Ofensiva societatilor de asigurari pentru atragerea de clienti din randul intreprinzatorilor mici si mijloci se anunta la fel de agresiva precum cea a bancilor.
Mici intreprinzatori se napustesc asupra fondurilor nerambursabile de la stat si de la UE. Societatile de asigurari i asteapta la cotitura, cu taraba intinsa. Iar de pe taraba se iteste si oferta bancara. De multe ori, cele doua merg mana in mana.
In numai 24 de ore, intreprinderile mici si mijloci (IMM) au epuizat bugetul de 27 milioane lei al primelor sase programe de finantare lansate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijloci si Cooperatie (ANIMMC). Potrivit unei prime estimari a Agentiei, dosarele de solicitare de fonduri depuse incepand cu data de 10 aprilie 2007, ora 9.00 dimineata, au totalizat mai mult decat dublul banilor disponibili.
`E foame de bani, baieti`
ANIMMC a pus la dispozitia solicitantilor, din prima zi de depunere a dosarelor, un registru electronic unic de inscriere a proiectelor pentru accesarea fondurilor programelor nationale de finantare. Cu toate acestea, sute de intreprinzatori din toata tara au facut cozi interminabile in fata sedilor ANIMMC, au dormit la fata locului pentru a nu-si pierde locul la rand, au platit bodyguarzi pentru a `face coada` in locul lor si s-au imbrancit, in prima zi de depunere a dosarelor pentru finantari bugetare, deoarece listele initiale de ordine n-au mai fost respectate. Iar ANIMMC da bani dupa principiul `primul sosit, primul servit`.
Foame e si de clienti
Pentru anul 2008, programul national multianual al ANIMMC prevede alocarea sumei de 40 milioane lei pentru IMM-uri. Programul prevede acordarea de fonduri nerambursabile in valoare de maximum 50.000 de euro, care sa acopere un procent de maximum 60% din valoarea proiectelor. Iar la fiecare proiect se va adauga un credit bancar, care sa acopere 25% din valoarea totala a acestuia.
In concluzie, IMM-urile ar avea ceva bani de cheltuiala. Bancile constituie deja, de ceva timp, `vanatori` experimentati de clienti din randul intreprinzatorilor mici si mijloci. Iar procedurile de acordare a finantarilor europene le faciliteaza o pozitie privilegiata in aceasta afacere. Totusi, chiar bancheri recunosc ca segmentul IMM-urilor prezinta un grad mai inalt de risc, fapt ce determina dobanzile la creditele acordate IMM-urilor sa fluctueze intre 13,5 si 18%.
Iar daca vorbim despre riscuri, societatile de asigurari sunt pregatite sa le preia, bineinteles, contra cost. Pe langa faptul ca piata romaneasca a asigurarilor, in intregul ei, este inca subdezvoltata, cu un volum de prime brute subscrise de 1,6 miliarde euro, reprezentand doar 1,65% din PIB, mult sub media europeana, asigurarile pentru firme si compani se situeaza la un nivel chiar mai scazut.
Potrivit reprezentantilor pietei, in prezent, majoritatea societatilor comerciale din Romania isi asigura activele, respectiv bunurile, masinile si cladirile aproape exclusiv din obligatie, intrucat bancile solicita astfel de asigurari la acordarea unui credit sau la incheierea unui contract de leasing.
Protectie fata de blocajul financiar
Unul dintre cele mai mari si mai frecvente riscuri cu care se confrunta IMM-urile este blocajul financiar, rezultat din neincasarea la timp a creantelor aferente contractelor comerciale cu plata la termen incheiate cu parteneri de afaceri. Este, de altfel, unul dintre motivele principale pentru care bancile se raporteaza cu prudenta maxima la aceasta categorie de clienti, impunandu-le dobanzi la credite peste media pietei. Insa, asa cum se intampla, deocamdata, in cazul asigurarilor de viata, unde bancile solicita astfel de polite la creditele pentru persoane fizice, asiguratori sunt gata sa le ridice bancilor mingea la fileu. In beneficiul ambelor parti.
Asigurarea creditelor comerciale a devenit, astfel, in ultima vreme, unul dintre cele mai `la moda` produse de pe piata romaneasca a asigurarilor. Iar asiguratori au grija, de cele mai multe ori, sa sublinieze, in materialele de promovare a produsului, ca acest tip de polita ofera, printre benefici, facilitarea obtineri de credite bancare, prin posibilitatea cesionari politei de asigurare catre banca finantatoare.
Polita de asigurare a creditelor comerciale ofera protectie fata de riscul de neincasare a creantelor, protectia fluxului de numerar al firmei asigurate si, ca benefici suplimentare, obtinerea de informati despre solvabilitatea eventualilor clienti ai asiguratului, asistenta in acordarea de credite comerciale, precum si in recuperarea debitelor restante. Pentru fiecare debitor, asiguratorul stabileste o limita de creditare, in functie de solvabilitatea firmei respective. In cazul unei daune, valoarea maxima a despagubiri va fi procentul garantat prin contract, care poate varia de la 70 la 90%.
Prima de asigurare estimata se calculeaza prin aplicarea cotei de prima la cifra de afaceri estimata a firmei asigurate. Pornind de la valoarea astfel obtinuta, se calculeaza si o prima minima anuala care trebuie achitata de catre asigurat. Prima de asigurare se poate achita integral sau in rate. Printre companile de asigurari care au in portofoliu astfel de produse se numara Asiban, BCR Asigurari, Garanta, Coface si Euler Hermes.
Un articol de: Adrian Mosoianu
Sursa: Saptamana Financiara
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...