De ce nu e nimeni la inchisoare pentru criza financiara?


Data: 25.06.2010

Criza financiara a dizolvat sapte trilioane de dolari de pe Wall Street si a distrus cateva companii-simbol ale Americii, precum AIG, Bear Stearns si Lehman Brothers. Dar cine a platit pentru asta?

Tot criza era sa lase SUA si fara General Motors, zeci de mii de angajati ai constructorului auto pierzandu-si locul de munca. Alte milioane de americani au ramas fara case din cauza acelorasi erori facute de marii bancheri, iar asta e doar bilantul din SUA. Si totusi, unde sunt procesele si condamnarile, se intreaba jurnalistii de la
Fortune Magazine.

Niciun oficial de rang inalt din sistemul financiar american nu a fost condamnat sau arestat, in special pentru ca nu are cine sa o faca, atrage atentia Bill Black, fost director al Institutului pentru Prevenirea Fraudelor. In opinia lui, toti cei care controlau domeniul s-au reprofilat, lucru pe care l-a facut si el. Daca in urma cu cativa ani a adus in fata judecatorilor 1.000 de inalti oficiali acuzati de frauda, acum este doar profesor de drept.

Unul dintre motivele pentru care America nu mai are experti in acest domeniu este atacul de la 11 septembrie 2001. Din acel moment, 500 dintre specialistii in delicte financiare ai FBI au fost transferati la departamente unde se ocupa de securitatea nationala.

Motivul pentru care au fost transferati e usor de inteles, dar nu la fel de logica e si decizia de a nu-i inlocui.

In al doilea rand, se stie cat de greu de castigat sunt astfel de procese, asa ca de ce sa le mai pornesti? Washington-ul are deja la activ cateva esecuri colosale in instanta. Unul dintre procese a fost impotriva lui Richard Scrushy, fondatorul companiei de asigurari medicale HealthSouth. Procurorii au stabilit 85 de capete de acuzare pentru delicte financiare, dar in cele din urma a fost acuzat doar de 36 dintre ele si a fost achitat de un juriu chiar daca cinci directori financiari ai companiei au depus marturie impotriva lui spunand ca el nu avea doar cunostinta de fraudele care se faceau, dar le si incuraja.

Profesorul Bill Black a explicat ca astfel de intamplari, in care un acuzat scapa desi erau dovezi solide impotriva lui, ii sperie ingrozitor pe procurori. Deci ce rost mai are?

Arma perfecta e inchisa in sertar

Daca ar decide sa faca ceva impotriva celor care au declansat
criza financiara, procurorii ar avea si arma perfecta. Senatul american a adoptat in 2002 legea Sarbanes-Oaxley, sau Sarbox, gandita special ca reactie la scandalurile din corporatii care ii costau pe investitori miliarde de dolari atunci cand actiunile incepeau sa scada.

Legea, despre care George W. Bush spunea ca este cea mai importanta reforma a practicilor in afaceri de la Franklin D. Roosevelt incoace, se aplica la nivel global chiar daca este o lege americana si stabileste ca directorii executivi poarta toata responsabilitatea pentru rezultatele financiare.

Sarbox a fost creata la scurt timp dupa scandalurile Enron si Worldcom si a incercat sa puna capat strategiei de aparare a directorilor care spuneau ca nu aveau cunostinta despre adevarata performanta negativa a companiei pe care o conduceau.

Nefolosirea legii impotriva bancherilor chiar ii socheaza pe unii investitori, mai ales pentru ca s-a depus mult efort ca ea sa intre in vigoare si sa poata pedepsi exact delictele financiare de care vorbim acum.

Ea ii obliga pe directorii executivi si pe cei financiari sa semneze rapoartele companiei si ii pedepseste daca ofera informatii false cu buna stiinta. Asa ca este extrem de relevanta in contextul actual, deoarece in criza care a lovit SUA a fost vorba de cele mai multe ori de "pacaleli" financiare.

Lehman Brothers, cel mai simplu caz

Lehman Brothers este cel mai bun exemplu de faliment care ar putea fi judecat pe baza legii Sarbox. Acum toata lumea a aflat ca Lehman isi cosmetiza rezultatele financiare folosind un truc numit tranzactii Repo 105. Aceasta smecherie a ajutat banca sa ascunda miliarde de dolari si a facut ca datoriile uriase sa nu apara in rezultatele financiare.

Dick Fuld, celebrul fost CEO al Lehman Brothers, spune acum ca nu stia absolut nimic despre acest artificiu de calcul.

Iar Lehman nu este singurul caz in care ar putea sa fie aplicata legea Sarbox. In multe alte situatii ar merita incercata deoarece, asa cum spun investitorii, a lasa pe cineva sa scape nepedepsit dupa ce a furat banii actionarilor aduce in randul populatiei un cinism tulburator si naste un capitalism de cumetrie in care exista niste legi pentru cei bogati si alte legi pentru cei nu prea bogati.

Articole Asigurari Sanatate »

Omniasig asigura 2650 de militari din Fortele Aeriene ale Romaniei

Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...

Vesti bune pentru asigurarile private de sanatate

Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...

Oportunitati pe piata asigurarilor de sanatate private din Romania

Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...

Noul Cod de Procedura Fiscala propune cresterea sumei deductibile pentru asigurari de sanatate private la 800 Euro pe an

"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...

ANAF amelioreaza "Spatiul Privat Virtual": decizia privind platile anticipate de sanatate poate fi obtinuta online

Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor