Asigurare de sanatate sau abonament medical?


Data: 24.01.2007

Batalia dintre furnizorii de polite private si cei de servicii medicale pe baza de abonament pentru castigarea clientilor cu venituri peste medie devine tot mai puternica. Dar care sunt punctele forte ale fiecareia dintre cele doua alternative?


Suma medie cheltuita de un bucurestean cu sanatatea este de aproape 500 de lei, in medie, pe an, conform unui studiu realizat de firma Mednet. `Daca mai luam in calcul cateva vizite suplimentare la medicul de familie, alte cateva programari la specialist, dar si o medie de cinci zile de spitalizare, pacientul poate usura bugetul familiei cu 1.350 lei pe an`, spune dr. Marina Otelea, director general Medicover.

In acelasi timp, un abonament de sanatate la Medicover poate costa (pentru o persoana pe an) 1.056 lei, oferind o gama larga de servicii medicale, printre care acces nelimitat la medicul personal, vizite la domiciliu, linie de asistenta non-stop, ambulanta si servicii de urgenta. Si aceasta evitand perioadele lungi de asteptare, spaga, dotarile insuficiente din sistemul de stat. Politele private de sanatate, precum cele oferite de Generali, Interamerican sau Aviva, pot acoperi interventii chirurgicale foarte complicate, la limite mari de despagubire, de ordinul zecilor de mii de euro chiar si in strainatate, in unele cazuri.

La Generali, ofertele de asigurari individuale variaza intre 836 si 1.400 de lei pe an, in functie de complexitate si limite de despagubire. Pentru grup, preturile sunt intre 330 de lei si 870 de lei. `Polita poate fi cu pana la 50% mai ieftina, in cazul grupurilor. In cazul individual, clientii nostri sunt, in principal, persoane cu functii de conducere in marile corporatii sau persoane cu profesii liberale, cu varsta de pana in 35 de ani`, spune Ovidiu Racoveanu, sef serviciu tehnic-asigurari de viata in cadrul Generali.

La Interamerican, polita standard pentru persoane fizice asigura servicii medicale in limita a 25.000 euro anual si acopera, printre altele, cazare in spitalul privat Euroclinic, servicii de ambulanta, un control anual dar si help-line. Prima standard este de circa 30 de euro pe luna. Pentru persoane intre 20 si 40 de ani, primele standard variaza intre 30 si 60 de euro. In general, la stabilirea pretului unei polite de asigurare se iau in considerare varsta, sexul, ocupatia si starea de sanatate a persoanei. `Avem parteneriate cu peste 70 de furnizori de servicii medicale din toata tara. O colaborare speciala avem cu spitalul Euroclinic, care face parte din acelasi grup de companii ca si Interamerican`, spune dr. Mircea Oprescu, director al departamentului Health Insurance din cadrul Interamerican. O polita `full plan` de la aceasta societate acorda o limita de despagubire de pana la 100.000 de euro pe an.

Mai multe spitale private, mai multe oferte de asigurare

Cu asigurare sau abonament, bucurestenii vor avea in curand mai multe alternative la spitalele de stat. Compania MedLife deschide un spital privat de mare capacitate, Life Memorial Hospital. Acesta concureaza cu primul spital privat din Bucuresti, Euroclinic. Mai mult, MedLife va lansa cinci pachete de asigurari private de sanatate, care se vor adresa, in prima faza, numai clientilor corporativi, cu preturi intre 15 si 100 de euro pe luna. Lansarea va avea loc la mijlocul lunii viitoare, printr-o divizie proprie de asigurari, AsiLife.

Pentru sfarsitul lunii mai, compania pregateste doua produse de asigurari private destinate persoanelor fizice, cu preturi standard de 100 si 200 de euro pe luna. La MedLife, preturile abonamentelor preplatite, oferite numai clientilor corporativi, variaza de la cinci la 35 euro pe luna, per angajat. `Credem ca piata va migra progresiv catre asigurari private de sanatate, dar nu imediat, ci intr-o perioada de circa doi ani`, declara Mihail Marcu, director general al MedLife. Si Generali are in plan un parteneriat cu unul dintre marile spitale din Bucuresti - deschiderea unei sectii pentru tratamente oncologice, finantata integral de compania de asigurare.

`Cea mai buna varianta este ca un client sa detina atat un abonament de sanatate cat si o asigurare privata`, crede Marina Otelea. La Aviva, partenerul Medicover, pretul unei asigurari de sanatate costa de la 67 pana la 218 lei pe luna pentru o persoana cu varsta intre 40 si 44 de ani. Pentru companii, costurile sunt de la 30 de lei pana la 350 de lei, indiferent de grupa de varsta. Abonamentele Medicover au preturi cuprinse intre 56 de lei si 460 de lei.

In opinia directorului societatii de brokeraj in asigurari SRBA, Gheorghe Grad, plata serviciului `pe loc` este de preferat doar daca nevoile medicale sunt rare. `Polita de asigurare ofera lux, dar la preturi mari, pentru cine chiar isi permite. Pachetele mai ieftine sunt asemanatoare cu abonamentele de la clinicile private`, spune acesta.
Fiecare optiune prezinta avantaje diferite. Astfel, serviciile prestate pe baza de plati directe sunt cele mai `la indemana`, putandu-se alege furnizorul medical, fara indrumare expresa catre o anumita clinica. Dezavantajele apar in momentul in care starea de sanatate a pacientului necesita interventii medicale mai elaborate, moment in care costurile ar putea deveni impovaratoare.

Avantajele abonamentelor

Rol preventiv - Abonamentele medicale pun un accent mai mare pe rolul preventiv, in timp ce asigurarea de sanatate este, de regula, o `umbrela de protectie` in caz de nevoie.

Continuitate - Fata de serviciul medical cu plata pe loc, asigura clientului continuitatea actului medical, ofera garantia unei monitorizari anuale a sanatatii, existenta unei fise centralizate a pacientului, precum si acoperirea unor servicii medicale de ambulatoriu mai elaborate si fara costuri suplimentare, in cazul unor afectiuni care implica tratament si investigatii indelungate.

Dezavantajele abonamentelor

Reteaua - Fata de asigurare, reteaua furnizorilor de servicii medicale este limitata.

Interventiile chirurgicale foarte scumpe nu sunt incluse, de obicei, in abonamente, in timp ce asigurarile pot oferi limite anuale de despagubire foarte mari.
 
Deduceri - Abonamentele medicale nu beneficiaza de deductibilitate fiscala in cazul in care nu sunt asociate serviciilor de medicina a muncii.


Limitare Abonamentele traditionale nu acopera un risc ci ofera doar acces la o serie de servicii.

Avantajele asigurarilor private de sanatate

Raportul pret/beneficii este spectaculos, fata de abonamentele medicale, in cazul in care riscurile asigurate chiar se produc. Acoperirile sunt complexe, limita anuala de despagubire putand ajunge chiar pana la 100.000 de euro, pentru politele premium.

Deduceri - Asigurarile private de sanatate vor beneficia de deductibilitate fiscala in limita a 200 de euro pe an, pentru un angajat, odata cu implementarea normelor legii din domeniu.

Reteaua - Asiguratii beneficiaza de o retea extinsa a furnizorilor de servicii medicale, uneori chiar si in strainatate, prin sistemul de parteneriate al asiguratorului.

Dezavantaje asigurarilor private de sanatate

Limitare - Doar asigurarile foarte scumpe ofera o gama cat de cat satisfacatoare de servicii de preventie.

Preturile nu sunt la fel pentru toata lumea. Cu cat o persoana este mai predispusa la imbolnavire, cu atat pretul unei polite de sanatate este mai mare. Pentru o persoana in varsta, inactiva si cu un istoric bogat de afectiuni, asigurarea poate fi foarte scumpa. Pretul unei polite poate fi de doua ori mai mare pentru un pensionar decat pentru o persoana activa.

Unei persoane cu afectiuni anterioare incheierii unei polite i se pot adauga excluderi in plus sau i se poate chiar refuza cererea de asigurare.

Co-plata - Unele polite de asigurare impun coplata, de catre asigurat, a unor servicii medicale foarte scumpe.

Sursa: www.capital.ro

Articole Asigurari Sanatate »

Omniasig asigura 2650 de militari din Fortele Aeriene ale Romaniei

Militarii din Fortele Aeriene ale Romaniei vor beneficia in urmatoarele 15 luni de asigurari emise...

Vesti bune pentru asigurarile private de sanatate

Odata cu adoptarea Noului Cod Fiscal, companiile au la indemana si asigurarile voluntare de...

Oportunitati pe piata asigurarilor de sanatate private din Romania

Piata de asigurarilor private de sanatate ar putea creste cu 20-25 la suta anual si va ajunge la...

Noul Cod de Procedura Fiscala propune cresterea sumei deductibile pentru asigurari de sanatate private la 800 Euro pe an

"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am...

ANAF amelioreaza "Spatiul Privat Virtual": decizia privind platile anticipate de sanatate poate fi obtinuta online

Adeverinta de venit, certificatul de atestare fiscala sau decizia privind contributiile anticipate...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor