Asiguratorii nu cresc tarifele asigurarilor agricole


Data: 16.05.2007

Zvonurile privind cresterea tarifelor de prima pe segmentul asigurarilor agricole pe fondul previziunilor sumbre ale meteorologilor au impanzit mass media in ultimele zile. Chiar daca se asteapta la un an mai dificil, reprezentantii companiilor de profil ne dau asigurari ca nu vor opera modificari pana in toamna.

Meteorologii au anuntat un an cu toata gama de calamitati meteorologice: seceta, ploi torentiale, grindina si furtuni. Deja o parte din terenurile agricole din tara au fost afectate de lipsa precipitatiilor, judetul Dolj fiind aproape de a fi declarat zona calamitata din aceasta cauza. Fermierii si-ar putea reduce pierderile daca si-ar face asigurare, mai ales ca prima este subventionata de stat in proportie de pana la 70% in cazul asigurarilor de seceta si 50% pentru cele de grindina, inghet de primavara sau furtuna.

In plus, daca suprafata cultivata este afectata de calamitati, agricultorul va primi despagubiri si pentru cheltuielile deja efectuate. Insa, agricultorii romani merg dupa prncipiul `mie n-o sa mi se intample`, astfel ca nu se inghesuie sa se asigure, doar 20-25% din terenuri fiind asigurate impotriva catastrofelor naturale.

Termenul limita pentru incheierea unei asigurari agricole subventionata de catre stat pentru culturile de floarea soarelui, vita de vie, soia si sfecla de zahar este 31 mai.

Toamna se numara leii din prima

Vremea neprielnica agriculturii poate aduce profituri mai mari pentru asiguratori, dar acestia sunt insa rezervati. `Este posibil sa creasca volumul primelor subscrise, insa ne asteptam la o crestere organica`, a explicat pentru Curentul Danut Jecan, directorul departamentului de asigurari generale din cadrul Generali. Potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu, pe acest segment piata va atinge 20 milioane de euro, pe fondul dezvoltarii sectorului agricol ca urmare a implementarii proiectelor finantate cu bani europeni.

Chiar daca analistii iau in calcul scumpirea asigurarilor agricole, reprezentantii companiilor de profil ne asigura ca cel putin pana in toamna cotatiile de prima vor ramane neschimbate. `In momentul de fata, noi ne-am evaluat riscurile si nu vom mari tarifele`, ne-a declarat Constantin Zorca, directorul departamentului de asigurari agricole de la Allianz-Tiriac.

Dupa incheierea anului agricol, cand asiguratorii vor calcula valoarea despagubirilor platite, exista posibilitatea ca, in cazul unei daunalitati ridicate, tarifele de prima sa fie ajustate. Anca Nastase, sef serviciu asigurari agricole din cadrul Asiban ne-a spus ca asiguratorul nu va opera modificari privind valoarea cotelor. `Suntem la inceputul sezonului. Au fost cateva ingheturi timpurii, dar nesemnificative. Este prematur sa vorbim de asa ceva acum. Poate din toamna vom modifica tarifele`, a adaugat reprezentanta Asiban.

Ministerul Agriculturii agreeaza 11 societati de asigurare, respectiv Asirom, Asiban, BCR Asigurari, Astra Uniqa, Agras, Generali, Omniasig, Allianz Tiriac, Carpatica Asigurari, Unita si FATA Asigurari Agricole. Acestea pot incheia polite de asigurare pentru culturi agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti.

Un articol de: Simona Diaconu


Sursa: Curentul

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor