Preturile de consum au avansat in luna aprilie cu 0,52%, cea mai mare crestere lunara din acest an, pe fondul scumpirilor marfurilor nealimentare, in special energie electrica si gaze, in timp ce rata anualizata a inflatiei a urcat de la 3,66% in martie la 3,77%.
In aprilie, marfurile alimentare s-au scumpit in medie cu 0,52%, preturile produselor nealimentare au crescut cu 0,8%, iar tarifele la servicii au avut o usoara scadere de 0,2%, potrivit datelor furnizate astazi de Institutul National de Statistica.
Cresterea cu 0,5% a preturilor marfurilor alimentare s-a datorat evolutiei preturilor la legume si conserve de legume (+1,5%), fructe si conserve din fructe (+1,4%), carne, preparate si conserve din carne (0,7%), produse de morarit si panificatie (0,4%). Scaderi s-au inregistrat la oua (-2%) si unt (-0,3%).
Preturile marfurilor nealimentare au inregistrat cea mai mare crestere (+0,8%) influentata in principal de cresteri la energia electrica (+4,2%), combustibili (+1,6%), carti, ziare, reviste (+0,5%), articole chimice, tutun si tigari, incaltaminte, imbracaminte si articole de galanterie, pasmanterie si mercerie (+0,3%). Scaderi s-au evidentiat la autoturisme si piese de schimb (-0,4%), ceasuri, aparate audio-video si articole sportive (-0,3%) si medicamente (-0,1%).
Tarifele serviciilor au scazut (-0,2%) in principal datorita diminuarii tarifelor de telefonie (-1,5%). Cresteri au inregistrat tarifele la alte servicii cu caracter industrial (+1%), apa, canal, salubritate (+0,5%), transport urban, ingrijire medicala si confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (0,4%).
Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (mai 2006 - aprilie 2007) fata de precedentele 12 luni (mai 2005 - aprilie 2006) determinata pe baza IPC este de 5,1% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,2% pe total.
Rata medie lunara a inflatiei din ianuarie - aprilie a fost de 0,2%, cu 0,3 puncte mai jos fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2006.
Tinta de inflatie stabilita pentru acest an de Banca Nationala a Romaniei este de 4% plus/minus un punct procentual. Prognoza BNR indica pentru finalul anului o rata de 3,7%.
Sursa: Ziarul Financiar
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...