Solutia care ar putea salva moneda euro


Data: 20.09.2012

Aflat pentru odihna la Yalta, fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, retras din acest post in urma unei celebre inculpari cu conotatii sexuale, a avansat propria solutie, care ar putea sa salveze situatia monedei euro, tocmai cand soarta ei se pune sub semnul intrebarii.

Conform ideii fostului presedinte al FMI, tarile prospere din nordul Europei, in frunte cu Germania, care detin ratinguri excelente, in baza carora platesc dobanzi reduse, uneori chiar derizorii, ar trebui sa cedeze din propria rata a dobanzilor in favoarea tarilor prejudiciate, care, din cauza ratingului scazut, sunt supuse unor dobanzi grele si adesea insuportabile, noteaza La Tribune.

Dominique Strauss-Kahn considera ca povara grea a datoriilor din aceste tari nu provine in principal din datoriile insesi, ci din serviciul datoriilor, respectiv din obligatia de a plati dobanzi grele.

Este de observat ca dobanzile sunt o povara grea pentru aceste economii aflate in dificultate, in timp ce economiile prospere, care ar avea disponibil sa plateasca dobanzi ridicate, sunt supuse, in baza ratingului, la rate scazute si chiar foarte scazute.

Ideea lui Dominique Strauss-Kahn este de a depasi momentul dificil in care tarile prospere, si in primul rand Germania, au retineri cu privire la propria contributie financiara pentru salvarea tarilor din sudul continentului. Respectiva contributie trebuie inlocuita cu un factor mai usor digerabil pentru public.

Focalizand problema in alta parte decat la varsarea unor fonduri direct in bani, si anume spre o operatiune financiara axata pe redistribuirea dobanzilor, nici pentru opinia publica forma sprijinului economic n-ar mai fi atat de incomoda.

In orice caz, tratand astfel problema, ea va fi mai usor acceptata de publicul sensibilizat deja in problema euro-obligatiunilor, care au facut prea multe valuri, ca sa poata fi trecuta cu vederea.

In propunerea sa, Strauss-Kahn vorbeste foarte concret. Astazi, Germania si celelalte tari din nordul continentului beneficiaza de dobanzi mai mult decat modice la credite pe care le angajeaza: in cazul obligatiunilor germane cu termen de zece ani, se percepe o dobanda de 1,7%. Dobanzile obtinute de Grecia, Spania, Italia sau Portugalia sunt ucigatoare, datorita faptului ca investitorii au indoieli cu privire la solvabilitate.

Pe acest fond, Germania a stiut sa culeaga avantajele ce-i revin, economisind, in ultimele 30 de luni, 60 de miliarde de euro, numai prin refinantarea datoriilor cu o rata convenabila a dobanzii, fapt recunoscut de insusi ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble.

Daca se va continua in acelasi stil, sistemul va exploda - este de parere fostul presedinte al FMI. Este o capcana in care au intrat tarile indatorate si din care nu pot iesi altfel, decat reducandu-li-se dobanzile monstruoase care li se impun.

Dar aceste reduceri nu pot fi impuse creditorilor. Singura solutie este reechilibrarea lor in cadrul zonei euro, astfel incat povara celor din sud sa fie suportata partial din sarcina lejera a celor din nord.

Este interesul acestor nordici sa accepte solutia, intrucat altfel poate deveni inevitabila prabusirea monedei euro, ceea ce ii va afecta direct.

Din pacate, Dominique Strauss-Kahn n-a putut contura procedura concreta de operare a planului sau. In cazul cand va fi acceptat de toti factorii interesati, procedura poate fi analizata intre specialisti - si n-ar fi exclus ca autorul ideii sa se ofere el insusi printre acestia, simtind nevoia sa se reafirme in lumea economica a Europei.

Desi propunerea pare interesanta, comentatorii sunt de parere ca are sanse mici de succes. In primul rand, tarile prospere nu renunta usor sa le dea o "lectie" celor cheltuitoare. In al doilea rand, BCE a initiat deja masuri poate ceva mai putin costisitoare.

Asa cum se stie, BCE a hotarat sa cumpere o parte din obligatiile tarilor aflate in dificultate, in momentul cand creditele lor vor resimti amenintari speculative, ceea ce a si produs un efect psiholoogic asupra creditorilor, care au redus ratele dobanzilor pentru Spania, Italia si Grecia.

Ca urmare, propunerea fostului presedinte al FMI a venit cam tarziu. Dar, daca efectul psihologic de care vorbeam inceteaza, n-ar fi exclus sa devina, totusi, actuala.

Articole Asigurari Viata »

Ovidiu Racoveanu, director pentru asigurari de viata la Asirom

Ovidiu Racoveanu, fost membru in boardul Generali, a fost numit director de subscriere pe asigurari...

Aegon Romania, crestere cu 50% a primelor brute subscrise in primele 9 luni

Compania de asigurari de viata Aegon a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un volum...

Togan, Aegon: 10% vanzari de polite prin brokeri pentru 2015

Aegon Romania a incheiat in toamna acestui an parteneriate cu peste 30 de brokeri de asigurare...

BROM si Garanta Asigurari premiaza clientii care incheie o asigurare de viata pentru copii

Banca Romaneasca si Garanta Asigurari ofera premii in bani clientilor care incheie o polita de...

Astra lanseaza asigurarea complexa a proprietarilor de animale de companie

Astra Asigurari a lansat asigurarea complexa de raspundere civila a proprietarilor de animale de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor