Banca Mondiala a sustinut de la inceput proiectul guvernamental privind asigurarea obligatorie a locuintei si il sprijina si in continuare, a declarat, miercuri, seful de proiect al Bancii Mondiale, Gabriel Ionita.
Banca Mondiala a acordat deja Romaniei un imprumut in valoare de 150 milioane dolari, din care doua milioane de dolari au fost destinati elaborarii programului de reasigurare la riscul de catastrofa naturala, iar restul, eforturilor de reconstructie in urma inundatiilor si luarii de masuri pentru diminuarea, pe viitor, a dimensiunilor efectelor unor astfel de calamitati.
`La inceput, jumatate din acest imprumut era destinat exclusiv proiectului asigurarii obligatorii a locuintei, dar s-a ajuns la concluzia ca Romania nu este inca pregatita pentru absorbtia unei astfel de sume pentru obligativizarea asigurarii locuintei, iar cei mai multi bani au fost folositi pentru reconstructie, prevenirea catastrofelor si pregatirea cadrului necesar elaborarii proiectului de lege`, a mai spus Ionita, in cadrul unui seminar dedicat dezbaterii proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei.
Banca Mondiala este dispusa sa se implice si in continuare in sprijinirea acestui proiect guvernamental, pentru alocarea de resurse de acoperire a daunelor provocate de eventuale catastrofe naturale si pentru reasigurarea pe pietele externe a politelor de asigurare la catastrofa, dar numai la cererea expresa a guvernului Romaniei, a mai spus Gabriel Ionita.
`Pe de alta parte, guvernul Romaniei ar trebui sa se grabeasca cu solicitarea imprumutului destinat capitalizarii asocierii de asigurari prevazute de proiectul de lege, intrucat, pe de o parte, procedurile de acordare a imprumutului sunt destul de complicate, iar pe de alta parte, aprobarea de catre Parlament a acestui imprumut ar putea dura destul de mult`, a mai spus seful de proiect al Bancii Mondiale.
`Banca Mondiala ar putea acorda un imprumut de tip stand-by, cu comision mic si, de asemenea, cu cheltuieli mici de rezervare a imprumutului`, a precizat Ionita.
`Cu privire la afirmatiile anumitor membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), potrivit carora Banca Mondiala s-ar opune acestui proiect guvernamental, pot spune ca Banca Mondiala nu este actor in acest proiect, ci doar consilier, iar opiniile Bancii Mondiale au fost intotdeauna in concordanta cu cele ale pietei asigurarilor din Romania`, a mai adaugat Gabriel Ionita.
La o precedenta intalnire dedicata dezbaterii proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei, presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, declarase ca Banca Mondiala s-ar opune acestui proiect, in forma in care a fost el elaborat de guvern.
`Aceasta opinie a fost exprimata, in repetate randuri, de catre domnul Eugene Gurenko, expertul Bancii Mondiale in probleme legate de asigurare si reasigurare`, declarase Cristian Constantinescu.
`Declaratiile aparute in presa, ale anumitor persoane din industria asigurarilor, potrivit carora Banca Mondiala ar fi in dezacord cu proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale, in forma in care a fost el elaborat de guvern, nu reflecta adevarul`, declarase atunci, in replica, consilierul MAI Radu Popescu.
`Opinia personala a unui reprezentant al Bancii Mondiale nu reflecta pozitia oficiala a Bancii, despre care va pot confirma ca este una de sprijin fata de proiectul elaborat de guvern`, a spus atunci, pentru NewsIn, Radu Popescu.
Aceasta asociere a societatilor de asigurari, in vederea preluarii in comun a riscurilor de catastrofa si a gestionarii asigurarii obligatorii a locuintei, va fi sprijinita de guvernul Romaniei, prin contractarea unui imprumut de maxim 300 milioane euro, destinat capitalizarii respectivei structuri, precum si achitarii primelor de reasigurare pe piata externa necesare functionarii sistemului, a mai spus Radu Popescu.
`In primul an de functionare al noii structuri, acest imprumut va acoperi integral valoarea reasigurarii necesare, iar in urmatorii doi ani, va ajuta la suplimentarea sumei necesare pentru reasigurare pe pietele externe`, a adaugat Popescu.
`Ministerul Finantelor Publice se va ocupa de contractarea acestui imprumut si, din informatiile mele, se va orienta spre piata interna, cel mai probabil catre un consortiu de banci`, a mai spus Radu Popescu. `Intentionam sa obtinem un imprumut pe o perioada de cel putin 15 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani. Bineinteles, in conditiile in care, in aceasta perioada, nu se va petrece nici un dezastru natural major, care sa necesite eforturi financiare importante pentru acoperirea pagubelor, acest imprumut ar putea fi returnat si mai repede`, a mai spus Radu Popescu.
Proiectul de lege modificat privind asigurarea obligatorie a locuintei va fi completat, in urmatoarele zile, cu sugestii de natura tehnica venite din partea asiguratorilor si va fi lansat in dezbatere publica timp de o luna, dupa care va fi discutat in guvern, a mai spus Radu Popescu. `Cel mai probabil il vom adopta printr-o ordonanta de urgenta, pe timpul vacantei parlamentare, pentru a putea deveni functional de la 1 ianuarie 2007`, a conchis Popescu.
Sursa: www.baniinostri.ro
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...