ASIGURAREA CARE ITI DECONTEAZA CHELTUIELILE DE LA TRIBUNAL


Data: 03.09.2007

Piata asigurarilor de protectie juridica se dezvolta pe masura ce mediul juridic si economic romanesc devine din ce in ce mai complex si mai marcat de litigii. Politele de asigurare de protectie juridica au ca obiect recuperarea pagubelor suferite de asigurat in urma unei proceduri civile sau penale, apararea sau reprezentarea asiguratului in procese penale si administrative, precum si suportarea cheltuielilor cu procedura judiciara in cazul unei reclamatii indreptate impotriva asiguratului.

Potrivit estimarilor jucatorilor din industrie, piata romaneasca de avocatura a atins, in 2006, valoarea de 120 de milioane de euro, iar ritmul accentuat de crestere se va mentine si anul acesta. Printre altele, dezvoltarea acestui sector, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, indica faptul ca, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, riscul de a fi nevoite sa faca fata unor reclamatii in justitie este din ce in ce mai ridicat. Dinamismul economiei, in special, marcat inca de conflictele inerente trecerii de la socialism la capitalism, precum si de incoerenta si instabilitate legislativa, determina cresterea numarului de litigii. De asemenea, problemele legate de stabilirea drepturilor de proprietate asupra imobilelor si terenurilor, in conditiile boom-ului imobiliar actual, fac ca politele de asigurare de protectie juridica sa fie din ce in ce mai necesare.

Anumite profesii sunt mai expuse

Cel mai adesea, politele de asigurare de protectie juridica vin ca o completare a diferitelor polite de asigurare de raspundere civila, fie sub forma de contracte separate, fie ca mentiuni distincte intr-un astfel de contract. Desi orice persoana fizica juridica poate incheia o polita de asigurare de raspundere civila, pentru acoperirea celor mai diverse riscuri, anumite profesii implica, prin natura lor, un grad mai mare de expunere fata de posibile reclamatii sau litigii.

Astfel, notarii publici pot incheia polite de asigurare de raspundere civila pentru riscuri specifice profesiei lor. Acestea sunt prejudiciile aduse de asigurat clientilor sai, ca urmare a unor fapte pentru care este raspunzator in baza Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/95, a normelor si statutului profesiei. In cazul producerii evenimentului asigurat, asiguratorul despagubeste sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de daune pentru prejudicii cauzate clientilor in timpul exercitarii profesiei. De asemenea, in baza clauzei de protectie juridica, asiguratorul despagubeste cheltuielile de judecata efectuate de client pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, dar si cheltuielile de judecata ale asiguratului in procesul civil, daca a fost obligat la desdaunare.

In cazul unei alte meserii cu o expunere accentuata la riscuri juridice, cea de auditor financiar, structura politei este similara. In plus, in cazul acestora, printre riscurile despagubite de asigurator se numara si sumele cheltuite in vederea reconstituirii, refacerii sau inlocuirii documentelor originale pe care auditorul le-a obtinut de la clienti in vederea realizarii auditului.

Obligatii si excluderi

In contractul de asigurare se stipuleaza ca asiguratul are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a preveni producerea evenimentelor asigurate, precum si pentru limitarea pagubelor, in cazul producerii acestora. De asemenea, persoana asigurata trebuie sa anunte in scris asiguratorul, in termen de maxim cinci zile lucratoare, dupa ce a luat la cunostinta despre orice eveniment care ar intra sub incidenta acoperirii acordate sau despre orice reclamatie in legatura cu un prejudiciu produs, furnizand toate informatiile si documentele pe care le poseda. Asiguratului i se impune, prin contract, sa nu recunoasca nicio raspundere si sa nu faca nicio cheltuiala, oferta, promisiune sau plata fara acordul scris al asiguratorului. Totodata, asiguratul trebuie sa ofere asiguratorului informatii, declaratii scrise si asistenta, pe care asiguratorul le poate solicita in scopul lichidarii daunei.

De pe polita de asigurare este exclus riscul legat de neducere la indeplinire a obligatiilor asumate prin contractul de prestari servicii incheiat cu clientul, ca urmare a incetarii activitatii profesionale din orice cauza, inclusiv suspendarea temporara sau definitiva a autorizatiei. Sunt excluse si prejudiciile datorate desfasurarii de activitati care pot prejudicia integritatea, obiectivitatea, independenta sau reputatia profesionala, precum si situatiile de incompatibilitate si conflict de interese. Asiguratorul nu va despagubi nici pierderile financiare ale asiguratului rezultate din activitatea specifica, inclusiv cele legate de renuntarea la prestatiile sale a unora dintre clienti.

Proprietatea - protejata prin asigurare

In randul politelor de asigurare destinate protectiei juridice se numara si asigurarea titlului de proprietate. Pe acest tip de contract, asiguratorul preia riscurile legate de eventualele vicii de forma sau de fond ale titlului sau titlurilor de proprietate detinute de asigurat. Beneficiarul politei poate fi si banca finantatoare, atunci cand este vorba de o achizitie imobiliara efectuata prin credit bancar.

In cazul in care apar probleme legate de titlul de proprietate al asiguratului, asiguratorul achita toate cheltuielile generate de desfasurarea procedurilor legale necesare pentru apararea dreptului de proprietate. In cazul in care, in urma procesului, dreptul de proprietate este pierdut, compania de asigurari achita asiguratului o despagubire, care este fixata anterior procedurii judiciare, prin contract. De regula, cuantumul despagubirii este reprezentat de pretul de achizitie al imobilului.

Riscurile asigurate pe acest tip de polita se refera la cereri de retrocedare, neconcordante ale titlului de proprietate cu legislatia in vigoare la data acestuia, vicii ale autorizatiei de constructie, fraude sau nerespectarea procedurilor de atribuire a terenurilor aflate in proprietate publica.

Conflictele de interese trebuie evitate

Potrivit reglementarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), asigurarea de protectie juridica trebuie sa faca obiectul unui contract separat fata de contracte incheiate pentru alte clase de asigurare sau, dupa caz, trebuie tratata intr-un capitol separat al unui contract, in care se vor preciza riscul acoperit si valoarea primei aferente acestuia.

Pentru ca un contract de asigurare de protectie juridica sa fie valid, niciun membru din conducerea asiguratorului care solutioneaza cererile de despagubiri privind cheltuielile cu protectia juridica sau cu consultanta juridica legata de aceste cheltuieli nu trebuie sa desfasoare, in paralel, o activitate similara. In caz contrar, asiguratorul are datoria de a externaliza activitatea de solutionare a cererilor de despagubire privind cheltuielile cu protectia juridica unei alte entitati, cu personalitate juridica distincta, care nu are dreptul de a solutiona cereri de despagubire pentru alti asiguratori. De asemenea, asiguratul are dreptul, stipulat prin contractul de asigurare semnat, sa incredinteze apararea intereselor sale unui avocat ales de el insusi.

Mentiuni obligatorii in contractele de asigurare de protectie juridica

Toate contractele de asigurari de protectie juridica trebuie sa cuprinda obligatoriu:
- mentionarea procedurii de evitare a conflictului de interese;
- procedura de rezolvare a litigiilor de catre instantele de judecata sau de catre cele de arbitraj, in cazul in care exista divergente de opinie intre cele doua parti contractuale;
- mentiunea ca atunci cand se face apel la un avocat sau la o alta persoana cu calificare corespunzatoare care sa apere, sa reprezinte sau sa serveasca interesele asiguratului in orice ancheta sau proces, asiguratul este liber sa aleaga acea persoana;
- dreptul asiguratului de a alege un avocat sau alta persoana cu calificare adecvata pentru a-i servi interesele ori de cate ori intervine un conflict de interese.

(Ordinul nr. 113114/2006 al CSA)

Un articol de: Adrian Mosoianu

Integral in Saptamana Financiara

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor