Data: 08.07.2011
Doar o saptamana mai au la dispozitie proprietarii care nu au incheiat asigurarea obligatorie pentru locuinta pentru a evita amenzile ce urmeaza a fi aplicate de primarii dupa 15 iulie, cu valori cuprinse intre 100 si 500 de lei.
Persoanele asigurate printr-o polita facultativa de locuinta nu sunt obligate sa incheie si o polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) decat dupa expirarea contractului. Este important, in cazul in care se cumpara o locuinta asigurata, sa se solicite asiguratorului trecerea politei pe numele noului proprietar. Proprietarii mai multor imobile cu destinatie locativa trebuie sa asigure fiecare imobil in parte.
Politele obligatorii costa 10 sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, si acopera daunele produse de cutremure, inundatii sau alunecari de teren in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro. In conditiile in care pretul locuintei depaseste cuantumul despagubirii, este indicat sa se incheie si o polita facultativa, al carei pret este de aproximativ 50 euro, dar care acopera mai multe riscuri si sumele asigurate sunt mai mari.
Valabilitatea politei este de 12 luni.
Polita impotriva dezastrelor poate fi cumparata doar de la 13 membri ai PAID: Astra Asigurari, ABC Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari sau Euroins Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqua.
Numarul de polite vandute creste semnificativ, luna mai 2011 crescand cu aproximativ 230% fata de aprilie, iar iunie cu aproape 400% fata de aceeasi luna (aprilie), a spus directorul executiv al Platinum Asigurari, Anca Babaneata, pentru eFin.ro.
Potrivit reprezentantei Platinum Asigurari, procentul locuintelor asigurate pana pe 15 iulie din numarul total al locuintelor va fi de cel putin 25%, iar dupa 15 iulie ne vom astepta probabil din nou la un val de crestere a numarului de asigurati.
Atat asigurarea obligatorie, cat si cea facultativa raman de interes, considera Anca Babaneata. Polita obligatorie prin prisma legislatiei si acoperirii unificate si clare, iar polita facultativa prin acoperirea largita. Ele insa, in prezent, au ecou in doua segmente diferite, pentru cea facultativa optand in principal proprietarii care inteleg beneficiile asigurarii faculative si pentru care costul acesteia ramane accesibil, a spus directorul Platinum.
Pana in prezent, 605.000 de
polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale au fost emise in tara de la demararea acestui proces, la 15 iulie 2010, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care gestioneaza la nivel national procesul de asigurare obligatorie a locuintelor. Gradul de acoperire la nivel national este de 7,25%.
Puteti cumpara online o polita obligatorie pentru locuinta pe BursaAsigurarilor.ro