Asiguratorii au avizat 51% din numarul total de daune prin formularul de constatare amiabila, in primele trei saptamani de la intrarea in vigoare a acestei legi, ceea ce reprezinta peste 13.100 de daune avizate.
"Numarul de daune avizate la societatile de asigurare prin formularul de constatare amiabila depaseste 13.100 in numai trei saptamani", a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.
Ea a explicat ca cele 13.100 de daune avizate reprezinta 51% din numarul total de daune avizate, diferenta pana la 100% fiind reprezentata de daunele avizate pe baza proceselor verbale intocmite de politie.
Presedintele CSA a amintit ca, potrivit unei norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2009, orice asigurat Casco are posibilitatea sa obtina direct de la asiguratorul sau documentul de introducere in reparatie a vehiculului propriu, daca acesta a fost singurul avariat.
Astfel, in primele sase luni de cand asiguratii Casco au posibilitatea sa foloseasca aceasta procedura, asiguratorii le-au eliberat 202.371 de documente de introducere in reparatie.
"Acest numar reprezinta 67% din numarul total de daune avizate de acest gen, in celelalte 33% dintre cazuri asiguratii obtinand autorizatia de reparatie de la politie", a mai spus Toncescu.
Asiguratorii si politia vor distribui soferilor pliante cu informatii despre ce au de facut in caz de accident
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a elaborat un pliant - "Ghid de buna purtare in caz ca ti-ai lovit masina" - pentru a informa soferii si reprezentantii pietei de asigurari. Acesta va fi distribuit la nivel national prin intermediul asiguratorilor si al Politiei, a mai spus presedintele CSA.
Ce trebuie facut in cazul unui accident?
Pliantul vizeaza atat instruirea reprezentantilor pietei de asigurari, cat si informarea publicului, precum si o serie de alte proiecte CSA in domeniul asigurarilor auto, a mai spus Toncescu.
Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca vor completa si depune la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.
Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.
Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze documentul de constatare amiabila de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care a fost incheiata polita RCA sau la asiguratorul celuilalt proprietar de autovehicul, daca vrea despagubiri.
Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta.
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...