De la 1 ianuarie, romanii vor calatori in UE avand la ei cardul european de sanatate, pe baza caruia vor primi asistenta medicala. Cristian Vladescu (foto), presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a raspuns ieri unor intrebari privind modul in care se acorda acest card.
Cum va intra asiguratul roman in posesia cardului?
Practic, toti cei care calatoresc in strainatate vor putea solicita casei de sanatate, pe baza unei cereri-tip, acest document, dimensiunile sale fiind similare cu cele ale unui card bancar, cuprinzand o serie de date despre posesor - nume, prenume, numar personal de identificare; despre institutia emitenta si data expirarii. Este valabil sase luni de zile si costa 2,166 RON sau 21.660 de lei vechi. Primirea cererilor este posibila din prima zi lucratoare a lui 2007. Prin urmare, cei care pleaca in strainatate chiar la inceputul anului nu vor putea primi cardul in avans, deoarece abia dupa aderarea romaniei la UE, CNAS va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care trebuie inscris obligatoriu pe card.
Cine beneficiaza de card si de ce servicii anume?
Toti cei care si-au achitat la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru probleme de sanatate pre-existente calatoriei, ci doar ceea ce noi consideram, urgente medicale.
Cum se procedeaza in cazul pierderii cardului?
Daca este pierdut in Romania, asiguratul poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate solicita casei de sanatate emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului, care ii va permite sa beneficieze de drepturile sale. De asemenea, daca asiguratul are un card a carui valabilitate de sase luni expira in timp ce se afla in strainatate, poate cere eliberarea unui alt card, in avans, in prelungirea celui deja existent.
Pentru informatii suplimentare, unde se pot adresa asiguratii?
Site-ul dedicat cardului european de sanatate este www.ceass.ro sau site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate www.cnas.ro.
Sursa: www.ziua.net
Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...
Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...
Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...
"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...
Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...