Asigurarea facultativa a locuintelor - intra sau nu in schema obligatorie?


Data: 14.12.2010

Aproximativ 10.000 de romani isi cumpara zilnic o polita obligatorie pentru casa, care le scoate din buzunar 20 euro pe an, pentru case cu structura din beton, si 10 euro pe an pentru case din chirpici.

Ca sa scape de amenzi ce pot ajunge chiar si pana la 500 de lei, nu mai putin de 6,5 milioane de proprietari de locuinte din Romania trebuie sa isi cumpere o asigurare obligatorie a locuintei, pana pe 15 ianurie, termenul limita.

"Probabil dupa 15 ianuarie primarii nu vor avea ca prim imbold amendarea celor care nu si-au facut asigurare obligatorie, ci mai degraba le vor explica oamenilor de ce este bine sa aiba o astfel de polita", a declarat Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), pentru
Gandul.

Pana acum 288.000 de romani si-au cumparat o asigurare obligatorie, adica sub 1% din total, iar 90,4% dintre politele cumparate au fost pentru locuinte de tip A, cu structura de beton, iar restul pentru locuinte de tip B, din chirpici.

Estimarile PAID arata ca pana pe 15 ianuarie 400.000 de romani isi vor cumpara o polita obligatorie pentru casa. In mediul rural au fost incheiate 80,7% din polite, iar 19,3% in mediul urban.

Conform unei modificari legislative recente, cei care au o asigurare facultativa a locuintei, care acopera toate riscurile prevazute in polita obligatorie, nu sunt nevoiti sa cumpere o asigurare obligatorie.

Statisticile arata ca in prezent circa 1,5 milioane de romani au o asigurare facultativa pentru locuinta. Bulugea atrage atentia ca este posibil ca nu toate politele facultative oferite de companiile de asigurari sa acopere cele trei riscuri prevazute de polita obligatorie, cutremur, alunecare de teren si inundatii din cauze naturale, asa ca cei care au incheiat astfel de polite trebuie sa fie foarte atenti.

Presedintele Traian Basescu a promulgat luni legea care elimina necesitatea incheierii unei polite obligatorii de asigurare a locuintei pentru proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa care acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren, scrie si
Ziarul Financiar.

Data fiind aceasta situatie, companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 milioane de euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.

Camera Deputatilor a adoptat in urma cu o luna trecuta un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi. Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supraasigurare.

De unde cumparam asigurari obligatorii?

Asigurarile obligatorii vor putea fi cumparate de la companiile de asigurari care au semnat actele de constituire a PAID.

Mai exact, este vorba de companiile Astra, Uniqa, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, trimisa la promulgare, prevede ca plata despagubirilor se va face direct de catre PAID. Astfel, polita obligatorie urma sa acopere daunele provocate de calamitatile naturale in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la pretul real al locuintei urmand sa fie acoperit de asigurarea facultativa.

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor