CSA A FINALIZAT O NOUA NORMA PRIVIND AOL


Data: 18.05.2009

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, acestea fiind publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr.320/14.05.2009.

Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societatile de asigurare si reglementeaza aspecte privind: forma si continutul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurata, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse in asigurare, riscurile excluse, obligatiile proprietarului unei constructii cu destinatie de locuinta, s.a.

Reamintim faptul ca, in conformitate cu Legea nr.260/2008, contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se incheie in forma scrisa intre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietarul locuintei, ceea ce inseamna ca normele mai sus-mentionate vor putea produce efecte doar dupa constituirea PAID.

Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. in cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD incheiate pentru acea locuinta. Astfel, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata sa inmaneze PAD persoanei care devine proprietara a acesteia, iar noul proprietar are obligatia de a instiinta in scris despre acest fapt asiguratorul care a eliberat PAD pentru locuinta.

O persoana care detine o asigurare facultativa a locuintei pentru riscurile prevazute de Legea nr.260/2008 are obligatia ca, la data expirarii acesteia, dar nu mai tarziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, sa incheie asigurarea obligatorie conform Legii nr.260/2008.

In ceea ce priveste limita de raspundere in temeiul PAD, normele prevad faptul ca dupa fiecare dauna provocata locuintei in perioada de valabilitate a contractului prin producerea oricarui eveniment asigurat, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, cu suma platita drept despagubire, asigurarea continuand cu suma asigurata ramasa.

Aceasta inseamna ca suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima a despagubirilor totale ce pot fi platite de PAID in temeiul unui contract, in perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numarul si cuantumul daunelor produse in aceasta perioada.

Avand in vedere caracterul social al asigurarii obligatorii a locuintei, se precizeaza faptul ca, in cazul in care se incheie mai multe PAD pentru aceeași locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintai PAD incheiata, celelalte PAD anulandu-se, cu restituirea primelor de asigurare de catre PAID.

Normele nu ingradesc dreptul oricarei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

In cazul in care, pe langa asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, pana la concurenta sumei asigurate obligatoriu.

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor