Conform rezultatelor unui sondaj realizat de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), principalele riscuri pentru afacerile din 2012 sunt catastrofele naturale, riscurile economice si riscurile asociate intreruperii afacerilor.
AGCS, divizie a Grupului Allianz si asigurator la nivel global al riscurilor corporate si industriale a realizat o cercetare in randul consultantilor sai in managementul riscului, in cea de-a doua jumatate a anului 2011, in scopul identificarii riscurilor ce ameninta companiile in anul 2012.
Riscul economic a fost cel mai frecvent mentionat, de circa 21% dintre respondenti. Mai concret, companiile sunt ingrijorate de o posibila recesiune economica si de criza datoriilor suverane, de cresterea preturilor marfurilor si de fluctuatiile valutare.
Pe locul al doilea in topul riscurilor care ameninta companiile in acest an se situeaza riscurile asociate intreruperii afacerilor (mentionate de 14% dintre respondenti). Intreruperea afacerilor se refera la intreruperi ce survin in lantul aprovizionarii si la vulnerabilitatea proceselor de productie datorita unei concentrari a furnizorilor, a unui grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si a productiei pe baza de cerere/ comenzi.
Cu toate ca o centralizare a achizitiilor, un grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si productia pe baza cererii/ comenzilor reduc costurile, in acelasi timp, acestea fac companiile sa fie mai vulnerabile la intreruperile proceselor.
Pe locul al treilea in topul riscurilor, conform cercetarii AGCS, se situeaza catastrofele naturale. Costul catastrofelor naturale - de la inundatii si ploi torentiale, pana la uragane, taifunuri sau cutremure – este multiplicat ca urmare a dezvoltarii economice si a progresului tehnologic. Astfel, valoarea anuala a despagubirilor acordate de asiguratori pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut in ultimii 30 de ani de la 5 miliarde USD la peste 40 miliarde USD.
Amenintarile sunt diferite, deoarece ele depind de zona geografica: Asia se teme de catastrofele naturale, in timp ce Marea Britanie este ingrijorata din cauza supra-reglementarii, iar in Germania riscul de complexitate creaza ingrjorari serioase.
Cu toate ca suntem in era tehnologiei, doar 1% dintre expertii intervievati de AGCS au declarat ca riscurile IT ar fi un domeniu mic de ingrijorare, se arata intr-un comunicat de presa Allianz-Tiriac.
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...