Asigurarea de locuinte poate acoperi si riscul de vatamare corporala


Data: 29.11.2006

Dupa cosmarul inundatiilor si alunecarilor de teren din ultimii ani, romanii continua sa priveasca asigurarea locuintei ca pe o cheltuiala `nejustificata`. Dovada faptul ca, in prezent, circa 10% din locuintele din Romania sunt asigurate.


Cei mai multi probabil se gandesc ca lor nu poate sa li se intample asa ceva sau, in cazul in care li se intampla, asteapta o solutionare din partea statului. Numai ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, acest lucru nu va mai fi posibil. In aceste conditii, romanii ar trebui sa trateze asigurarea locuintei cu maxima seriozitate. De altfel, dintre asigurarile non-viata, asigurarea locuintei este poate cea mai importanta.

O asigurare poate acoperi inclusiv bunurile din locuinta

Asigurarea unei locuinte poate acoperi mai multe riscuri, insa acest lucru inseamna si plata unor polite ceva mai mari. Cum aceleasi evenimente afecteaza si bunurile din locuinta, asiguratul poate sa solicite, pe langa asigurarea locuintei, si pe cea a obiectelor de valoare.
De asemenea, proprietarii de locuinte pot solicita, prin aceeasi polita, si asigurarea impotriva furturilor, actelor de vandalism si de terorism.

Cat priveste mecanismul de functionare al unei asigurari de locuinta, lucrurile nu sunt complicate. Intai de toate este evaluata locuinta in functie de mai multe criterii, printre care anul in care a fost construita, suprafata, categoria de confort la care se incadreaza. In functie de acesti parametri si de perioada pentru care se doreste asigurarea, se calculeaza valoarea primelor de asigurare. Asiguratul poate sa plateasca prima aferenta unui an in mai multe transe. Frecventa platilor se stabileste la semnarea politei de asigurare.

Ulterior, beneficiarul politei plateste primele de asigurare in cuantumul si la termenele stabilite in contractul semnat cu societatea de asigurari. In cazul producerii evenimentului asigurat si inregistrarii de daune, persoana asigurata solicita plata despagubirilor.

Polita de asigurare poate fi extinsa si la membrii familiei

Companiile de asigurare ofera, totodata, posibilitatea extinderii politei de asigurare a locuintei si la membrii familiei. Mai exact, este vorba de doua variante si anume optiunea completa si optiunea simpla.

Optiunea completa consta in prinderea in asigurare, pe langa cladire, a bunurilor aflate in incinta acesteia, precum si asigurarea membrilor familiei in cazul unor accidente produse ca urmare a fenomenului asigurat. In plus, aceasta varianta cuprinde si raspunderea civila fata de alte persoane, care nu sunt membri ai familiei, in cazul in care acestia sunt vatamati de producerea unui eveniment asigurat.

In ceea ce priveste optiunea simpla, aceasta consta in alegerea unei singure sectiuni din cele cuprinse in optiunea completa, sau o combinare a acestora in functie de nevoile asiguratului, de riscurile specifice zonei in care se afla locuinta, de valoarea bunurilor detinute sau de posibilitatile financiare.

Principalii pasi pentru solicitarea unei despagubiri

In cazul producerii evenimentului asigurat si, desigur, daca s-au inregistrat pagube, persoana asigurata trebuie sa anunte societatea de asigurare, precizand o serie de detalii legate de data si locul producerii evenimentului, pagubele produse. Dupa depunerea cererii de despagubire, urmatorii pasi presupun constatarea pagubelor de catre reprezentantul societatii de asigurare, avizarea de catre aceasta a inceperii lucrarilor de reparatie sau inlocuire. De asemenea, se intocmeste un dosar de dauna care va contine o serie de documente.

Plata despagubirilor se face dupa 15-30 de zile de la data depunerii documentatiei complete de catre persoana asigurata. Exista si situatii in care societatea de asigurare poate amana sau chiar refuza plata despagubirii. Astfel, daca beneficiarul este anchetat de politie in legatura cu danuna in cauza, asiguratorul poate sa amane plata despagubirii. Iar daca se constata ca cererea de despagubire este frauduloasa sau are la baza declaratii false, societatea poate sa refuze plata despagubirii.

Sursa:
www.adevarulonline.ro

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor