Romanii care merg in statele UE dupa aderare nu mai sunt obligati sa aiba asigurare medicala, ei putand folosi, in locul acesteia, Cardul European de Asigurat, ce va fi emis numai la cerere, de casele de asigurari de sanatate, si in baza caruia vor primi acelasi tratament ca si cetatenii statului de destinatie.
Astfel, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de Asigurari de Sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului, se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Cardul este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania.
Cardul nu va acoperi si tratamentul in strainatate al afectiunilor existente anterior calatoriei respective, ci numai problemele de sanatate care apar in timpul sejurului. `Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers (spre exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic)`, se mai arata in comunicat. Livrarea Cardului European de Asigurat va incepe dupa 1 ianuarie 2007, solicitantii urmand sa primeasca documentul prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de sapte zile lucratoare de la data solicitarii. Eliberarea cardului poate fi refuzata daca asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei.
Sursa: www.gandul.info
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...