Cresterea cu peste 40% a segmentului de asigurari de viata in 2005 a fost sustinuta si de planurile financiare pentru copii. Tot mai multi romani s-au decis sa puna in acest fel bani deoparte pentru ca randamentele pe termen lung sunt mult mai bune decat in cazul depozitelor bancare.
A devenit o scena comuna sa vezi in cele mai ciudate locuri agenti ai companiilor de asigurari care incearca sa-i convinga pe clienti sa incheie o polita de asigurari de viata. Pentru a face mai atractive aceste produse care, practic, pun la adapost familia in cazul in care asiguratul pateste ceva grav - invaliditate sau deces -, asiguratorii le-au combinat cu alte produse. Este vorba de transformarea sumei acumulate in timpul contractului de asigurare in pensie, dupa ce polita ajunge la maturitate sau combinarea asigurarii de viata cu un plan financiar pentru copii.
Aceste planuri financiare au ca rezultat stabilirea unei rente pentru studii, a unei dote pentru casatorie, cele doua impreuna, sau obtinerea unor fonduri pentru tinerii de 18 ani. Astfel, cei care decid sa economiseasca lunar 100 RON pentru un copil, timp de zece ani, ii creeaza acestuia un fond de cel putin 15.000 de lei atunci cand incearca sa se descurce pe cont propriu. Suma poate fi mai mare daca luam in calcul participarea la profit, de la finalul contractului. Conditii Renta pentru studii poate acoperi atat studiile liceale, cat si pe cele universitare.
Dota pentru casatorie se incaseaza in momentul casatoriei sau la expirarea politei, daca beneficiarul nu s-a casatorit pana la acea data. Perioada de plata a rentelor pentru studii este cuprinsa intre 2 si 10 ani. O conditie pentru incheierea asigurarii este ca, in momentul completarii cererii, parintele sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, iar la data de maturitate a politei, cel mult 70 de ani. In plus, cel care incheie asigurarea este obligat sa se supuna unui control medical in situatia in care societatea de asigurari ii solicita acest lucru. Facilitati In situatia in care intervine decesul asiguratului, mai multe companii de profil se obliga, in anumite conditii, sa preia plata primelor astfel incat, la expirarea politei, suma cuvenita beneficiarului sa nu fie diminuata.
Un exemplu in acest sens este polita Junior, oferita de firma AIG, la care se ataseaza o polita suplimentara Garantia Junior, pentru care se plateste suplimentar. In cazul in care apar cheltuieli neprevazute, asiguratul poate solicita rambursarea partiala a sumei acumulate, dar nu mai mult de 50% si nu mai putin de echivalentul a 500 de euro, cum este cazul programului Start al firmei Allianz-Tiriac. Acest lucru nu se poate intampla insa inainte de al patrulea an de cotizare.
Aproape aceleasi facilitati le ofera si alte companii de pe piata, cum ar fi ING, prin programele Debut 18 sau Academica pentru renta de studii, sau Junior Gaudeamus ori Junior Matrimonial - la Omniasig. Asiban, care a avut o crestere spectaculoasa in 2005, ofera politele Coral Junior pentru renta de studii sau fonduri de pornire in viata. Si exemplele ar putea continua. Atentie la promisiuni! La fel ca si in cazul clasicelor asigurari de viata, si in acest caz asiguratii se pot astepta la profituri doar daca incheie polite pe termen lung. In situatia in care perioada contractului este mai mica de 5 ani, asiguratii nu vor primi inapoi nici macar banii pe care i-au depus.
Majoritatea societatilor de asigurari garanteaza o dobanda de 3% pe an. In aceste conditii, avand in vedere ca la inceputul contractului cheltuielile de administrare a contului clientului sunt mai mari, este normal ca asiguratul sa nu se astepte la un castig. In schimb, in cazul contractelor pe termen lung apare si profitul, iar la incheierea perioadei pentru care a fost incheiat contractul clientul primeste o parte din acesti bani, obtinuti suplimentar. Marimea profitului depinde de riscul pe care si-l asuma asiguratul.
El poate opta pentru un contract cu risc scazut, cand fondurile sunt investite in bonuri de tezaur, sau pentru unul cu risc mai mare, situatie in care o parte din bani sunt plasati in bonuri de tezaur, iar restul in depozite bancare, fonduri de investitii etc.
Sursa Saptamana Financiara
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...