Proprietarilor de imobile cu destinatie de locuinta din Romania, care au incheiat o polita de asigurare facultativa pentru locuintele pe care le detin, nu li se va mai impune sa cumpere si o polita de asigurare obligatorie a locuintei, dupa cum prevedea forma initiala a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei, elaborat de Guvern. Pe de alta parte, Comisia a decis ca politele de asigurare obligatorie a locuintei vor acoperi exclusiv daunele produse ca efect direct al dezastrelor naturale prevazute de lege (cutremur, inundatii, alunecari de teren), nu si pe cele produse ca efect indirect, cum ar fi incendiul.
`Comisia de buget-finante a Senatului a decis eliminarea din proiectul de lege a prevederii potrivit careia proprietarii de locuinte care au incheiat contracte de asigurare facultativa a locuintelor aveau obligatia sa incheie contracte de asigurare obligatorie in termen de cinci zile de la data expirarii contractului de asigurare facultativa`, a declarat, saptamana trecuta, presedintele comisiei, senatorul liberal Ioan Aron Popa, la un seminar organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Potrivit acestuia, proprietarii de locuinte care detin o asigurare facultativa sunt scutiti de contractarea asigurarii obligatorii, singura lor datorie fiind aceea de a notifica administratia financiara in raza careia se afla imobilul asigurat despre existenta politei facultative de asigurare a locuintei, in conditiile si la standardele prevazute de lege. In raportul comisiei se spune ca aceasta prevedere a fost scoasa `in vederea incurajarii incheierii de contracte de asigurare facultativa`.
Se elimina `dubla impunere`
Intr-o prima varianta a proiectului elaborat de Guvern se prevedea ca, dupa intrarea in vigoare a legii, detinatorii de polite facultative de asigurare a locuintei au obligatia de a incheia asigurarea obligatorie in termen de cinci zile de la data expirarii contractelor de asigurare facultativa. Cu alte cuvinte, cei care voiau sa-si asigure locuinta la valoarea ei reala trebuiau mai intai sa incheie asigurarea obligatorie, iar apoi sa o `completeze` cu o polita facultativa, care sa prevada diferenta dintre suma asigurata dorita de proprietar si cea asigurata obligatoriu, precum si alte riscuri asigurate decat cele prevazute de polita obligatorie.
Aceasta prevedere ar fi insemnat, pe de o parte, un efort birocratic suplimentar pentru proprietarii de locuinte si ar fi putut genera, pe de alta parte, probleme celor care garanteaza imprumuturi bancare cu imobilele pe care le detin. Acestia ar fi trebuit sa incheie doua polite de asigurare: una obligatorie, pe o suma asigurata de 20.000 euro, si una facultativa, care sa completeze suma asigurata pana la valoarea reala a imobilului si care sa adauge riscurile care nu sunt prevazute de polita obligatorie, pentru a indeplini conditiile impuse de banca.
Incendiul cauzat de trasnet nu se asigura
In varianta initiala a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale se prevedea ca pe politele obligatorii se despagubesc si eventualele daune produse imobilelor cu destinatie de locuinta ca efect indirect al dezastrelor naturale, prin cauze generate de producerea acestora. Comisia senatoriala a decis eliminarea acoperirii acestui risc. `In textul propus de comisie, riscurile care se asigura obligatoriu sunt daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural`, a spus Ioan Aron Popa.
Astfel, potrivit noii variante a proiectului de lege, pagubele produse locuintelor, de exemplu, de incendii cauzate de trasnete sau de caderea copacilor pe timp de furtuna nu vor mai figura ca riscuri asigurate pe politele de asigurare obligatorie a locuintei.
Proprietarii isi asuma o parte din risc
O alta modificare se refera la introducerea notiunii de fransiza. Aceasta este definita ca parte din prejudiciul cauzat de riscurile asigurate pe polita pe care persoana pagubita accepta sa o suporte pe cont propriu. Fransiza se poate stabili fie ca valoare fixa, fie ca procent din despagubirea totala garantata de polita de asigurare obligatorie. Valoarea fransizei urmeaza sa fie stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
`In acest fel, se poate mentine prima de asigurare la o valoare scazuta si se transfera un risc mai mare catre asiguratori. S-a considerat, de asemenea, ca proprietarul trebuie sa-si asume un risc cat de mic`, este motivatia comisiei.
Un articol de: Adrian Mosoianu
Integral in Saptamana Financiara
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...