Obiectul asigurarii.
Prin aceasta polita ASITRANS acopera distrugerea sau avarierea ce se produce la obiectivele care fac obiectul lucrarilor de constructii montaj. Asigurarea contine doua sectiuni: sectiunea I care acopera lucrarile care fac obiectul contractului de executie si sectiunea a II-a care acopera raspunderea civila a Asiguratului pentru pagube provocate tertilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe santier. Pot fi asigurate lucrarile de constructii-montaj executate pe teritoriul Romaniei de catre antreprize de constructii-montaj avand sediul in Romania: cladiri de locuit sau birouri, centre comerciale, de sanatate, de cult, industriale, cai de transport (autostrazi, sosele, poduri, tunele), baze sportive, obiective de interes public, precum si proiectele de restaurare ale acestora.
Riscuri asigurate.
In ce priveste sectiunea I de pagube materiale, polita acopera prejudicii produse obiectivului aflat in stadiul de executie, rezultate in urma actiunii fenomenelor naturale (cutremur, furtuna, uragan, revarsari de ape, inundatii, alunecari de teren etc.) sau prin producerea unor riscuri constructive (incendiu, explozie etc.) sau furt prin efractie. Prin aceasta sectiune pot fi asigurate si utilajele, echipamentele si instalatiile utilizate pe santier precum si materialele de constructii, unitatile de depozitare, organizarea de santier, etc.
Prin sectiunea a II-a sunt despagubite daunele produse unor terte persoane ca urmare a manifestarii unui eveniment pe santierul de constructii. Aceste prejudicii se pot manifesta sub forma pierderilor materiale si vatamarilor corporale.
Riscuri excluse.
Intre excluderile cu caracter general se afla pagubele provocate de undele de soc cauzate de aparate de zbor care zboara cu viteze sonice sau supersonice, pierderea sau avarierea datorita folosirii sau ocuparii de catre beneficiar a oricarei sectiuni sau parti din lucrarile de constructii-montaj cu caracter permanent, cu exceptia cazurilor prevazute in contract sau daunele produse de un fenomen natural de amploare pe care un constructor cu experienta nu poate fi in masura sa il prevada si fata de care nu poate sa ia masurile necesare de evitare a daunei, pierderi financiare generate de pierderea contractului, penalitati pentru intarziere, daune consecinta, daune morale etc.
Suma asigurata.
Pentru sectiunea I de pagube materiale suma asigurata este valoarea contractului de executie a lucrarilor de constructii montaj la care se pot adauga valorile utilajelor, echipamentelor si instalatiilor de constructii precum si o suma reprezentand cheltuielile ocazionate de indepartarea resturilor ca urmare a producerii unui risc asigurat.
Pentru sectiunea a II-a de raspundere civila fata de terti, se stabileste o limita de raspundere care poate fi combinata pe eveniment si total perioada asigurata, sau diferentiat, o limita pe eveniment si o limita pe total perioada asigurata. In plus, se pot stabili sublimite pentru pagube materiale si vatamari corporale.
Prima de asigurare este alcatuita din prima de asigurare corespunzator sectiunii I de pagube materiale si prima de asigurare care acopera sectiunea a II-a de raspundere civila fata de terti.
Perioada de asigurare este perioada de executie a lucrarilor de constructii montaj si, dupa caz, perioada de garantie prevazuta in contractul de executie, de maxim 24 de luni.
Obligatiile Asiguratului.
Antreprenorul este obligat sa puna la dispozitia Asiguratorului toate datele tehnice care privesc obiectivul aflat in stadiul de executie, care stau la baza avaluarii riscului. In plus, executantul este obligat sa ia masuri specifice de evitare a producerii unor evenimente, intre acestea aflandu-se: masurile de evitare a incendiului, de provocare a unor pagube utilitatilor subterane preexistente, de prevenire a inundatiilor, de protectie a materialelor de constructii, de imprejmuire a santierului etc.
Obligatiile ASITRANS:
Sa constate si sa evalueze pagubele in termen de 5 zile de la data avizarii producerii evenimentului asigurat si sa plateasca despagubirile cuvenite in maximum 15 zile de la primirea documentatiei complete privind dauna.
Despagubiri.
Stabilirea despagubirilor se face astfel:
pentru daune partiale: costul reparatiilor necesare pentru a aduce bunul avariat la starea sa imediat anterioara producerii evenimentului asigurat, din care se scade valoarea resturilor sau componentelor ce se mai pot folosi sau valorifica;
in cazul unei pagube totale: la valoarea reala a bunului imediat anterioara producerii evenimentului asigurat din care se scade valoarea resturilor sau componentelor ce se pot folosi sau valorifica.
in ce priveste bunurile pastrate in aer liber ASITRANS va plati despagubiri numai pentru acele bunuri care, conform solutiilor proiectului pot fi pastrate in aceste conditii.
ASITRANS plateste despagubiri numai pe baza documentelor care dovedesc efectuarea reparatiilor sau inlocuirii.
Despagubirea acopera si costul reparatiilor provizorii efectuate de asigurat, daca astfel de reparatii constituie parte a reparatiilor definitive si nu majoreaza cheltuielile totale de reparatii. Nu se despagubeste costul modificarilor si/sau imbunatatirilor.