Membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) au raportat in primele 6 luni ale anului 2011 un volum de subscrieri totale de circa 3,3 miliarde de lei, in scadere cu 8,7%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Asigurarile generale au scazut cu 12% in prima jumatate a anului comparativ cu primul semestru din 2010. Principalele linii de business care au contribuit la scaderea inregistrata sunt raspunderea civila auto si carte verde (-25%), in principal ca urmare a reducerii tarifelor de prima la nivelul intregii piete si asigurarile Casco (-17%), rezultat al prabusirii vanzarilor de automobile noi pe fondul crizei economice.
La polul opus, asigurarile tip "property" au inregistrat cresteri (+23%), motorul acestora fiind politele obligatorii de locuinte care au influentat pozitiv si evolutia asigurarilor facultative de locuinte.
In ce priveste daunele platite de asiguratori in primul semestru din 2011 pe liniile de asigurari generale, totalul acestora a fost de 1,8 miliarde de lei la care se adauga rezerva de daune avizata insumand circa 1,4 miliarde de lei. Desi sumele platite de asiguratori au scazut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise, rata daunei, respectiv rata daunei combinata la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR se mentine la un nivel ridicat, in special pe liniile de asigurari auto (Casco, RCA).
Asigurarile de viata isi mentin trendul usor ascendent, companiile membre UNSAR raportand in primul semestru subscrieri de prima de peste 732 milioane de lei, in crestere cu 5,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent (696 mil. lei).
Desi indemnizatiile brute platite de asiguratori pentru contractele in vigoare s-au mentinut in 2011 la nivelul celor din anul precedent (circa 55 mil. lei), rezervele tehnice aferente asigurarilor de viata au crescut cu circa 13%, de la 3,6 milioane de lei in semestrul intai din 2010 la 4,1 milioane de lei in perioada ianuarie-iunie 2011.
Raportul dintre politele de asigurari de viata traditionale (cu randament garantat ) si cele de tip "unit linked" (cu componenta investitionala) in ce priveste volumul subscrierilor, ramane unul echilibrat. Un procentaj de 58% din total reprezinta subscrieri de polite de viata traditionale. Chiar daca politele tip "unit linked" nu mai reprezinta motorul cresterii asigurarilor de viata ca la mijlocul anilor 2000, ponderea acestora in totalul subscrierilor ramane ridicata (42%).