Bancile nu includ prima de asigurare casco in dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele auto. Astfel, rezulta costuri mai scazute, iar compararea prin intermediul DAE a unui credit de nevoi personale si a unui credit auto poate fi inselatoare.
La sfarsitul lunii aprilie, ratele dobanzilor afisate de banci la creditele auto se situau in medie la 11-12%, in timp ce imprumuturile de nevoi personale aveau dobanzi medii de 12-13%. Practic, intre aceste produse, diferenta de dobanda era doar de un punct procentual.
Atunci cand comparam costul ofertelor cu ajutorul DAE, ecartul se mareste semnificativ. La creditele auto, bancile afiseaza, in medie, o DAE de 14-15%, in timp ce la creditele de nevoi personale, acest indicator urca la 17-18%. Diferenta de cost apare acum ca fiind de aproximativ 3 puncte procentuale. Astfel, imprumuturile de nevoi personale dau impresia ca sunt mult mai costisitoare decat cele auto.
In realitate, lucrurile stau putin diferit. La creditele de nevoi personale, bancile solicita de regula o asigurare de viata. Aceasta este inclusa in DAE, care se majoreaza corespunzator. In schimb, creditele auto sunt conditionate de incheierea unei asigurari casco, al carei cost nu este insa evidentiat in DAE. Bancile trateaza prima de asigurare ca o cheltuiala legata de garantarea creditului, iar art. 4 din legea creditului de consum le da dreptul sa excluda acest cost din calculul DAE.
Ce impact are polita casco ?
Daca prima de la polita casco s-ar include in costul finantarii, DAE la creditele auto s-ar apropia foarte mult sau ar putea chiar depasi in unele cazuri DAE la imprumuturile de nevoi personale.
Societatile de asigurare stabilesc de regula cotele de prima in functie de provenienta masinii. Pentru autoturismele produse in tara, prima de asigurare full casco pentru o masina noua reprezinta, in primul an, 3-4% din valorea de achizitie. In schimb, daca masina este din import, prima de asigurare urca spre 5-6% din pretul autoturismului. In urmatorii ani, cotele de prima se aplica la o valoare reziduala in scadere, astfel ca pretul asigurarii scade in timp. Daca valoarea masinii si soldul creditului scad in acelasi ritm, atunci putem aproxima ca polita casco majoreaza DAE cu valori cuprinse intre 3-6%.
Sursa: www.conso.ro
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...