Asiguratorii romani nu se sperie de anuntul intrarii `armadei` celor 25 de europeni


Data: 22.01.2007

Companiile de asigurare de pe piata romaneasca nu se tem ca intrarea directa a celor 25 de asiguratori europeni va avea un impact negativ asupra businessului lor, chiar daca numarul acestora ar putea ajunge la 200 in primul an de la aderare.


`Sunt foarte multi cei care au stat in expectativa si au asteptat acest moment ca sa intre pe piata. E destul de greu de spus ce impact vor avea acestia asupra pietei, deoarece nu stiu ce vor face pe piata si cu ce linii de asigurari vor veni`, spune Tudor Moldovan, director general la Generali. El crede ca asiguratorii europeni vor putea castiga cote importante de piata doar daca vin cu linii de asigurari neacoperite de asiguratorii romani pana in prezent.

`Daca vin cu produse prezente pe piata, e greu de crezut ca vor avea un impact. Depinde foarte mult de produs, de reteaua de distributie, de clienti, de companiile existente pe piata, de portofoliul`, a adaugat Moldovan.

De aceeasi parere este si Dumitru Ceraceanu, directorul general al ASIBAN, care atrage atentia insa ca jucatorii romani trebuie sa fie precauti in legatura cu avantajele competitive pe care le-ar putea avea asiguratorii europeni.

`Cert este ca prezenta pe piata nu inseamna numai prezenta. Chiar daca in primul an cota de piata a acestora va fi mica, acest lucru s-ar putea schimba in urmatorii ani. S-ar putea ca acestia sa aiba avantaje pe care noi nu le avem, precum un sistem IT mai performant, un know-how diferit si polite pe care noi nu le-am practicat`, afirma Ceraceanu, care crede ca principalul avantaj al asiguratorilor romani este cunoasterea foarte buna a pietei, a legislatiei si a comportamentului clientilor. `Unii dintre ei sunt specializati pe nisa, au know-how pe un anumit segment de piata, pe cand noi suntem in general specializati pe toate tipurile de polite. De aceea am putea sa ne confruntam cu unele surprize`, a mai spus directorul general al ASIBAN.

`E adevarat ca aceste notificari ale societatilor de asigurari inseamna ca acestea vor putea vinde direct, dar nu credem ca aceasta va schimba foarte mult structura pietei din perspectiva ofertei. Asta nu inseamna ca din 2007 vor vinde un volum importat aceste polite, ci probabil ca vor veni la nivelul clientilor lor corporatisti cu care au relatii la nivel global`, crede Marius Onofrei, director de relatii publice in cadrul Allianz-Tiriac, companie al carei actionar Allianz Germania si-a anuntat intrarea directa pe piata. `La nivelul Allianz-Tiriac avem fronting cu Allianz Germania, si vom continua sa incheiem aceste frontinguri, vom continua sa subscriem pentru Allianz chiar daca ei au notificat CSA`, a adaugat Onofrei. Frontingul este o procedura in care un asigurator incheie o polita si trece apoi intregul risc unui reasigurator in schimbul unui comision, aceasta este o procedura folosita des in cazul in care reasiguratorul nu este autorizat sa incheie polite in tara in care are loc riscul.

Incepand cu 1 ianuarie, companiile de asigurare autorizate in orice stat membru al UE pot vinde direct polite de asigurare in Romania, doar dupa o simpla notificare a CSA. Liberalizarea pietei serviciilor a determinat ca in primele 15 zile ale acestui an 25 de companii de asigurare din spatiul european sa-si anunte intrarea directa in Romania. `O parte dintre asiguratori sunt firme care asigura programele multinationalelor. Pana anul acesta, ei aveau o firma care facea fronting pentru ca politele emise in tara mama sa aiba valabilitate in Romania. Toate aceste firme s-au inregistrat pentru a emite direct politele fara a apela la fronting din Romania`, explica Mihnea Tobescu, directorul general al AIG. El crede ca principala problema cu acesti asiguratori apare in cazul unei daune, deoarece aceasta trebuie solutionata de asiguratorul strain din tara respectiva.

`Nu m-a surprins aparitia acestor asiguratori inca din prima luna a anului deoarece am vorbit cu colegii mei din tarile intrate in UE in 2004, precum Polonia sau Cehia, si acolo s-a intamplat acelasi lucru. Multe nu au fost prea active, dar s-au inregistrat ca sa poata oferi servicii in tara respectiva pentru clientii lor`, afirma Tobescu.

In primul an si jumatate de la ultima largire a UE, in Ungaria au patruns pe piata 324 de noi asiguratori, in Slovenia - 220, iar in Slovacia - 329, doar prin notificarea autoritatilor de reglementare a pietei asigurarilor.

`E greu de spus cati asiguratori vor intra in acest an, dar daca vor continua in acest ritm este posibil ca numarul lor sa ajunga la 200`, spune Moldovan. In acelasi timp, Tobescu crede ca startul puternic al asiguratorilor europeni din primele doua saptamani ale anului ar putea atrage asiguratori mari si medii din tarile respective care nu se gandeau sa intre pe piata romaneasca pana anul acesta.

Viitorii clienti ai asiguratorilor straini ce vor opera pe piata romaneasca sunt supusi unor riscuri suplimentare deoarece CSA nu va putea controla activitatea asiguratorilor straini si nu ii va putea cuprinde in sfera sa de reglementare. In plus, eventualele reclamatii referitoare la serviciile acestora nu vor fi solutionate de CSA, ci de autoritatile din statele de unde provin respectivele companii.

Din cele 25 de companii europene de asigurari care au notificat la CSA intentia de a intra direct pe piata romaneasca, cincisprezece sunt inregistrate in Marea Britanie, patru in Irlanda, patru in Germania, una in Austria si una in Gibraltar. Din Marea Britanie au depus notificari Aspen Insurance, Brit Insurance, Bupa Insurance, Converium Insurance, Euler Hermes UK, First Title Insurance, FM Insurance Company, Great Lakes Reinsurance, Liberty Mutual Insurance Europe, Mitsui Sumitomo Insurance Company, QBE Insurance, Scor UK Comany, Society of Lloyd's, Sompo Japan Insurance Company of Europe si Steward Title. Asiguratorii si reasiguratorii irlandezi si germani care vor sa profite de libertatea serviciilor sunt Electric Insurance Ireland, Lifeguard Insurance, Starr Excess Liability Insurance International, TCS Insurance Company of Ireland, respectiv Allianz Versicherungs - Aktiengesellschaft, Axa Versicherungs Aktiengesellschaft, VHV Allgemeine Versicherung, Euler Hermes Kreditversicherungs- Aktiengesellschaft. Din Austria si Gibraltar au notificat doar cate o companie, Europaeische Reiseversicherung Aktiengesellschaft si White Rock Insurance Europe.

Piata asigurarilor a ajuns anul trecut la 1,64 mld. euro, cel mai mare nivel de pana acum, in conditiile in care pe piata operau 41 de companii de asigurare.

Sursa: www.zf.ro

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor