Piata de leasing a inregistrat, anul trecut, o crestere de peste 60%, ajungand la 3,26 miliarde de euro, in functie de valoarea activelor finantate, potrivit datelor publicate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (83%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (14%) si de sectorul public (3%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (32%), urmata de cea de 2-3 ani (25%), 4-5 ani (25%), peste 5 ani (11%), 1-2 ani (5%) si de un an (2%).
Finantarile auto au scazut anul trecut in portofoliul total al companiilor de leasing, pana la 71%, pe fondul orientarii companiilor locale spre alte tipuri de finantari, in conditiile intrarii de noi investitori pe piata. Vehiculele comerciale grele au fost finantate in proportie de 15% si vehiculele comerciale usoare - 13%. Leasingul pentru echipamentele industriale a reprezentat 20%, valoarea bunurilor finantate fiind de 625 milioane de euro, iar finantarile pentru sectorul imobiliar au detinut 5%, cu 147 milioane de euro.
Valoarea bunurilor finantate in sistem leasing in 2005 s-a ridicat la circa doua miliarde de euro. Companiile de leasing subsidiare ale bancilor detineau, la sfarsitul anului trecut, 75% din totalul activelor finantate, in timp ce sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%, restul revenind firmelor care apartin unor dealeri sau importatori auto, se arata intr-un comunicat comun al celor doua asociatii.
Membrii celor doua asociatii au incheiat in 2006 circa 130.000 de contracte, cu o valoare totala a bunurilor finantate de 3,12 miliarde de euro. ALB a finantat active totale in valoare de 2,28 miliarde de euro, cu un aport de 70% la piata nationala de leasing, iar ASLR a cumulat 842 milioane de euro.
Leasingul financiar este dominant in continuare, cu o cota de 98% din totalul activelor finantate, iar leasingul operational a ajuns sa detina la finele anului trecut doar 2% la nivelul pietei de profil. Echipamentele de constructii reprezinta 33% din totalul echipamentelor finantate, in timp ce echipamentele IT si software detin 11%, echipamentele pentru industria alimentara - 7%, industria tipografica - 6%, industria petroliera si cea de prelucrare a lemnului - 4% fiecare, service auto si echipamente medicale - cate 3%. Echipamentele agricole si cele pentru industria textila au cumulat doua puncte procentuale fiecare, iar o cota de 25% revine altor domenii de activitate.
Piata leasingului, dominata de companiile bancare
Una dintre cele mai vizibile tendinte de pe piata este orientarea institutiilor financiar-bancare catre leasingul imobiliar. Companii precum Unicredit Leasing Corporation (rezultata in urma fuziunii HVB Leasing si UniCredit Leasing), BCR Leasing, Romstal Leasing, Piraeus Leasing, Italo Romena Leasing sau Egnatia Leasing au anuntat pentru acest an o crestere a ponderii leasingului imobiliar in total finanari. Un alt efect al aderarii la piata comunitara ar putea fi o scadere in volum a pietei leasingului cross-border deoarece toate tranzactiile cu statele UE au devenit intracomunitare. Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 52%. Achizitiile in leasing de spatii de birouri clasele A, B si C au reprezentat o treime din valoarea imobilelor finantate, iar sectorul rezidential si cel al blocurilor destinate apartamentelor au cumulat 15%.
O treime din contractele de leasing sunt incheiate pe o durata de 3-4 ani, in timp ce clientii care prefera contracte cu scadenta de 2-3 ani, respectiv 4-5 ani reprezinta cate un sfert din totalul acestora. Contractele peste cinci ani reprezinta 11%, iar cele cuprinse intre un an si doi ani detin 5%. Cele mai putine contracte sunt incheiate pe termen de un an, cu o pondere de 2%.
Cele doua asociatii de profil, afiliate la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing Leaseurope, cumuleaza aproximativ 96% din piata nationala de leasing, restul revenind companiilor de leasing care nu au aderat la nicio asociatie.
Un articol de: Oana Grecea
Sursa: Adevarul
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...