Specialistii in managementul riscului au prezentat, ieri, un studiu preluat dupa modelele Bancii Mondiale, din care reiese ca bancile se confrunta cu 22 de riscuri importante, la care se pot adauga altele mai putin relevante.
In deschiderea celei de-a patra editii a forumului Risk Management, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 14-17 noiembrie, specialistii au aratat ca exista patru categorii mari de riscuri: financiare, operationale, de `business` si conjuncturale. Doar cele financiare pot fi masurate si gestionate contabil.
Riscurile de credit au ponderea cea mai mare
In prima categorie riscurile financiare se inscriu acele pericole care insotesc activele si celelalte componente din capitalul bancilor. Intre acestea, riscul de credit are o pondere de 53%, cel aferent plasamentelor interbancare 35%, iar cel legat de mijloacele fixe 8%. Din clasa riscurilor financiare mai fac parte cele legate de structura bilantului, de structura veniturilor, de credit, de lichiditate, de rata dobanzii, de piata si cel valutar. `Conducerea bancii trebuie sa fie in permanenta atenta la contul de venituri si pierdere, dar si la diferenta dintre dobanda pe care o acorda la depozite si cea pe care o primeste din credite`, recomanda expertii.
Pericolele operationale nu pot fi cuantificate
Cea de-a doua categorie cuprinde riscurile operationale, intre care sunt enumerate cele ce tin de functionarea sistemelor interne ale bancilor. Acestora li se adauga diverse pericole, precum cel tehnologic, cel de management defectuos, de frauda sau de nerespectarea procedurilor si normelor interne ale bancii, la nivelul personalului. Riscurile operationale nu pot fi masurate, dar se previn prin metode specifice. Sistemele informatice ale bancilor, relativ expuse la astfel de riscuri, au fost nominalizate ca fiind cele ce merita mai multa atentie din acest punct de vedere.
Celelalte doua categorii de pericole - conjuncturale si `de afacere` - au un numitor comun: eventualele daune sunt provocate de fenomene care nu tin de organizarea interna a bancii, ca in cazul celor financiare si operationale. In clasa riscurilor `de afaceri` se inscriu cele legate de nivelul dezvoltarii macroeconomice, de politica monetara, de factorii legislativi, de reglementare, de infrastructura si cele sistemice. In fine, din clasa pericolelor conjuncturale fac parte riscul politic, cel `de contaminare` si cel de criza bancara. Insa cel mai important, in opinia expertilor, este riscul de imagine, respectiv de stirbire a reputatiei de care se bucura banca in randul clientilor. `Bancile, in mare masura, vand imagine, si daca se intampla ceva negativ in acest punct nevralgic (de exemplu, nu e destul numerar la casierie), pericolele se amplifica exponential`, conchid specialistii in managementul riscului.
Bancile vor fi supravegheate diferentiat
Aplicarea regulamentului bancar Basel II va fi un proces unic pentru fiecare banca si va impune din partea Bancii Nationale a Romaniei supravegheri diferentiate, a declarat, in cadrul Forumului, Mirela Dima - expert in cadrul Directiei de Reglementare-Autorizare a BNR. Ea a mentionat ca majoritatea bancilor din Romania au optat sa pastreze anul viitor actualul cadru de reglementare. In ceea ce priveste impactul Basel II asupra creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, ea a explicat ca expunerea fata de aceste entitati se incadreaza in categoria retail, iar cerinta de capital asociata va fi redusa.
Sursa: www.adevarulonline.ro
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...