O calatorie peste hotare presupune si incheierea unei asigurari care sa acopere o parte, daca nu chiar toate riscurile la care ar putea fi supus cel care calatoreste. Cea mai ieftina polita de asigurare de calatorie, pe o perioada de sapte zile, costa 20 de lei si acopera cheltuielile medicale de urgenta, fara repatriere. Cea mai scumpa polita ajunge la 35 de lei si acopera si repatrierea asiguratului, raspunderea civila, care include si furtul sau pierderea bagajelor la aeroport, precum si interventii stomatologice de urgenta in limita a 200 de euro. Daca pentru destinatiile de vacanta `linistite` firmele de asigurari se intrec in polite de calatorie, nu acelasi lucru se poate spune despre zonele cu un grad ridicat de risc, precum Irak, Iran, Afganistan, sau anumite tari africane. Pentru astfel de locuri nici o societate de asigurare nu ofera `protectia` unei polite.
In general, asigurarile sunt clasificate in functie de scopul calatoriei (vacanta sau afaceri), cu o limita de suma si acopera cheltuielile cu problemele medicale intampinate in intervalul de timp pentru care s-a platit polita. Sumele platite se calculeaza tinand cont de tara de destinatie, varsta solicitantului sau durata sejurului. `Politele se incheie in limita a 100.000 euro pentru turisti, 50.000 euro pentru oameni de afaceri si 30.000 euro pentru soferii de tir care circula in interes de serviciu peste hotare.
Suma achitata difera in functie de plafonul asigurat, dar si de riscurile pe care le acopera. Lista include cheltuielile medicale ca urmare a unei imbolnaviri survenite accidental sau in urma unui accident pe durata calatoriei in strainatate`, au declarat reprezentantii Generali Asigurari. Daca accidentul duce la moartea asiguratului, compania de asigurari suporta si cheltuielile de transport (repatriere) a corpului neinsufletit.
Aproape orice problema medicala, achitata de asigurator
Persoanele care calatoresc mai mult pot apela la o asigurare permanenta, pentru care platesc polita anual sau semestrial. Aceasta acopera toate cheltuielile cu asistenta medicala acordata pe timpul sederii peste hotare. `Asigurarea medicala este valabila in tara de destinatie mentionata in contractul de asigurare, precum si in tarile tranzitate in timpul calatoriei. Aceasta include si transportul in Romania (repatrierea) in scopul continuarii tratamentului necesar din punct de vedere medical, respectiv in caz de deces al asiguratului. Perioada maxima de asigurare este de un an`, ne-a declarat Doina Epure, director de dezvoltare si metodologie al Unita. Societatea de asigurare suporta cheltuielile cu tratamentul medical necesar pe timpul sederii temporare in strainatate, dar si tratamentul stomatologic, insa numai pentru calmarea durerilor acute si care nu trece de 100 euro/interventie.
85 ani - varsta maxima pentru asigurarea de calatorie
Majoritatea firmelor care ofera asigurari de calatorie au ca limita de varsta pentru asigurati 75 de ani. Persoanele care au trecut de aceasta varsta, dar care inca mai calatoresc peste hotare pot incheia o asigurare de calatorie la Omniasig, unde limita de varsta este de 85 ani. Programul recomandat pentru turisti este Medicas Perfect, care ofera asiguratilor posibilitatea de a selecta una din cele patru polite, cu servicii de asistenta incepand de la 5.000 euro pana la 50.000 euro,suma asigurata.
Pentru o polita de 10.000 de euro, catre o tara de destinatie europeana, pe o perioada de 11 zile de catre o persoana de 67 de ani, se va plati 29,15 lei. Suma scade odata cu varsta, durata calatoriei si alti factori. Pentru 6 lei in plus, unele firme de asigurari isi despagubesc clientii si pentru bagajele pierdute sau pentru furtul acestora.
BCR Asigurari ofera asigurari pentru perioade de 3 zile pana la un an. La Allianz perioada de asigurare poate incepe de la 2 zile, iar valoarea primei de asigurare depinde de durata calatoriei, aria de valabilitate, varsta asiguratului si felul activitatii prestate in strainatate.
Visa Gold `plateste` bagajele pierdute
Pentru deplasarile in strainatate ale clientilor, bancile ofera un numar impresionant de produse, printre care si asigurari medicale. Un astfel de produs este cardul de credit VISA Gold, care are atasate mai multe servicii speciale, de la asigurari in caz de deces, pana la pierderea actelor de identitate sau a bagajelor. In functie de banca care a emis cardul, despagubirea in caz de accident sau deces poate atinge valoarea de 50.000 euro. In cuantumul unei sume asemanatoare se pot efectua cheltuieli medicale de urgenta in caz de accident sau imbolnavire.
Un articol de: Paul Barbu
Integral in Gandul
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...