O noua lege a Uniunii Europene (UE), prin care se urmareste reducerea speculatiilor cu instrumente derivate pe datorie, care va intra in vigoare la 1 noiembrie, ar putea afecta capacitatea de a se imprumuta a unor tari emergente, printre care si Romania, scrie Wall Street Journal (WSJ).
Masura, anuntata in octombrie anul trecut, ar trebui sa puna capat speculatiilor care contribuie la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor din zona euro prin tranzactionarea de CDS-uri (credit default swap, indice de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata) de catre investitori care nu detin si obligatiunile aferente.
Insa, in mod ironic, consecintele acestei legi vor fi resimtite cu precadere de pietele care nu au aceleasi probleme cu tarile din zona euro, potrivit Wall Street Journal.
Reglementarea trebuie sa fie adoptata de toate statele membre UE, inclusiv de Romania, Polonia, Ungaria, Lituania si Cehia, care au o piata a datoriilor mult mai mica decat tarile din Vest. De exemplu, datoria guvernamentala a Poloniei se ridica la circa 240 de miliarde de dolari, fata de 853de miliarde de dolari in cazul Spaniei, potrivit datelor Bancii Mondiale.
Fondurile speculative (hedge funds) sunt extrem de prezente in cadrul tranzactiilor cu CDS pe aceste piete emergente, prin asa-numitele "tranzactii directionale". Daca fondurile cred ca situatia economica se va deteriora, cumpara CDS-uri, iar daca se asteapta la o imbunatatire, vand. Aceste tranzactii sunt facute fara ca investitorul sa detina, obligatoriu, obligatiuni pentru care vinde sau cumpara CDS-urile.
"Unii ar numi aceste practici speculatii ticaloase. Insa mentin piata CDS-urilor lichida, iar piata lichida a CDS-urilor ajuta la pastrarea stabilitatii pietei obligatiunilor", noteaza cotidianul american.
Din pacate, practica va fi interzisa din 1 noiembrie, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi.
Unii analisti financiari considera ca masura ar putea descuraja investitorii sa cumpere obligatiuni.
"De ce sa le cumpere, daca este greu sa-si asigure riscul?", se intreaba, retoric, WSJ.
Protejarea prin intermediul unor indici nu va functiona, de asemenea. Indicatorul iTraxx CEEMEA pentru 17 piete emergente ofera aceasta posibilitate si a functionat bine in trecut, afirma WSJ. Indicele include, insa, cinci state UE, care sunt supuse reglementarii. Conform noii reguli, acesta nu va putea fi folosit de investitorii care nu detin obligatiuni ale celor cinci state. Pentru a putea fi folosit la protejarea impotriva riscului, indicele va trebui modificat.
Un posibil impact pozitiv ar fi ca "tranzactiile directionale" tind sa fie facute de catre investitori care imping preturile in sus, astfel ca asigurarea datoriilor pentru tarile respective ar putea deveni mai ieftina, iar contractarea acesteia mai convenabila. Mai greu de gasit, dar mai ieftina, noteaza WSJ.
Ovidiu Racoveanu, fost membru in boardul Generali, a fost numit director de subscriere pe asigurari...
Compania de asigurari de viata Aegon a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un volum...
Aegon Romania a incheiat in toamna acestui an parteneriate cu peste 30 de brokeri de asigurare...
Banca Romaneasca si Garanta Asigurari ofera premii in bani clientilor care incheie o polita de...
Astra Asigurari a lansat asigurarea complexa de raspundere civila a proprietarilor de animale de...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...