Irina Socol, presedinte & CEO al SIVECO România, a acordat un interviu revistei Efinance, în numarul din Octombrie 2008 al acestei publicatii. Va prezentam întregul interviu.
Aderarea la Uniunea EuropeanÄ a adus cu sine schimbÄri certe Ĺi în IT, a pus firmele româneĹti în faĹŁa unor noi oportunitÄĹŁi de afaceri în ĹŁarÄ Ĺi peste hotare. Cum a influenĹŁat aceastÄ aderare IT-ul românesc, în ce zone s-au simĹŁit cele mai mari efecte Ĺi cum a rÄspuns SIVECO noilor provocÄri europene?
Adaptarea la standardele Uniunii Europene a stimulat competitivitatea, lucru care a dus la creĹterea calitÄĹŁii pe piaĹŁÄ. InfluenĹŁa acestor schimbÄri începe sÄ se simtÄ cu precÄdere în sectorul public, datoritÄ posibilitÄĹŁii de accesare a fondurilor structurale. NumÄrul proiectelor de modernizare a administraĹŁiei publice locale Ĺi a sectorului de utilitÄĹŁi creĹte, cu efect direct Ĺi benefic asupra cetÄĹŁeanului.
În acest context, SIVECO Romania Ĺi-a consolidat Ĺi poziĹŁia de exportator de know-how în domeniile eBusiness, eHealth, eLearning Ĺi de furnizor de încredere în derularea de proiecte informatice de mare anvergurÄ la nivel naĹŁional Ĺi internaĹŁional.
SIVECO se numÄrÄ printre cele mai cunoscute firme româneĹti de IT, atât în ĹŁarÄ, cât Ĺi în strÄinÄtate. Care sunt perspectivele sale de business Ĺi dezvoltare pe plan internaĹŁional, acum, la finalul anului 2008?
Am încheiat anul 2007 cu o cifrÄ de afaceri de 70 de milioane de dolari Ĺi avem toate motivele sÄ credem cÄ ne vom atinge obiectivele financiare în 2008, respectiv creĹterea cifrei de afaceri cu 20% Ĺi a marjei de profit cu 15%. La sfârĹitul primului semestru, existÄ, deja, semnale cÄ acest prag ar putea fi chiar depÄĹit. ContribuĹŁia proiectelor internaĹŁionale devine tot mai semnificativÄ în creĹterea pe care ne-am propus-o. Ca Ĺi perspective de dezvoltare, pot sÄ vÄ spun cÄ am început sÄ ne impunem ca un jucÄtor activ pe piaĹŁa internaĹŁionalÄ, ceea ce reprezintÄ o provocare, pentru cÄ ne mÄsurÄm forĹŁele cu nume consacrate în IT-ul global. Dar atunci când eĹti orientat spre creĹtere, trebuie sÄ ridici ritmul de dezvoltare, sÄ accelerezi permanent. SIVECO intrÄ pe pieĹŁele internaĹŁionale bazându-se pe soluĹŁii performante, calitate la standarde înalte, tehnologie modernÄ Ĺi specialiĹti de top.
SIVECO s-a remarcat dintotdeauna prin inovaĹŁie, prin soluĹŁii novatoare, care au deschis drumuri în domenii pe care nimeni nu le abordase în România, mÄ refer aici în primul rând la eLearning, dar nu numai. Cum se manifestÄ procesul inovator în cadrul SIVECO la momentul actual, care sunt zonele IT în care compania ne va uimi cu noutÄĹŁi în viitor? Ca un corolar, cum apreciaĹŁi importanĹŁa inovaĹŁiei în sfera IT?
Da, am avut curaj sÄ intrÄm în domenii noi Ĺi am reuĹit pentru cÄ am perseverat. Complexitatea liniilor de business pe care le promovÄm, reuĹita proiectelor noastre ne încurajeazÄ sÄ mergem mai departe pe acest drum Ĺi sÄ le oferim clienĹŁilor noĹtri soluĹŁii inovatoare, care sÄ le îmbunÄtÄĹŁeascÄ activitatea. De exemplu, proiectul de informatizare a învÄĹŁÄmântului românesc Ĺi soluĹŁia de eLearning AeL, care s-au bucurat de un succes care ne onoreazÄ, ne stimuleazÄ sÄ ridicÄm Ĺi mai mult Ĺtacheta. Cu soluĹŁiile de eLearning, rolul profesorului se schimbÄ semnificativ – elevul învaĹŁÄ inteligent, cu ajutorul experimentelor, simulÄrilor, animaĹŁiilor, exerciĹŁiilor practice. Elevii pot sÄ vadÄ ceea ce învaĹŁÄ, sÄ fie creativi, sÄ-Ĺi dezvolte propriile experienĹŁe.
ContinuÄm sÄ inovÄm în cadrul soluĹŁiilor noastre consacrate de EAS (Enterprise Application Software), eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms Ĺi eBusiness. Pentru a fi competitivi, trebuie sÄ fim permanent conectaĹŁi la inovaĹŁie, la cele mai recente tehnologii Ĺi tendinĹŁe din sfera virtualÄ. În IT, fÄrÄ inovaĹŁie, nu existÄ business.
Unul dintre conceptele intens promovate de plan european este cel de eInclusion, menit sÄ ofere Ĺanse mai mari de incluziune socialÄ cetÄĹŁenilor europeni, prin accesul mai larg la resurse de informare, utilizând o infrastructurÄ IT (eHealth, eLearning etc). Cum promoveazÄ SIVECO acest concept generos în România Ĺi cum se integreazÄ eforturile companiei în demersul general de incluziune socialÄ pe plan european?
TrÄim într-o lume guvernatÄ de „e“ – eLearning, eHealth, eBusiness etc., într-o lume în care dreptul la informaĹŁia digitalÄ este echivalent cu dreptul democratic de a fi parte din tot ceea ce se întâmplÄ esenĹŁial pe planetÄ. Accesul la aceste „ferestre“ electronice poate Ĺi va transforma radical modul în care trÄim. Instrumentele informatice pe care le dezvoltÄm vor elimina treptat decalajele existente. Este absolut necesar sÄ asigurÄm egalitate de Ĺanse Ĺi un acces cât mai larg la comunicare: comunitÄĹŁilor rurale, persoanelor cu dizabilitÄĹŁi, persoanelor de vârsta a treia, tuturor.
Putem spune cÄ la ora actualÄ avem milioane de beneficiari ai conceptului eInclusion. VÄ dau doar câteva exemple: SEI, Sistemul EducaĹŁional Informatizat, cel mai premiat proiect românesc, are peste 3 milioane de beneficiari, atât profesori, specialiĹti din învÄĹŁÄmânt, cât Ĺi elevi. Sistemul Informatic Unic Integrat al AsigurÄrilor Sociale de SÄnÄtate are peste 30.000 de utilizatori Ĺi furnizori de servicii medicale. De serviciile AgenĹŁiei pentru PlÄĹŁi Ĺi IntervenĹŁie în AgriculturÄ (APIA) beneficiazÄ aproape 1,3 milioane de fermieri. SoluĹŁia informaticÄ realizatÄ pentru APIA este una dintre cele mai complexe Ĺi complete din Uniunea EuropeanÄ, iar implementarea sa constituie unul dintre cele mai grele proiecte informatice desfÄĹurate vreodatÄ în România. În cadrul Grupului Consultativ în domeniul tehnologiilor SocietÄĹŁii InformaĹŁionale – ISTAG (Information Society Technologies Advisory Group), organism care funcĹŁioneazÄ pe lângÄ Comisia EuropeanÄ, ne implicÄm direct în promovarea conceptului eInclusion. În contextul Zonei Europene de Cercetare, rolul ISTAG este Ĺi acela de a reflecta Ĺi consilia definirea Ĺi implementarea unei politici coerente de cercetare în Europa. Menirea grupului este de a asigura un suport puternic comunitÄĹŁii europene, atât prin contribuĹŁii publice, cât Ĺi private, astfel încât Europa sÄ devinÄ un partener atractiv pentru investitorii din aceastÄ industrie.
Prin acĹŁiunile ISTAG, suntem conectaĹŁi la tot ce se întâmplÄ în avangarda industriei IT. Mai mult, aceastÄ colaborare se regÄseĹte în proiecte pe care România le desfÄĹoarÄ pentru alinierea la tendinĹŁele europene în domeniul eInclusion.
Într-un moment în care piaĹŁa muncii în IT este tot mai pretenĹŁioasÄ, ce strategie aplicÄ SIVECO pentru dezvoltarea echipei Ĺi investiĹŁia în angajaĹŁi?
Compania noastrÄ este într-o permanentÄ dezvoltare. Acum avem 750 de angajaĹŁi Ĺi numÄrul lor creĹte semnificativ de la an la an. Investim mult în oameni. Calitatea muncii colegilor noĹtri se regÄseĹte în proiectele pe care le dezvoltÄ în beneficiul utilizatorilor finali. FÄrÄ o echipÄ formatÄ din oameni compatibili, care împÄrtÄĹesc aceleaĹi valori, fÄrÄ oameni cu putere de a crea coeziune, nu poĹŁi reuĹi. AngajaĹŁii SIVECO au o pasiune pentru autodepÄĹire, Ĺi, credeĹŁi-mÄ, cÄ nu sunt cuvinte mari. Avem proiecte ambiĹŁioase de dezvoltat, or, acestea pot fi realizate doar de oameni puternici Ĺi dedicaĹŁi.
Ce strategie de dezvoltare la scarÄ macro va adopta SIVECO în urmÄtorii ani, cÄtre ce domenii se va îndrepta compania, atât în ĹŁarÄ, cât Ĺi ca prezenĹŁÄ externÄ?
AspirÄm la o dezvoltare internaĹŁionalÄ consistentÄ. Dorim sÄ ne concentrÄm tot mai mult în direcĹŁia valorificÄrii experienĹŁei noastre pe plan regional, sÄ devenim un jucÄtor-cheie pe piaĹŁa internaĹŁionalÄ IT. Avem parteneriate cu lideri mondiali în IT – Intel, HP, Microsoft, Oracle, IBM, Bull. Suntem pregÄtiĹŁi sÄ valorificÄm soluĹŁiile ce au condus la proiecte de succes în România, implementându-le în ĹŁÄri unde aceste proiecte sunt replicabile.
În 2008, SIVECO Romania a continuat seria proiectelor internaĹŁionale de mare calibru, demarate în anii trecuĹŁi. Proiectul de informatizare a Casei NaĹŁionale de AsigurÄri din Bulgaria (NHIF), precum Ĺi cel de eLearning, realizat pentru Ministerul EducaĹŁiei din Cipru, se anunĹŁÄ deja ca realizÄri informatice de mare succes. Harta ĹŁÄrilor în care SIVECO Romania desfÄĹoarÄ proiecte informatice majore cuprinde ĹŁÄri din UE Ĺi ĹŁÄri aspirante la statutul de membru UE, precum Ĺi din CIS, Africa de Nord, Orientul Apropiat Ĺi Mijlociu.
Proiectele de responsabilitate socialÄ sunt o componentÄ importantÄ a multor companii puternice. Cum se implicÄ SIVECO în acest domeniu?
AceastÄ dimensiune strategicÄ a activitÄĹŁii noastre face parte din însuĹi modelul de business SIVECO Romania. Acest lucru înseamnÄ cÄ investim mult în direcĹŁii de dezvoltare durabilÄ a societÄĹŁii. Concret, soluĹŁiile noastre de eLearning, eHealth, Document Management etc., contribuie în mod direct la construirea societÄĹŁii informaĹŁionale, la gestionarea responsabilÄ a mediului înconjurÄtor. Nu în ultimul rând, contribuim prin soluĹŁiile noastre la crearea unui mediu de business mai transparent Ĺi mai etic.
Sursa: Amos News
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...