Cele mai multe contracte au fost incheiate pentru achizitionarea de autovehicule. In primele noua luni ale anului, volumul contractelor de leasing a fost de 2,33 miliarde euro, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), achizitionarea de autovehicule prin aceasta metoda de finantare continua sa detina cea mai mare pondere (76%) din totalul contractelor de leasing incheiate in primele noua luni ale anului.
In acelasi timp, leasingul pentru echipamente industriale detine 19,9% din piata, iar cel imobiliar - 4,1%. Companiile subsidiare bancilor au avut o cota de piata cumulata de 61,5%, iar firmele de leasing detinute de producatori sau dealeri auto au avut o pondere de 24,8%. Societatile de leasing independente au finantat 13,7% din valoarea totala. Piata leasingului imobilar este dominata de subsidiarele de leasing ale firmelor (cu 91% din contracte), dat fiind ca acestea beneficiaza de perioade de finantare mai lungi, restul apartinand firmelor independente. Situatia este identica si in cazul leasingului pentru echipamente, unde subsidiarele bancilor si-au adjudecat 87% din piata. Cele mai multe contracte de leasing (43%) sunt parafate pe perioade de trei-patru ani si de doi-trei ani (25%).
Echipamentele si imobiliarele, cel mai mare potential
Membrii ALB au incheiat, in primele trei trimestre, 43.288 de contracte de leasing, cu o valoare totala de 1,28 miliarde euro, in crestere cu circa 97% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest ritm de crestere a fost determinat de majorarea numarului de membri ai Asociatiei, de la 12 la 22. ALB are din aceasta luna inca doi membri, BCR Leasing IFN si tiriac Leasing IFN. Piata nationala de leasing ar putea totaliza, la finalul anului, aproximativ 2,8 miliarde euro, cu un ritm de crestere de peste 27% fata de 2005, potrivit previziunilor ALB.
Modificarile legislative nu vor influenta negativ evolutia pietei anul viitor, cand sunt previzionate cresteri peste medie in special pe segmentul imobilar si cel public. Acesta din urma va cunoaste, potrivit lui Septimiu Postelnicu, cresteri semnificative anii viitori, dupa ce, in ultimii doi ani, s-au parafat circa 200 de contracte cu autoritatile publice pentru finantarea contractelor de achizitii publice. Dezvoltarea segmentului de leasing imobiliar este legata atat de cresterea pietei de profil, cat si de nivelul scazut al finantarilor de acest tip. Astfel, nivelul finantarilor in sistem leasing la noi este de 0,07% din PIB, fata de 7% din PIB in Italia sau 5% in Austria sau Grecia.
Leasingul, mai scump pentru persoanele fizice, din 2007
De anul viitor, impozitele si taxele locale aferente contractelor de leasing financiar se vor plati de catre titularii contractelor, si nu de catre firmele finantatoare. Astfel incat beneficiarii contractelor de leasing vor trebui sa depuna, pana la 31 ianuarie 2007, declaratii fiscale la sediul administratiei publice de care apartin si sa onoreze astfel si impozitele.
Taxele locale aferente imobilelor si autovehicolelor achizitionate in leasing vor fi platite direct de utilizatori la administratiile publice, si nu de firmele de leasing, cum cer reglementarile in vigoare. Aceasta este o propunere de modificare a Codului Fiscal inaintata de ALB, care, potrivit secretarului sau general, Adriana Ahciarliu, va fi dezbatuta de guvern, odata cu normele de aplicare a Codului Fiscal.
Potrivit acestui proiect legislativ, impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, exclusiv taxa pe valoare adaugata (TVA). Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri rezultat dintr-un contract de leasing financiar se va plati in functie de suprafata cladirii. O alta modificare din Codul Fiscal vizeaza taxele speciale atat pentru vehiculele noi, cat si pentru cele rulate. Acestea se vor plati la prima inmatriculare, fiind onorate de persoana fizica sau firma care face inmatricularea. Pentru autoturismele noi care nu au mai fost puse niciodata in circulatie, taxa datorata va fi la nivelul celei corespunzatoare masinilor mai vechi de un an.
De la 1 ianuarie 2007, leasingul devine mai scump pentru persoanele fizice, care vor plati TVA nu doar pe principalul ratelor, cat si pentru dobanda. Totusi, dupa aderare, datorita concurentei companiilor externe, `costul produselor de leasing ar putea scadea usor` sau ar putea ramane la nivelul din prezent, insa nu vedem schimbari majore pe acest plan`, a afirmat ieri vicepresedintele.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...