Preturile de consum au stagnat in luna martie, inregistrand un avans de numai 0,07% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a atins un nou minim dupa 1990, cu un nivel de 3,66%, potrivit datelor publicate, astazi, de Institutul National de Statistica (INS).
Marfurile alimentare au avut, in martie, o usoara scadere a preturilor, de 0,05%, in timp ce preturile la produsele nealimentare si tarifele la servicii au consemnat mici cresteri, de 0,13%, respectiv 0,16%, se arata intr-un comunicat al INS.Evolutia preturilor la marfurile alimentare a fost influentata in principal de scaderea preturilor la oua (-10,5%), cartofi (-2,4%), carnea de porcine si laptele de vaca (-0,6%).
In acelasi timp, au fost inregistrate cresteri de preturi la zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,6%), produse de morarit si panificatie (+0,3%).
In cadrul marfurilor nealimentare, s-au consemnat scumpiri la grupa alte marfuri nealimentare (+0,8%), tutun si tigari (+0,5%) si carti, ziare, reviste (+0,4%). Scaderi de preturi au avut medicamentele (-0,3%), ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive (-0,2%).
Cresterea de aproape 0,2% la servicii a fost cauzata, in principal, de majorarea tarifelor la transport C.F.R. (+9,3%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (+0,9%), confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (+0,8%), ingrijire medicala (+0,6%), igiena si cosmetica (+0,5%) si apa, canal, salubritate (+0,4%). Diminuare se poate observa la tarifele de telefonie (-0,6%).
Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (aprilie 2006 - martie 2007) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2005 - martie 2006) - atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) - este de 5,4% pe total.
La finele anului trecut, inflatia medie se situa la 6,56% (IPC) si 6,60% (IAPC).
Rata medie a inflatiei in primele trei luni s-a plasat la 0,1%, mult sub nivelul de 0,5% consemnat in intervalul ianuarie - martie 2006. Inflatia cumulata pe primele trei luni este de 0,31%, iar tinta de inflatie a stabilita de BNR pentru acest an este de 4%, plus/minus un punct.
Sursa: Ziarul Financiar
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...