Noile norme de autorizare vor fi mult mai restrictive.Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a pregatit un nou act normativ care va contine noile norme de autorizare a asiguratorilor din Romania, care se remarca prin impunerea unei transparente totale asupra provenientei banilor actionarilor. Companiile deja existente pe piata, daca vor constata ca au anumite incompatibilitati privind provenienta capitalului sau cu standardele impuse atat actionarilor, cat si unor persoane cu functii de conducere, vor trebui sa se conformeze in anumite termene, in caz contrar putand fi sanctionate chiar cu retragerea autorizatiei de functionare.
Spre exemplu, in cazul incompatibilitatii privind provenienta capitalului, termenul este de 12 luni de la intrarea noilor reglementari, in timp ce pentru solutionarea problemelor de incompatibilitate profesionala, termenul minim poate fi si de doua saptamani.
In principiu, pe langa conditiile privind aspectele precizate anterior, noii asiguratori vor trebui sa treaca un test serios prin prezentarea studiului de fezabilitate, noile norme impunand nu doar un anumit sumar al acestuia, ci solutii concrete la probleme dintre cele mai serioase.
Studiul de fezabilitate, un obstacol serios
In primul rand, studiul de fezabilitate va cuprinde analiza pietei asigurarilor, prezentarea activitatii asiguratorului ce urmeaza sa fie desfasurata, natura angajamentelor sau a riscurilor pe care acesta si le propune sa le acopere, precum si regulile de selectare a acestora, dar si organigrama si regulamentul de organizare si functionare.
Dar acestor documente, relativ simple, li se va adauga estimarea marjei de solvabilitate minima pe 3 ani pentru asigurarile generale si de 5 ani pentru asigurari de viata, elementele fondului minim de siguranta, pe o perioada de 3 ani pentru asigurari generale si de 5 ani pentru asigurari de viata si chiar estimarea cheltuielilor generale de administratie si a cheltuielilor cu comisioanele, precum si sursele de finantare ale acestora pe o perioada de 3 ani pentru asigurari generale si de 5 ani pentru asigurari de viata. In estimarea cheltuielilor vor trebui incluse chiar si cheltuielile aferente conducerii executive.
De asemenea, nu vor putea lipsi proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pe 3 ani la asigurari generale, respectiv 5 ani la asigurari de viata, proiectul contului de profit si pierderi, proiectul contului tehnic al asigurarilor practicate, proiectul contului netehnic, dupa caz, calculele specifice pentru rezervele tehnice si cele justificative pentru tarifele de prima pentru clasele sau riscurile pentru care solicita autorizarea.
Studiul de fezabilitate cuprinde si alte documente ce nu vor mai fi prezentate in cadrul de fata.
Aceleasi conditii si pentru actionarii indirecti
Dupa intrarea in vigoare a noilor norme, nu vor mai putea avea calitatea de actionari directi sau indirecti, printre altele, membrii fondatori care au calitatea de actionari, asociati sau persoane semnificative ale unui broker de asigurare sau de reasigurare. In cazul persoanelor fizice se impune ca acestea sa nu fi fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune in dauna avutului particular sau public, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, spalare de bani, deturnare de fonduri, evaziune fiscala ori pentru alte fapte de natura sa conduca la concluzia ca nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni sanatoase si prudente a asiguratorului.
Proba se va face cu cazierul judiciar, iar in cazul unei persoane fizice straine cu un document echivalent care atesta ca aceste cerinte sunt indeplinite, emis de o autoritate administrativa sau judiciara, autentificat notarial, insotit de traducerea legalizata in limba romana la Ambasada sau Consulatul Romaniei din statul sau statele in care persoana in cauza a domiciliat cel putin sase luni in ultimii cinci ani.
Dar pentru persoanele fizice care doresc sa se implice in vreo societate de asigurare drumul e complet barat daca au condus o societate declarata falimentara sau s-au aflat in conducerea unei companii care, dupa incetarea activitatii sub orice forma, nu si-a respectat obligatiile fata de terti. Potrivit noilor reglementari, astfel de personaje vor fi eliminate din structurile asiguratorilor existenti.
Sursa: www.curentul.ro
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...