Inmatricularea autovehiculelor a fost simplificata!


Data: 07.09.2006

O noutate semnificativa consta in implementarea conceptului de inmatriculare continua, respectiv un vehicul va fi inmatriculat permanent, pe numele proprietarilor succesivi, de la prima inscriere in circulatie a acestuia pana la scoaterea definitiva din circulatie, potrivit precizarilor facute de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Guvernul a aprobat modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, pe baza careia se simplifica procedurile administative de inmatriculare a vehiculelor, informeaza un comunicat emis de Executiv. Actuala procedura in cazul instrainarii unui vehicul presupune trei demersuri, respectiv radiere, autorizare provizorie si reinmatriculare, iar potrivit noului act normativ, acestea vor fi comprimate intr-una singura.

Procedeul inmatricularii continue inseamna ca autoturismul nu va mai trece prin faza de radiere ci vor fi transcrise doar datele noului proprietar. Numarul de inmatriculare va ramane acelasi in cazul in care vanzatorul si cumparatorul sunt din acelasi judet, sau se va atribui unul nou, in cazul in care vechiul si noul proprietar sunt din judete diferite.
Regimul acordarii de numere preferentiale ramane acelasi ca si pana acum. Proprietarii de autoturisme vor putea opta pentru un numar preferential, urmand sa plateasca contravaloarea certificatului de inmatriculare si taxa pentru atribuirea configuratiei preferentiale.

Actul normativ nu modifica prevederile referitoare procedurile pentru numerele de leasing sau inmatricularile temporare.
Comerciantii autorizati de vehicule noi vor putea, in baza noilor prevederi legislative, sa ofere clientilor, odata cu vehiculul achizitionat, si placutele si certificatul de inmatriculare. Acest fapt va fi posibil cu ajutorul unei aplicatii informatice securizate, prin care dealerii auto vor putea implementa datele aferente unei inmatriculari direct in baza de date a vehiculelor inmatriculate.

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, actul normativ modifica si procedura de achitare a taxelor aferente inmatricularii. Aceste taxe vor putea fi achitate la ghiseele de inmatriculare, iar cetatenii nu vor mai fi obligati sa se deplaseze la diferite banci, trezorerii, directii de impozite si taxe locale pentru plata taxei. O alta modificare se refera la simplificarea procedurii de examinare a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere. Se va renunta la prezentarea dovezii de absolvire a cursurilor primare de invatamant obligatoriu, precum si la examinarea psihologica. Aceasta din urma va fi mentinuta totusi, insa va fi efectuata inainte de inscrierea la o scoala de soferi, deoarece concluziile unei examinari psihologice sunt mai utile procesului de invatare decat examinarii.

Pe langa avantajele acestei simplificari a procedurilor administrative, se va realiza o mai buna colectare a impozitelor locale. Masurile vor contribui, de asemenea, la prevenirea circulatiei pe drumurile publice a unui vehicul neinmatriculat, fapta care poate fi sanctionata penal cu inchisoare de la unu la trei ani. Totodata, se are in vedere reducerea numarului de acte solicitate la inmatriculare, inlocuindu-se verificarea indeplinirii unor obligatii legale pe baza de documente, cu verificarea efectuata pe cale informatica. In prima etapa, procedura va fi disponibila pentru verificarea efectuarii inspectiei tehnice periodice si a incheierii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto.

Modificarile propuse prin ordonanta adoptata de Guvern vor avea un impact pozitiv asupra a aproximativ 5,5 milioane de conducatori auto, la un parc auto de 4 milioane vehicule. Legea, in noua sa formula, va intra in vigoare din 21 septembrie.

Sursa:
www.bloombiz.ro

Articole Asigurarea Auto Casco »

Avantajele colaborarii cu un service auto partener cu societatile de asigurare

Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...

Porsche Finance Group aniverseaza 15 ani pe piata din Romania

Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...

Clientii UNIQA pot plati primele de asigurare prin reteaua PayPoint

Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...

GOTHAER lanseaza o platforma online dedicata vanzarii asigurarilor de garantie de participare la licitatie

Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...

LeasePlan Romania lanseaza platforma de CSR 'Sigur la drum'

LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor