Asigurarea obligatorie a locuintelor costa Guvernul 300 milioane de euro


Data: 03.10.2006

Executivul va acorda un imprumut subsidiar in valoare de circa 300 milioane de euro pentru a sprijini fondul de administrare a primelor de asigurare platite pentru asigurarea obligatorie a locuintelor pentru urmatorii trei ani, a declarat, luni, Radu Mircea Popescu, consilierul ministrului administratiei si internelor,Vasile Blaga, cu ocazia unei conferinte internationale dedicate managementului riscurilor de catastrofa, organizata la Bucuresti.

'Acesti bani vor fi destinati acoperirii pagubelor daca acestea depasesc capacitatea de plata a fondului si primele de reasigurare si va acoperi integral primul an de activitate a fondului si partial anul doi si trei de functionare', a precizat oficialul MAI.

Acesta a spus ca, in cazul unui cutremur urmat de inundatii, Executivul va asigura resursele financiare pentru despagubirea asiguratilor. Reprezentantii MAI sustin ca proiectul privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operational de la jumatatea anului 2007. Proiectul prevede obligativitatea asigurarii obligatorii a locuintelor pentru doua clase de locuinte. Astfel, pentru locuintele construite din beton armat, metal, sau caramida arsa, valoarea asigurata va fi 20.000 de euro, cu o prima anuala de 20 de euro, in timp ce pentru locuintele construite din lemn, piatra sau caramida nearsa, valoarea maxima asigurata nu va depasi 10.000 de euro, cu o prima anuala de 10 euro.

Potrivit ordonantei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, acestea vor fi asigurate impotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundatie si alunecari de teren. Reprezentantii MAI au spus ca legea va fi adoptata de Parlament in luna iunie a anului viitor. 'Proiectul prevede acordarea unor facilitati pentru persoanele care nu pot plati aceste prime, asigurarea urmand sa fie platita integral sau partial de autoritatile locale. De asemenea, exista posibilitatea asigurarii pentru o suma mai mare, diferenta dintre suma maxima asigurata obligatoriu si valoarea asigurata urmand sa fie guvernata de legea asigurarii facultative', a spus secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor Paul Victor Dobre.

Proiectul prevede infiintarea Companiei de Reasigurare Impotriva Dezastrelor, care sa administreze fondul alcatuit din primele platite de asigurati, din aceasta companie urmand sa faca parte reprezentanti ai pietei asigurarilor, ai Comsiei de Supraveghere a Asigurarilor si ai autoritatilor. Potrivit datelor MAI, inundatiile produse in 2005 au afectat 44.800 de case si 49.000 de anexe gospodaresti, precum si peste 500 de obiective socio-economice, valoarea totala a pagubelor ridicandu-se la 1,5 miliarde euro.

Banca Mondiala: Guvernul ar trebui sa impuna standarde de constructie mai bune

Rolul guvernului in sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor ar trebui sa fie limitat doar interventia in caz de catastrofe, dar ar fi necesar sa impuna standarde de constructie mai bune, ceea ce ar salva vieti, a declarat luni, specialistul Bancii Mondiale (BM), Eugene Gurenko.

Rolul guvernului in ar trebui sa fie limitat, deoarece dezastrele naturale mici pot fi asigurate, cele mai severe pot fi suportate de reasigurare si doar in cazul unor calamitati extrem de severe ar trebui sa intervina guverul, a apreciat specialistul Bancii Mondiale (BM).

`Nu este destula disciplina pe piata in tarile emergente pentru a construi case mai bune`, a declarat Gurenko. Gurenko a exemplificat ca efectele dezastrelor naturale sunt mai pronuntate asupra economiilor nationale in tarile mai putin dezvoltate. Astfel, cutremurul de la Izmit, Turcia, din 1999 a a cauzat daune ce au reprezentat 5% din produsul intern brut (PIB) al Turciei si au necesitat fonduri de 21% din veniturile statului. Un alt exemplu pregnant este dat de uraganul Mitch, care a lovit Honduras in 1998, a reprezentat 34% din PIB si a costat 158% din veniturile Honduras.

La celalalt pol se afla Statele Unite ale Americii, care au suferit pierderi mult mai mici in 1994, cand a avut loc cutremurul de la Northridge. Desi acest cutremur a fost cel mai devastator din istoria SUA dupa valoarea daunelor si a avut o valoare a pagubelor de 0,3% din PIB-ul SUA, Statele Unite au platit 2% din veniturile pe acel an, a exemplificat expertul BM.

Sursa: www.bloombiz.ro

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor