Credite imobiliare exclusiv in lei - solutie salvatoare sau "uciderea" unei forme de creditare deja anemice


Data: 08.11.2012

Cand in urma cu un an banca nationala a luat hotararea de a reglementa creditarea in Romania, masurile introduse s-au oprit la restrictionarea imprumuturilor in valuta, motivata prin riscurile presupuse de devalorizarea leului, nu la eliminarea completa a acestora, riscandu-se, astfel, "uciderea" unei creditari deja anemice.

Solutiile BNR pentru descurajarea indatorarii in valuta au constat in principal in conceperea unor scenarii mai realiste aplicate solicitantilor cu venituri in lei, care sa includa riscurile aferente creditarii in alta moneda. De asemenea, creditele pentru locuinta in lei au fost favorizate prin reducerea avansului minim la 15%.

Recent, cea mai mare banca de pe piata locala a decis sa mearga mai departe, renuntand la creditul imobiliar in valuta, intr-o piata in care 95% dintre aceste imprumuturi sunt in euro. Ulterior, mai multe banci s-au alaturat tendintei de reorientare catre imprumuturile in moneda nationala, prin reducerea costurilor sau lansarea unor noi produse.

Potrivit economistilor chestionati de Ziare.com, bancile imbratiseaza creditarea in lei in contextul in care nu dispun de suficiente resurse in valuta.

"In Romania se economiseste in valuta mult sub nivelul de care au nevoie bancile pentru a acorda credite in valuta. In absenta resurselor de finantare in valuta, acestea se orienteaza catre creditele in lei. Iar resurse de finantare in lei sunt in piata suficiente deocamdata", a spus Melania Hancila, economist sef al Volksbank.

Potrivit economistului, creditarea in lei reprezinta o solutie buna pentru clienti pentru imprumuturile pe termen scurt, fiind dificil de estimat impactul pe termen lung.

 

Vlad Muscalu, economist senior ING Bank, explica modificarea ofertelor de creditare prin dificultatile cu care se confrunta bancile-mama, in general localizate in zona euro, ale bancilor din Romania.

"Aceste banci trebuie sa se bazeze tot mai putin pe bancile-mama ce reprezentau, pana acum, sursa principala pentru valuta. In conditiile in care din Romania nu pot obtine la fel de usor valuta, trebuie sa isi organizeze si oferta pe masura sumelor pe care reusesc sa le atraga", a precizat Vlad Muscalu.

Costuri de doua ori mai mari

Eforturile bancherilor de a promova creditele in lei se lovesc, insa, de un obstacol urias: diferentialul de dobanda dintre cele doua tipuri de imprumut, net in favoarea creditului in euro.

Potrivit datelor centralizate de BNR, luna septembrie a marcat o noua scumpire a creditelor ipotecare in lei, in paralel cu scaderea dobanzilor la imprumuturile in euro.

Astfel, dobanda anuala efectiva pentru creditul imobiliar in lei a urcat la 8,36%, nivelul maxim al ultimelor opt luni, in timp DAE pentru creditul ipotecar in euro a ajuns la 4,96%, cel mai scazut nivel de pana acum.

De ce nu se vor ieftini creditele in lei?

Daca BCR se asteapta pe termen lung la "costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui Euribor de la nivelul minimului sau istoric din prezent", dupa cum mentioneaza intr-un comunicat, analistii au rezerve cu privire la o astfel de evolutie.

"Cred ca dobanzile imprumuturilor in lei se vor mentine la nivelurile actuale. BNR nu va scadea dobanda de politica monetara prea curand, dar nici nu exista semnale ca ar dori sa o majoreze", a afirmat Melania Hancila.

De asemenea, cresterea estimata a nivelului creditelor neperformante, dar si inflatia pot duce mai degraba la scumpirea creditului in lei, considera Vlad Muscalu.

"Situatia economica sustine tendinta de crestere a costurilor de risc, vom vedea o continuare a avansului ratei creditelor neperformante si acestea pot fi probabil acoperite cu prime usor in crestere sau oricum nu in scadere. In ceea ce priveste ratele de dobanda din piata interbancara, acestea mai degraba pot inregistra cresteri pe fondul accelerarii destul de deosebite a inflatiei", a completat economistul.

In consecinta, ne putem astepta la reducerea unei cereri oricum mici.

"Cat timp un tip de credit este semnificativ mai scump decat altul, daca oferta ar fi bazata in special pe produse in moneda nationala, dinamica creditarii ar fi una mult mai slaba. Mai mult, avem si un stat care functioneaza cu deficit bugetar si acest lucru inseamna ca sectorul privat va trebui sa se lupte cu sectorul public pentru aceste produse", a conchis Vlad Muscalu.

Articole Asigurari Viata »

Ovidiu Racoveanu, director pentru asigurari de viata la Asirom

Ovidiu Racoveanu, fost membru in boardul Generali, a fost numit director de subscriere pe asigurari...

Aegon Romania, crestere cu 50% a primelor brute subscrise in primele 9 luni

Compania de asigurari de viata Aegon a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un volum...

Togan, Aegon: 10% vanzari de polite prin brokeri pentru 2015

Aegon Romania a incheiat in toamna acestui an parteneriate cu peste 30 de brokeri de asigurare...

BROM si Garanta Asigurari premiaza clientii care incheie o asigurare de viata pentru copii

Banca Romaneasca si Garanta Asigurari ofera premii in bani clientilor care incheie o polita de...

Astra lanseaza asigurarea complexa a proprietarilor de animale de companie

Astra Asigurari a lansat asigurarea complexa de raspundere civila a proprietarilor de animale de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor