Soferii cu multe daune si profil ridicat de risc platesc mai mult pentru polita Casco. Companiile de asigurari care au introdus sistemul segmentat de tarifare la Casco incep sa inregistreze scaderi ale daunalitatii. Totodata, adoptarea tarifelor personalizate a majorat pretul mediu al politei cu circa 20%.
Numarul dosarelor de dauna pe segmentul auto a depasit 300.000 in 2006, fata de 150.000 in 2005. Anul trecut, doar pe segmentul Casco, in medie, din 100 de asigurati, 65 au inregistrat daune. Politele Casco genereaza, in prezent, aproape 40% din totalul subscrierilor la asigurari generale.
Un nou sistem de tarifare
Unul dintre asiguratorii care au introdus recent un sistem segmentat de tarifare a primelor pentru polita facultativa de asigurare auto Casco este Asitrans. Noul sistem prevede luarea in calcul, la stabilirea pretului asigurarii, nu doar a caracteristicilor autovehiculului asigurat, ci si a profilului de risc al soferului. Acest profil este stabilit in functie de frecventa de utilizare a autovehiculului, rulajul mediu pe an, istoricul de dauna al soferului la alte societati de asigurare, precum si amenzile primite de sofer in ultimii doi ani.
Un alt element de natura sa reduca numarul si valoarea daunelor suportate de Asitrans este introducerea unei fransize deductibile obligatorii pe eveniment. Fransiza este partea din dauna care va fi suportata de asigurat, potrivit contractului de asigurare, si poate fi exprimata ca suma fixa sau ca procent din dauna sau din suma asigurata. Cu cat nivelul fransizei este mai ridicat, cu atat tariful de prima este mai scazut, ceea ce conduce la responsabilizarea soferului asigurat si la scaderea numarului de cereri de despagubire, intrucat soferul va acoperi din propriul buzunar daunele minore aparute.
Pretul creste, daunalitatea scade
Potrivit reprezentantilor Asitrans, de la introducerea noului sistem de tarifare la Casco, daunalitatea a scazut cu aproximativ 15%, in conditiile in care pretul mediu al politei de asigurare a inregistrat o majorare cu aproximativ 20%. Cu toate acestea, volumul primelor brute subscrise pe segmentul Casco nu a scazut, ci a crescut. `Explicatia ar fi serviciile suplimentare incluse in polita, respectiv tractarea gratuita sau oferirea unei masini la schimb in caz de accident sau posibilitatea de a vinde polita de asigurare odata cu masina`, a explicat, pentru SFin, Andrei Gluvacov, CEO Adviser la Asitrans.
Asitrans se asteapta la o reducere cu minimum 100.000 de euro a volumului de despagubiri achitate pe segmentul Casco in 2007 si preconizeaza, pentru anul acesta, subscrieri in valoare de 25 milioane lei pentru polita Casco. Pentru 2007, compania vizeaza un volum de prime brute subscrise de 96 milioane lei, dupa ce, in primul trimestru, a subscris prime brute in valoare de 28,4 milioane lei.
Numarul de polite este important
Societatea de asigurari Generali a introdus noul sistem segmentat de tarifare a politelor Casco incepand cu data de 19 martie 2007. Potrivit reprezentantilor companiei, pentru vanzarile pe segmentul Casco importante nu sunt primele brute subscrise pe acest segment, ci numarul de polite incheiate. `Din acest punct de vedere, dupa doua luni de tarif segmentat, numarul politelor Casco subscrise nu a scazut fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, insa dupa doar doua luni de aplicare este prematur sa ne pronuntam in privinta efectelor asupra daunalitatii`, a declarat, pentru SFin, Radu Ionescu, Product Manager Casco la Generali.
Potrivit lui Ionescu, Generali foloseste deocamdata tariful segmentat doar pentru emiterea politelor individuale pentru autovehicule apartinand persoanelor fizice si juridice, insa preconizeaza, pentru viitor, aplicarea acestuia si in relatiile cu bancile si societatile de leasing.
Fransiza micsoreaz tariful de prima
Un alt element important al noului sistem de tarifare segmentata a politelor Casco emise de Generali este fransiza. Potrivit companiei, acceptarea incheierii asigurarii cu fransiza, mai ales pentru posesorii de autoturisme si autoutilitare usoare, de pana la 3,5 tone, duce la reduceri semnificative ale tarifului de prima. Iar aceste reduceri cresc cu cat cuantumul fransizei acceptate de asigurat este mai mare.
In opinia celor de la Generali, majoritatea companiilor romanesti de asigurari ezita sa ceara asiguratilor sa suporte o parte din posibilele daune survenite, insa introducerea unei fransize medii de 150 de euro ar fi in masura sa micsoreze cu aproximativ 14% numarul anual de daune denuntate de soferi firmelor de asigurari.
Generali tinteste, pentru 2007, un volum de prime brute subscrise pe segmentul Casco de circa 45 milioane euro, reprezentantii companiei estimand un volum total al pietei Casco cifrat la putin peste un miliard de euro. Veniturile din prime brute subscrise ale Generali au ajuns la aproape 100 milioane lei in primul trimestru din 2007, in timp ce nivelul despagubirilor platite a fost de 43,1 milioane lei.
Estimari de tarife Casco, la Asitrans, in functie de caracteristicile autovehiculului si de profilul de risc al soferului
Pentru un sofer in varsta de 35-40 de ani din Bucuresti, posesor al unui autoturism Dacia Logan nou, care utilizeaza zilnic masina, a inregistrat o singura dauna in ultimul an, de valoare mica spre medie, si a primit o singura amenda de circulatie in ultimul an, pentru o contraventie minora, la o suma asigurata de 9.100 de euro, tariful anual de prima la polita Casco este de 580 de euro.
Pentru un sofer in varsta de 20-25 de ani din Bucuresti, posesor al unui Audi A4 cu o vechime de maxim patru ani, care utilizeaza zilnic si in mod intens masina, a inregistrat doua daune in ultimul an si un numar de peste doua amenzi, la o suma asigurata evaluata la circa 13.000 de euro, tariful anual de prima la polita Casco este de 1.280 euro.
Pentru un sofer pensionar din provincie, posesor al unui Volkswagen Golf cu vechime in jur de 10 ani, care utilizeaza sporadic masina, in special pentru drumuri la tara in scopuri de aprovizionare, fara daune sau amenzi in ultimii doi ani, la o suma asigurata de circa 3.190 euro, tariful anual de prima la polita Casco este de 390 euro.
Criterii suplimentare de diferentiere tarifaraaplicate de Generali la Casco
- date privind asiguratul (conducatorul auto): varsta, experienta in conducere, starea civila, daca autovehiculul este condus de alte persoane decat asiguratul, zona in care utilizeaza cu precadere autovehiculul, parcursul mediu anual estimat, numarul de accidente inregistrate in ultimii trei ani (din culpa exclusiva sau comuna a asiguratului), numarul de amenzi primite in ultimii trei ani (indiferent de cauza);
- date privind autovehiculul asigurat (marca, tip, putere a motorului);
- destinatia autovehiculului (uz propriu, taxi, rent-a-car, protectie si paza, distributie etc.);
- acceptarea sau neacceptarea de catre asigurat a unor fransize fixe pe eveniment.
Sursa: Saptamana Financiara
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...