aceeasi forma de asigurare, inclusiv la asiguratori diferiti, atat la incheierea politei de asigurare, cat si pe perioada valabilitatii acesteia, cu exceptia asigurarilor de accidente persoane;
d) sa notifice in scris Asiguratorului, in termen de 14 zile calendaristice, orice modificare, intentie de modificare, agravare a riscului, chiar daca aceastea au loc impotriva vointei Asiguratului, in legatura cu datele luate in considerare la incheierea politei;
17.2. In caz de neindeplinire a obligatiei prevazute la pct. 17.1 lit. a) indreptateste Asiguratorul sa rezilieze polita de asigurare, prin notificare scrisa;
17.3. In caz de neindeplinire a obligatiei prevazute la pct. 17.1 lit. b) se aplica prevederile pct.15 si 16;
17.4. In caz de neindeplinire a obligatiilor prevazute la pct. 17.1 lit. c) si d), Asiguratorul are dreptul sa denunte contractul de asigurare de la data constatarii, fara restituirea primelor pentru perioada scursa de la incheierea asigurarii. In cazurile grave de neglijenta privind agravarea riscului prin neindeplinirea masurilor mentionate la pct. 17.1 lit. d), Asiguratorul are dreptul sa refuze plata despagubirii / indemnizatiei la producerea riscului asigurat.
17.5. Dupa producerea riscului asigurat:
a) sa ia, potrivit cu imprejurarile, masuri pentru limitarea pagubelor, pe seama Asiguratorului si in limita sumei la care s-a facut asigurarea;
b) sa instiinteze imediat, in caz de incendiu, explozie sau furt, dupa caz, pompierii, politia sau alte autoritati publice competente, cele mai apropiate, solicitand acestora intocmirea de acte cu privire la cauzele si imprejurarile producerii evenimentului asigurat;
c) sa avizeze in scris Asiguratorul despre producerea riscului asigurat, generator de pretentii de despagubire / indemnizatie, despre cauzele si imprejurarile producerii riscului asigurat;
d) sa pastreze partile afectate si sa le puna la dispozitia reprezentantilor sau expertilor Asiguratorului pentru constatare, cu exceptia asigurarilor de accidente persoane;
e) sa furnizeze toate informatiile si documentele solicitate de Asigurator si sa permita acestuia sa faca investigatii referitoare la cauza si marimea pagubei;
f) sa conserve dreptul de regres al Asiguratorului impotriva celor vinovati de producerea pagubei.
17.6. In cazul nerespectarii obligatiilor prevazute la pct. 17.5, Asiguratorul are dreptul sa refuze plata despagubirii / indemnizatiei, daca din acest motiv nu a putut determina cauza sau marimea reala a pagubei produse din riscurile asigurate.
18. In cazul producerii riscurilor asigurate, constatarea si evaluarea pagubelor se fac de catre Asigurator impreuna cu Asiguratul (reprezentantii / imputernicitii acestuia) in conformitate cu prezentele conditii generale si conditiile speciale anexate politei.
19. In cazul in care pagubele au fost marite (agravate) din alte cauze decat din riscurile asigurate, despagubirea / indemnizatia se va stabili numai pentru acea parte din paguba care, dupa constatarile ce se mai pot face cu certitudine, a fost cauzata - fara indoiala - de evenimentul asigurat.
20. In cazul in care, la data formularii cererii de despagubire / indemnizatie exista o alta asigurare acoperind acelasi obiect si acelasi risc, Asiguratorul va contribui la despagubire / indemnizatie in mod proportional cu suma asigurata cu exceptia asigurarilor de accidente persoane.
21. La solicitarea Asiguratului, Asiguratorul poate acorda un avans in contul daunei, de pana la 30% din despagubirea / indemnizatia estimata.
22. Despagubirile / indemnizatiile se platesc in moneda in care s-a incheiat polita de asigurare si s-a platit prima de asigurare, dar in toate cazurile facturile in lei se platesc in lei.
23. Despagubirile / indemnizatiile se platesc in maximum 15 zile lucratoare de la depunerea intregii documentatii la Asigurator, in baza acordului scris al Asiguratului asupra sumelor cuvenite, exprimat prin semnarea cererii de despagubire / indemnizare.
24. Transmiterea drepturilor in favoarea unui tert poate fi facuta de asigurat la incheierea contractului de asigurare prin mentionarea unui beneficiar in contract sau dupa producerea daunei prin acordul scris al asiguratului.
25. Asiguratorul are dreptul sa amane plata despagubirii / indemnizatiei daca, in legatura cu dauna, a fost instituita impotriva Asiguratului o ancheta sau o procedura penala, pana la finalizarea anchetei sau procedurii.
26. Dupa plata fiecarei despagubiri / indemnizatii, suma asigurata /limita de raspundere se micsoreaza cu suma cuvenita drept de despagubire / indemnizatie, asigurarea continuand pentru suma /limita de raspundere ramasa.
27. Suma asigurata poate fi reintregita prin emiterea unui supliment de asigurare, in schimbul unei prime aditionale care se poate retine din despagubirea / indemnizatia cuvenita, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila legala si accidente persoane. In cazul in care Asiguratul nu accepta reintregirea sumei asigurate, pentru urmatoarele daune despagubirile / indemnizatiile se reduc corespunzator raportului dintre suma asigurata ramasa dupa plata despagubirii /indemnizatiei si suma asigurata din polita, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila legala.
DISPOZITII FINALE
28. Toate comunicarile intre parti se vor face in forma scrisa sau se vor confirma in scris, daca s-a utilizat o alta forma. Comunicarile se vor face la adresa Asiguratului mentionata in polita de asigurare sau la alta adresa daca partile au convenit altfel.
29. Respectarea riguroasa a obligatiilor ce-i revin Asiguratului, precum si prezumtia ca declaratiile si raspunsurile Asiguratului la chestionar sunt adevarate, vor fi o conditie ce precede orice raspundere care revine Asiguratorului.
30. Daca Asiguratul a comunicat date inexacte sau incomplete sau nu a informat Asiguratorul despre orice modificare intervenita in legatura cu datele luate in considerare la incheierea contractului de asigurare, precum si despre schimbarea imprejurarilor esentiale privind posibilitatea producerii riscului asigurat, Asiguratorul are dreptul:
30.1. Pe intreaga perioada de valabilitate a contractului de asigurare:
a) sa propuna Asiguratului modificarea contractului de asigurare, prin emiterea unui supliment de asigurare cu ajustarea corespunzatoare a primelor, pentru fiecare luna in proportie de 1/12 din prima anuala;
b) daca Asiguratul nu este de acord cu modificarea propusa, contractul de asigurare se reziliaza cu efect de la data propunerii de modificare. Asiguratorul retine pentru perioada expirata, dar nu mai putin de 3 luni, o prima de asigurare calculata pentru fiecare luna in proportie de 1/10 din prima anuala, iar diferenta se restituie Asiguratului, daca inainte de reziliere nu au fost daune avizate si / sau platite;
c) sa anuleze contractul de asigurare cu efect de la inceputul asigurarii, cu restituirea integrala a primelor, in cazul in care, cunoscand exact imprejurarile, contractul de asigurare nu s-ar fi incheiat.
30.2. Dupa producerea riscului asigurat:
a) sa reduca despagubirea / indemnizatia cuvenita, corespunzator raportului dintre prima stabilita si cea care, cunoscandu-se exact imprejurarile, ar fi fost cuvenita;
b) sa refuze plata despagubirii / indemnizatiei, restituind integral primele de asigurare platite, daca fata de imprejurarile reale contractul de asigurare nu s-ar fi incheiat.
31. In cazul in care contractul de asigurare se modifica prin acordul partilor, se reziliaza sau denunta, pentru stabilirea diferentelor de prima de restituit sau de incasat se procedeaza astfel:
a) pentru restituit: Asiguratorul retine primele de asigurare pentru perioada expirata, pe luni de asigurare (minimum trei), pentru fiecare luna - 1/10 din prima anuala, iar restul se restituie Asiguratului;
b) pentru incasat: primele de asigurare cuvenite Asiguratorului se calculeaza pentru perioada ramasa pana la expirare pe luni de asigurare, in proportie de 1/12 din prima anuala;
c) fiecare luna de asigurare inceputa se considera luna intreaga.
32. In cazul modificarii, denuntarii sau rezilierii contractului de asigurare, prevederile acestuia se aplica in toate cazurile de dauna survenite inainte de modificare, denuntare sau reziliere, pana la lichidarea definitiva a acestora. In aceste cazuri, primele de asigurare pentru perioada ramasa pana la expirare nu se restituie.
33. Asiguratorul nu acorda despagubiri / indemnizatii pentru pagubele produse in perioada cat contractul de asigurare a fost suspendat.
34. In cazul in care contractul de asigurare este incheiat cu aplicarea unor clauze speciale, ca urmare a mentionarii exprese pe formularul de polita sau in suplimentul de asigurare si incasarii de catre Asigurator a diferentelor de prima corespunzatoare, in interpretarea si aplicarea prevederilor contractuale, clauzele speciale au prioritate si completeaza sau modifica conditiile speciale de asigurare.
35. Spezele bancare pentru orice operatie de restituire de prime efectuata de Asigurator cad in sarcina Asiguratului.
36. In orice actiune, proces sau litigiu in care Asiguratorul pretinde, potrivit prezentelor conditii generale, ca un eveniment nu este asigurat prin contractul de asigurare, sarcina probei de acoperire revine Asiguratului.
37. In limita despagubirilor / indemnizatiilor platite, Asiguratorul este subrogat in toate drepturile Asiguratului impotriva persoanelor (altele decat cele asigurate) raspunzatoare de producerea sau marirea pagubelor / prejudiciilor, cu exceptia asigurarilor de accidente persoane.
38. Dreptul Asiguratului de a ridica pretentii fata de Asigurator privind plata unor despagubiri / indemnizatii se stinge in termen de 2 ani de la data producerii evenimentului asigurat, daca legea nu prevede altfel.
39. Asiguratorul are dreptul sa opuna titularului, beneficiarului ori tertului, care invoca drepturi din contractul de asigurare, toate apararile pe care le poate opune Asiguratului in temeiul acestui contract de asigurare.
40. Asiguratul persoana fizica are dreptul de acces la datele cu caracter personal pe care le furnizeaza, dreptul de interventie asupra datelor si dreptul de opozitie, asa cum acestea sunt reglementate de dispozitiile art. 13, 14, respectiv 15 din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Asiguratul persoana fizica isi poate exercita drepturile prevazute la alin. (1), depunand la Allianz Tiriac Asigurari SA o cerere in forma scrisa, datata si semnata. In cerere, solicitantul poate arata daca doreste ca informatiile sa ii fie comunicate la o anumita adresa care poate fi si de posta electronica sau printr-un serviciu de corespondenta care sa asigure ca predarea i se va face numai personal.
41. Legea aplicabila contractului de asigurare este legea romana.
42. Orice litigiu in legatura cu aplicarea prezentelor conditii generale se rezolva de instantele de judecata competente din Romania.
43. In tot cuprinsul prezentelor conditii generale de asigurare, prin Asigurat se inteleg si urmatoarele persoane din familia titularului politei, daca in mod statornic locuiesc si gospodaresc impreuna cu acesta: sotia / sotul, copiii, parintii, precum si alte persoane aflate in intretinere.
44. Asiguratorul nu va exercita dreptul de regres impotriva persoanelor prevazute la pct. 43.
45. La prezentele conditii generale se aplica toate prevederile din conditiile speciale in care se face referire la prezentele conditii.
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI S.A.
Emisiune septembrie 2005
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...