OBIECTUL ASIGURARII.
Societatea Comerciala ASITRANS asigura culturile de cereale, plantele tehnice, culturile de legume si cartofi, plantele medicinale si aromatice, culturile furajere, rodul viilor, pomilor fructiferi si hameiului. Pentru culturile asigurate, ASITRANS emite polite de asigurare in baza carora se angajeaza ca la producerea riscurilor asigurate cauzatoare de daune, partiale sau totale, sa despagubeasca pe Asiguratul nominalizat in polita cu conditia ca ASITRANS sa fi incasat primele de asigurare stabilite in polita.
RISCURI ASIGURATE.
ASITRANS in calitate de Asigurator acorda despagubiri in cazurile de distrugere ori vatamare a culturilor agricole, rodului viilor, pomilor fructiferi si hameiului, asigurate, produse de urmatoarele riscuri standard:
incendiu, produs din cauze naturale (trasnet);
efectele ploii torentiale (spalarea solului din jurul plantelor si dezvelirea semintelor, dezradacinarea plantelor, ruperea sau culcarea plantelor in stadiu avansat de vegetatie, fara redresare ulterioara);
furtuna cu viteza a vantului mai mica de 80 km/h, avand ca efecte ruperea tulpinilor, lastarilor, florilor, ciorchinilor de vita de vie, conurilor de hamei, scuturarea semintelor, etc.;
grindina, cauzand distrugerea aparatului vegetativ, ruperea sau ingenuncherea plantelor, scuturarea semintelor, vatamarea in diferite grade de distrugere a fructelor, ciorchinilor de vita de vie, conurilor de hamei, ca urmare a efectelor mecanice sau prin formarea unui strat de gheata la baza plantelor;
alunecare/ prabusire/ surpare de teren;
inghetul timpuriu de toamna (inainte de data de 01 noiembrie);
inghetul tarziu de primavara (dupa data de 20 aprilie).
Riscuri excluse:
Fenomenele naturale si bolile care sunt declarate calamitati naturale dupa cum sunt mentionate in Legea nr. 381/2002 si Normele metodologice aferente: seceta excesiva persistenta in timp pe terenurile neirigate, inundatiile din revarsari de rauri sau de alte ape curgatoare, ruperile de baraje, ploile abundente si de durata, temperaturile excesiv de scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor, stratul gros de zapada, topirea brusca a zapezilor care provoaca inundatii, revarsari de rauri si baltiri, uraganul, tornada, precum si alte dezastre si catastrofe produse pe areale extinse, bolile plantelor de cultura;
Principalele excluderi sunt reprezentate de:
Pasunile sau fanetele naturale, culturile aflate sub plante protectoare, ierburile semanate pentru fertilizare sau pentru pasunat, plantele decorative (gradini de flori, tufisuri, pomi, pajisti, etc.), livezi si vii tinere neintrate pe rod, plantatiile de capsuni, zmeura sau altii arbusti fructiferi, plantatiile de paduri, pepinierele de orice fel si materialul producator, culturile aflate in sere si rasadnite.
Culturile solicitate a fi cuprinse in asigurare intr-un interval de timp mai mic de 30 de zile calendaristice inaintea recoltarii.
Culturile daunate sau sub influenta factorilor de risc de orice natura.
Culturile care sunt neintretinute sau care prezinta deficiente in aplicarea tehnologiei specifice, precum si de asolament.
Culturile amplasate pe terenuri neadecvate activitatii agricole (gropi de gunoi, halde din zone miniere, perimetre cu deseuri industriale reamenajate, sau cu conditii pedologice improprii).
Urmatoarele tipuri de cheltuieli: cheltuielile indirecte (generale sau comune), dobanzile la credite, impozitele si taxele locale, costurile cu asigurarile, cheltuielile aferente arendarii si inchirierii.
Razboi (declarat sau nu) razboi civil, revolutie, rebeliune, insurectie, dictatura militara, conspiratie sau uzurpare de putere, tulburari civile, revolte, acte de terorism sau sabotaj, acte de vandalism si alte asemenea.
Confiscare, expropriere, nationalizare, rechizitionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice.
Explozie atomica, radiatii sau infestari radioactive.
Poluare sau contaminare din orice cauza (bacteriologica,chimica, radiologica, etc.), ploi acide, dereglari fiziologice.
Imprudenta, intentia sau culpa Asiguratului sau a prepusilor sai in producerea sau marirea daunei, prin acte deliberate sau neglijente grave, daca acestea rezulta neechivoc din documente incheiate de autoritatile competente.
Atacul bolilor si daunatorilor, imburuienarea excesiva.
Nerasarirea plantelor, datorita calitatii semintei si a materialului saditor, germinatiei deficitare, factorilor pedoclimatici sau altor cauze.
Neexecutarea de calitate si la timp a lucrarilor agrotehnice planificate si/sau recomandate, pentru fiecare cultura asigurata.
Intarzierea recoltatului, inclusiv datorita ploilor de durata, fata de perioada optima a fiecarei culturi si pierderile datorate supramaturarii si scuturarii recoltelor, incoltirea boabelor in spic, stocarea in camp si transportul.
Pagubele decurgand din masurile de desfiintare profilactica a unor culturi sau de carantina fito-sanitara dispuse de autoritatile in drept.
Distrugerile provocate de animale si pasari de orice fel, domestice sau salbatice.
Furtul in orice conditii si sub orice forma.
Alunecarile/prabusirile/surparile de teren determinate de actiunea omului (lucrari edilitare, gospodaresti sau din lucrari de prospectare, explorare sau exploatare executate de unitati specializate) sau de vibratii de orice tip.
SUMELE ASIGURATE.
Culturile se asigura la valorile declarate de Asigurat si agreeate de reprezentantul ASITRANS, in functie de cheltuielile tehnologice directe de productie preluate din devizele tehnologice pe culturi sau de valoarea productiei estimate determinata prin inmultirea productiei medii realizabila in agrozona respectiva cu pretul de valorificare preliminat.
PERIOADA DE RASPUNDERE A ASIGURATORULUI.
Perioada de asigurare pentru culturi in cadrul anului agricol este sezonul agricol corespunzator perioadei de vegetatie specifica fiecarei specii de plante cultivate. Asigurarea poate fi incheiata oricand in cursul anului, dar cel putin cu o luna inaintea inceperii recoltarii culturii asigurate si este valabila pentru anul agricol in curs.
PRIMA DE ASIGURARE.
Primele de asigurare se achita anticipat si integral, pentru intreaga perioada mentionata in polita, sau in rate, din care prima rata se plateste inainte de intrarea in vigoare a politei de asigurare, iar urmatoarele anterior datelor scadente mentionate in aceasta.
Numarul si cuantumul ratelor sunt cele inscrise in polita de asigurare, iar ratele se platesc in integralitatea lor.
OBLIGATIILE ASIGURATULUI.
Asiguratul este obligat:
1. Inainte de producerea riscului.
a. sa infiinteze, sa intretina si sa protejeze culturile asigurate in conditii adecvate, conform normelor agrotehnice legale, uzuale sau recomandate, precum si masurile tehnice si organizatorice de prevenire a riscurilor acoperite ce pot fi evitate si de diminuare a efectelor acestora;
b. sa participe direct sau prin imputerniciti, impreuna cu reprezentantul ASITRANS la inspectii de risc prin care se verifica starea de vegetatie a culturilor asigurate, modul de intretinere, protectia si/sau expunerea la riscuri, afectarea culturilor din riscurile necuprinse in asigurare si/sau de fenomenele naturale sau bolile producatoare de calamitati;
c. sa comunice in scris ASITRANS in maxim 3 zile calendaristice orice modificare intervenita in legatura cu obiectul asigurarii, datele luate in considerare la incheierea politei, redestinarea culturilor, precum si schimbarea imprejurarilor esentiale privind posibilitatea producerii riscurilor acoperite;
d. sa solicite actualizarea sumelor asigurate, in cazul in care, prin efectul separat sau cumulat al cresterii cheltuielilor tehnologice directe de productie, a preturilor de piata si a valorii culturilor in functie de starea (productivitatea) lor, valorile efective depasesc cu 5% suma totala asigurata stabilita conform datelor luate in considerare la incheierea asigurarii sau agreate si specificate ulterior.
2. Dupa producerea riscului asigurat:
a. sa ia potrivit cu imprejurarile, masuri pentru limitarea pagubelor imediate ale riscurilor acoperite si produse;
b. sa avizeze in scris ASITRANS, in termen de maxim 48 de ore de la data producerii evenimentului, despre producerea riscului acoperit, cauzele si imprejurarile in care acesta a intervenit, locatiile si extinderile suprafetelor de culturi afectate, natura pagubelor si cuantumul estimativ al acestora.
c. sa conserve urmele evenimentului produs si sa le prezinte spre constatare reprezentantilor sau expertilor ASITRANS; sa nu efectueze nici o lucrare de distrugere a culturilor afectate, nici recoltatul, fara instiintarea in scris prealabila a ASITRANS;
d. sa furnizeze toate informatiile si probele documentare tehnice sau de evidenta solicitate de ASITRANS si sa permita acestuia sa faca investigatii referitoare la cauza si marimea pagubei;
STABILIREA SI PLATA DESPAGUBIRILOR se fac de catre ASITRANS, care va plati in termen de maximum 30 de zile de la data la care a fost depusa documentatia completa, in baza acordului scris al Asiguratului asupra sumelor cuvenite. La producerea riscurilor asigurate, constatarea si evaluarea daunelor se fac de catre ASITRANS, direct sau prin imputerniciti, impreuna cu Asiguratul sau imputernicitii sai. Despagubirea ce se plateste de catre ASITRANS nu poate fi mai mare decat cuantumul pagubei si nici suma la care s-a facut asigurarea.
Despagubirile se acorda in toate cazurile numai in lei (RON).