Companiile de leasing din grupurile bancare au miscat, in primul semestru, aproape doua treimi (61,5%) din banii pietei, care a rulat, in total 1,37 miliarde euro, cu 46% mai mult decat in intervalul similar din 2005, arata un studiu al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare neBancare (ALB).
Studiul ALB, publicat marti, arata ca pe locul doi in ierarhia celor mai mari vanzari se plaseaza asa numitele `companii captive`, infiintate pentru a deservi activitatea unei societati sau grup de firme, cum ar fi companiile de leasing detinute de importatorii auto, care au rulat 24,8% din valoarea bunurilor achizitionate prin leasing in perioada ianuarie-iunie.
Restul de 13,7% din valoarea totala a contractelor pietei a fost realizat de companiile independente.
Mai mult de trei patrimi (75,9%) din valoarea contractelor de leasing incheiate in Romania in primul semestru au fost orientate spre achizitionarea de vehicule. Contractele de vanzari in leasing pentru echipamentele industriale au reprezentat 19,4% din piata, si sectorul imobiliar - 4,7%.
Valoarea contractelor semnate de catre cele 18 companii membre ale ALB a fost 810,5 milioane euro in cursul primului semestru al anului 2006, mai mult ca dublu decat in aceeasi perioada a anului precedent (393 milioane euro). Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB la 30 iunie 2006, era de 26.573.
`Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 29% (233,2 milioane euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 6% (50,3 milioane euro) - sectorul imobiliar si 65% (527 milioane euro) sectorul transporturilor,` se spune in comunicatul ALB.
In segmentul transporturi, autoturismele detin o cota de piata de 56%, urmate de vehiculele comerciale grele 30% si vehiculele comerciale usoare 12%.
Din echipamentele industriale achizitionate prin leasing, circa 41% sunt pentru constructii, fiind urmate de echipamentele destinate procesarii metalului, cu un total de 11%, echipamente destinate industriei alimentare (8%), IT (11%), industriei petrolului (4%) si agriculturii (2%).
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de sectorul cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 45%, in timp ce sectorul rezidential reprezinta aproape 53% din piata leasing-ului imobiliar.
In structura de clienti, companiile au atras 86% din valoarea bunurilor cumparate prin leasing, urmate de persoane fizice (11%), in timp ce sectorul public a reprezentat doar trei la suta din piata de leasing.
Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (41%), urmata de cea de 2-3 ani (24%), 4-5 ani (18%), 1-2 ani (7%), peste 5 ani (7%) si 1 an (3%).
`Membrii ALB estimeaza, pentru 2006, un total al bunurilor finantate in sistem leasing, de catre membrii acesteia, de 1,6 miliarde euro. Estimarea volumului total la nivelul Romaniei pentru 2006 este de circa 2,5 miliarde euro, reprezentand un ritm de crestere, fata de 2005, de 25%`, sustine comunicatul ALB.
`Analizand tendinta importurilor si vanzarilor de vehicule din ultima perioada, nu este greu de estimat ca, in cifre relative, leasingul, pe de o parte, va scadea pe segmentul auto, si, pe de alta parte, va creste pe segmentele echipament industrial si imobiliar`, se mai spune in comunicatul ALB.
Cifrele exacte ale pietei de leasing sunt greu de estimat din cauza faptului ca pana acum putin timp, aceasta era insuficient reglementata.
Potrivit unei declaratii din data de 14 iunie a secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu, in Romania erau, in acel moment, 278 de companii de leasing inregistrate la BNR, dintr-un total de cateva de mii de firme care aveau leasing-ul ca obiect de activitate.
ALB sutine insa ca anul 2006 `aduce sansa de a se afla cifrele reale ale pietei de leasing, in special datorita standardizarii raportarilor catre BNR, cat si datorita procesului de autorizare a firmelor de leasing de catre BNR.`
Constituita in 2004, Asociatia de Leasing Bancar (ALB) reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare si independente. In aprilie 2006, asociatia si-a deschis usile tuturor institutiilor financiare nebancare si si-a schimbat numele in `Asociatia de leasing si servicii financiare nebancare - ALB`.
Asociatia, afiliata la Federatia Europeana Leaseurope, este condusa in prezent, potrivit unui principiu de rotatie, de presedintele Consiliului director - Septimiu Postelnicu, director general al HVB Leasing si de vice-presedintele Consiliului Director - Kerem Sekizyarali, director general al Finans International Leasing. Consiliul director este reprezentat de HVB Leasing, Finans International Leasing, Immorent Romania, Volksbank Leasing si UniCredit Leasing.
Sursa: www.bloombiz.ro
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...