Romania va iesi din recesiune in a doua jumatate a anului 2011, considera economistul sef al grupului EFG Eurobank, Gikas Hardouvelis.
"Estimarea noastra este ca Romania va reusi sa iasa din criza in 2011, probabil in a doua parte a anului. Autoritatile trebuie sa fructifice fondurile europene si sa accelereze rata de absorbtie pentru a impusiona invetitiile publice, care vor fi implicit urmate de investitii private.
De asmenea, trebuie sa dezvolte metode inteligente de a atrage capitalul privat in cadrul parteneraitelor public-private", a declarat Harduovelis, pentru Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania si Grecia si-au bazat modelul de crestere economica in ultimii zece ani pe expansiunea cererii agregate si a consumului intern, iar acum, dupa criza, trebuie sa-si schimbe modelul de crestere, stimuland exporturile si investitiile.
"Romania a reusit sa depaseasca marea criza internationala din 2009, deci ar trebui sa fie capabila sa gestioneze situatia si acum, la finalul crizei. Cresterea Europei de Vest este mai redusa fata de cat ne asteptam, din cauza masurilor restirictive din aceasta zona, ceea ce ne va intarzia si pe noi, pe toti din Europa de Est.
Exista mult spatiu de recuperare pentru Romania, care are resurse sa reuseasca (...) Prezenta noastra aici e strategica, credem in aceasta tara si de aceea suntem si vom ramane aici", a adaugat Hardouvelis.
Reprezentantul EFG Eurobank a criticat statele din UE, care au decis mult prea devreme sa intareasca politicile fiscale si sa-si limiteze chelutielile publice inainte ca revenirea economica sa reprezinte o certitudine.
"Politica fiscala europeana a devenit restrictiva prematur Ma asteptam la politici fiscale restrictive abia peste un an, nu in prezent. Aceasta politica nu permite economiei europene sa revina pe crestere. Intrucat cresterea nu este sigura, statele ar fi trebuit sa primeasca un spatiu mai larg de cheltuit pentru a se asigura ca economia isi revine, inainte de a intari politicile fiscale", a spus economistul EFG.
In ceea ce priveste Fondul Monetar International, Hardouvelis spune ca institutia este una "soft" comparativ cu FMI-ul de acum zece ani, iar atitudinea mai stricta a FMI la ultima evaluare din Romania are legatura cu situatia din Grecia, ci reprezinta mai degraba rezultatul unor cerinte ajunse la scadenta.
Pe piata romaneasca, grupul EFG Eurobank controleaza Bancpost si companiile EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata.
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...