FITCH: BANCILE ROMANESTI CRESC RAPID, PROFITABILITATEA ESTE SUB PRESIUNE


Data: 23.10.2007

Bancile romanesti isi mentin ritmul rapid de crestere a creditarii, dar reducerea marjelor si cheltuielile mai mari legate de extinderea retelelor exercita presiuni asupra profitabilitatii, arata luni agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. `Cresterea economica puternica, majorarea disponibilitatii produselor bancare si veniturile marite ale clientelei au stimulat extinderea semnificativa a creditelor, mai ales a celor pe termen lung din sectorul de retail`, a spus seful echipei bancare a agentiei Fitch, Gulcin Orgun, potrivit unui comunicat al companiei de rating.

`Cu toate acestea, activele bancare raman la nivelul scazut, de 50% din produsul intern brut (PIB), care reflecta o penetrare joasa. Aceste aspecte, corelate cu estimarile care spun ca dezvoltarea economica va continua sugereaza un potential de continuare a cresterii`, a mai spus Orgun.

`Performantele sectorului bancar romanesc au fost afectate negativ de reducerea marjelor din cauza scaderii ratelor dobanzii, intr-un mediu caracterizat prin inflatie mai joasa, si a competitie crescute, ca si de costurile mai mari asociate extinderii retelelor bancare`, a adaugat directorul echipei bancare de la Fitch Ratings.

`Eficienta sectorului bancar va beneficia de pe urma economiilor de scala, care ar trebui sa compenseze, intr-o anumita masura, scaderea asteptata a profitabilitatii, in paralel cu imbunatatirea castigului din comisioane`, a mai spus analistul Fitch.

Cresterea rapida a creditelor si nivelul inca ridicat al imprumuturilor de pe piata valutara, lipsita de instrumente pentru protectia riscului (hedging) ar putea insa crea probleme privitoare la calitatea activelor, pe masura ce imprumuturile ajung la maturitate si ar putea accentua riscurile operationale, spun economistii de la Fitch. Analistii agentiei de evaluare financiara au mai spus ca exista semne legate de deteriorarea calitatii activelor, in pofida conditiilor economice favorabile.

Sistemele imbunatatite de management al riscurilor si restructurarea bancilor, mai ales prin implicarea actionarilor straini cu o experienta avansata in practicile de management al riscurilor, aduc totusi un anumit confort, mai arata comunicatul agentiei de rating.

Cresterea inregistrata de activele bancilor din Romania este finantata, in mare parte,  din surse internationale. Cu toate acestea, riscurile de refinantare sunt considerate limitate si sunt acoperite, in mare parte, de catre actionari, mai explica specialistii de la Fitch. `Este important ca bancile sa isi formeze o baza solida a depozitelor si sa isi reduca dependenta de actionari, pentru a putea mentine o baza de finantare relativ stabila pentru o crestere sanatoasa`, arata studiul agentiei de rating referitor la sistemul bancar din Romania.

Fitch mai considera ca nivelul de capital in sistemul bancar este optim in prezent, avand in vedere ca nivelul ridicat al activelor fixe limiteaza riscul aparitiei unor probleme din partea capitalului mobil sau dinspre potentiale dificultati impuse de calitatea activelor. Fitch avertizeaza ca ar considera daunatoare eventualele incercari de scadere a nivelului minim obligatoriu al capitalului.

Integral pe BankNews

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor