CONDITII GENERALE
PRIVIND ASIGURAREA DE AVARII A AUTOVEHICULELOR
In cuprinsul prezentelor conditii se adopta urmatoarele definitii:
ASIGURARE: |
contractul de asigurare; |
ASIBAN : |
societatea de asigurare-reasigurare ASIBAN |
CONTRACTANT: |
persoana cu care ASIBAN |
ASIGURAT: |
subiectul titular al interesului asigurat; |
BENEFICIAR: |
subiectul caruia ii este platita despagubirea daca este diferit de Asigurat pe baza manifestarii de vointa a acestuia; |
AUTOVEHICUL: |
vehicul autopropulsat, destinat transportului terestru, suspendat pe roti, senile sau talpi de alunecare, care serveste la transportul persoanelor sau al bunurilor si care, conform legii, este inmatriculat; |
SUMA ASIGURATA: |
limita maxima pana la care ASIBAN |
DESPAGUBIRE: |
suma datorata de ASIBAN |
RISC: |
posibilitatea de a se produce evenimentul asigurat avand consecinta o paguba; |
PRIMA |
suma datorata de Asigurat in schimbul asumarii riscului de catre Asigurator; |
POLITA: |
document semnat de parti, necesar pentru existenta contractului; |
EVENIMENT ASIGURAT: |
eveniment definit in conditiile contractuale prin producerea caruia rezulta daune asupra interesului asigurat; |
FRANSIZA : |
partea din dauna care ramane in sarcina Asiguratului. |
1. CONTRACTUL DE ASIGURARE
1.1. In baza contractului de asigurare reglementat de polita de asigurare si de prezentele conditii generale de asigurare precum si a incasarii primelor de asigurare, ASIBAN S.A. denumita si Asigurator, asigura detinatorii de autovehicule pentru pagube produse autovehiculelor prin avarie.
1.2. Prin contractul de asigurare, Asiguratul se obliga sa plateasca o prima de asigurare Asiguratorului, iar acesta preia asupra sa riscul producerii unui anume eveniment, obligandu-se ca la producerea evenimentului asigurat sa plateasca Asiguratului sau Beneficiarului desemnat de acesta despagubirea cuvenita.
1.3. Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la bunul asigurat.
1.4. Oricand in cursul valabilitatii contractului, de comun acord, se pot aduce modificari acestuia. In astfel de cazuri ASIBAN
1.5. Asigurarea este valabila si daca autovehiculul este condus de alta persoana decat Asiguratul.
2. OBIECTUL ASIGURARII
2.1. Sunt asigurabile prin prezentele conditii de asigurare autovehiculele inmatriculate in
3. INTINDEREA TERITORIALA A ACOPERIRII
3.1. Asigurarea este valabila pe teritoriul Europei si intreg teritoriul Turciei luand in considerare si prevederile de la pct. 3.2.
3.2. Cu exceptia Estoniei, Letoniei, Lituaniei, asigurarea nu este valabila pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
4. INCHEIEREA CONTRACTULUI SI PLATA PRIMEI
4.1. Asigurarea se incheie pe perioada de 1 an.
Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing sau rate asigurarea poate fi incheiata si pe toata durata contractului de leasing sau rate.
In cazuri exceptionale asigurarea poate fi incheiata si pe perioade subanuale dar nu mai mici de 6 luni.
4.2. Asigurarea este considerata incheiata numai prin plata primei anuale de asigurare sau a celei dintai rate a primei anuale si emiterea politei de asigurare de ASIBAN S.A., fiind valabila exclusiv pentru autovehiculele mentionate in polita de asigurare si pentru riscurile asigurate.
Emiterea politei de asigurare se face in baza cererii-chestionar, completata de catre Asigurat, a actelor originale ale autovehiculelor precum si de efectuarea unei inspectii asupra starii tehnice a autovehiculului.
Primele de asigurare anuale se calculeaza potrivit tarifului de prime al ASIBAN S.A., in vigoare la data incheierii contractului de asigurare.
Cererea-chestionar, inspectia de risc, anexele la polita precum clauzele negociate si declaratiile date in scris de asigurat fac parte integranta din contractul de asigurare.
4.3. Asigurarea nu este considerata incheiata, chiar daca contractul a fost semnat, dar nu a fost platita prima anuala sau prima prima.
4.4. Dupa incheierea asigurarii, ASIBAN S.A. ia asupra sa riscul producerii evenimentului asigurat incepand de la data fixata in polita, dar in nici un caz inainte de orele 24 00 ale zilei in care s-a platit prima sau prima prima, daca nu se convine altfel intre parti, data incetarii contractului ramanand neschimbata.
4.5. In cazul in care ratele ulterioare de prima nu sunt platite in termen de 10 zile calendaristice de la termenele de scadenta stabilite, contractul de asigurare se considera reziliat de plin drept, fara punere in intarziere si fara restituirea primelor de asigurare platite.
Contractul de asigurare poate fi repus in vigoare prin plata ratei restante, intr-un termen de 20 de zile calendaristice de la termenele de scadenta, cu efectuarea unei noi inspectii de risc si cu conditia ca in aceasta perioada autovehiculul in cauza sa nu fi inregistrat daune.
4.6. Asiguratorul nu este obligat sa aminteasca Asiguratului scadentele de plata ale primei.
4.7. Polita de asigurare se poate incheia in conditiile stabilirii, de comun acord, a unei fransize deductibile, caz in care prima de asigurare se reduce corespunzator valorii fransizei stabilite.
4.8. La asigurarile ce se reinnoiesc pe perioade de cate 1 an, daca nu s-au platit ori nu se datoreaza despagubiri in anii de asigurare anteriori, primele de asigurare, calculate conform tarifului ASIBAN S.A. in vigoare la data reinoirii politei, se reduc astfel:
- cu 15 % pentru al doilea an de asigurare consecutiv;
- cu 25 % pentru al treilea an de asigurare consecutiv;
- cu 35 % pentru al patrulea an de asigurare consecutiv;
- cu 40 % pentru al cincilea sau mai multi ani de asigurare consecutivi
4.9. La asigurarile ce se reinnoiesc, daca s-au platit ori se datoreaza despagubiri pentru anul de asigurare anterior, primele de asigurare se majoreaza in functie de rata daunei (daune platite + rezerve de dauna/prime nete incasate), conform tarifului ASIBAN S.A. in vigoare la data reinoirii politei.
5. RISCURILE PENTRU CARE SE ACORDA DESPAGUBIRI
5.1. ASIBAN S.A. il despagubeste pe Asigurat pentru pagubele materiale directe cauzate autovehiculului descris in polita sau in specificatia la polita, atat in stationare cat si in circulatie, ca urmare a producerii riscurilor de :
a) avarii accidentale cauzate de: ciocniri, loviri cu alte vehicule sau cu orice alte corpuri mobile sau imobile, rasturnari, derapari, zgarieri, caderi, caderii pe autovehicul a unor corpuri ca de exemplu: copaci, blocuri de gheata sau de zapada etc.;
b) incendiu, trasnet, explozie;
c) ploaie torentiala, grindina, inundatie, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada.
5.2. In caz de incendiu se acorda despagubiri si pentru pagubele produse prin afumare, patare, carbonizare sau diverse alte distrugeri precum si prin avarieri ca urmare a masurilor luate in timpul producerii evenimentului asigurat pentru salvarea autovehiculului sau a constructiei in care se afla acesta.
5.3. In caz de explozie se acorda despagubiri si pentru pagubele produse atunci cand explozia s-a produs la distanta de autovehiculul respectiv.
5.4. In caz de inundatie se acorda despagubiri pentru pagubele produse ca urmare a acoperirii locului unde se afla parcat autovehiculul asigurat cu un strat de apa provenind din orice cauza, precum si pentru pagubele produse de actiunea mecanica a apelor curgatoare sau a obiectelor purtate de ape.
Nu se considera risc cuprins in asigurare in baza prezentelor conditii, avarierea autovehiculului (griparea motorului, indoirea bielelor, fisurarea blocului motor ca urmare a aspiratiei apei prin galeria de admisie sau ca urmare a socului termic produs din cauza diferentei de temperatura dintre apa si motor) ca urmare a patrunderii cu autovehiculul in locuri inundate (gropi, pasaje inundate, etc.).
5.5. In cazurile de trasnet, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, greutate a stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada, se acorda despagubiri si pentru pagubele produse autovehiculului prin efectele indirecte ale acestor fenomene, ca de exemplu: prabusirea unui copac lovit de trasnet, actiunea mecanica a obiectelor purtate de furtuna sau uragan, daramarea acoperisurilor sau a constructiilor din cauza greutatii stratului de zapada sau de gheata ori a avalanselor de zapada, a cutremurelor de pamant, a prabusirilor sau alunecarilor de teren.
5.6. ASIBAN S.A. acorda despagubiri si pentru :
a) acoperirea cheltuielilor legate de transportarea, o singura data pentru fiecare eveniment asigurat, a autovehiculului avariat, in scopul salvarii sau repararii lui;
b) pagubele produse autovehiculului asigurat de avarii sau distrugeri prilejuite de masurile luate in timpul producerii evenimentului asigurat, pentru salvarea autovehiculului sau a constructiei in care se afla acesta;
c) cheltuielile facute in vederea limitarii pagubelor, daca acestea sunt necesare, in urma unor daune produse de riscuri cuprinse in asigurare;
d) cheltuielile facute de asigurat in vederea inlocuirii setului de inchidere a autovehiculului asigurat (butucii yalelor si contactul de pornire) in cazul furtului cheilor acestuia;
e) pagube produse pieselor de rezerva si accesoriilor numai daca acestea erau montate la autovehicul si numai daca au fost cuprinse in asigurare, in cazurile in care avariile sau distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare.
6. EXCLUDERI
Asigurarea de avarii a autovehiculelor nu acopera:
6.1. daunele autovehiculului asigurat, ale partilor si accesoriilor sale care rezulta:
a) direct sau indirect din operatiuni de razboi, razboi civil, operatiuni militare sau paramilitare, greve, demonstratii, orice miscari populare, actiuni teroriste, vandalism sau sabotaj;
b) nationalizare, expropiere, confiscare, sechestrare, rechizitionare, avariere sau distrugere din ordinul oricarui guvern sau autoritati publice;
c) din intreceri, competitii sportive sau antrenamente pentru competitii sportive;
d) din influenta directa a exploziei atomice, a materialelor sau produselor radioactive, sau din masuri luate cu scopul de a elimina efectul nociv al radiatiilor, care fac obiectul asigurarilor practicate de POOL-ul nuclear;
6.2. daunele rezultand din incendiu sau explozie care se intampla autovehiculului la care s-au efectuat transformari fara permisiunea autoritatilor/constructorului sau improvizatii, ca rezultat al unei asemenea transformari sau improvizatii;
6.3. pagubele cauzate de incendiu sau explozie datorate folosirii focului deschis, inclusiv lumina cu flacara deschisa in incaperea in care se afla autovehiculul sau in timpul repararii lui;
6.4. partile componente ale autovehiculului, accesoriile, piesele de schimb care sunt tinute separat de autovehicul (in garaj, atelier, etc.);
6.5. daunele rezultand din supraincarcarea sau suprasolicitarea autovehiculului;
6.6. cheltuielile facute pentru transformarea sau imbunatatirea autovehiculului in comparatie cu starea lui dinaintea producerii evenimentului asigurat, cele pentru repararea unor avarii sau distrugeri care au fost produse din cauze necuprinse in asigurare si nici cele pentru reparatiile nereusite;
6.7. pagubele indirecte (de exemplu: reducerea valorii autovehiculului dupa reparatie) sau pagubele indirecte produse prin intreruperea folosirii autovehiculului, chiar ca urmare a unei cauze cuprinsa in asigurare, cheltuieli ocazionate de deplasarea la locul evenimentului asigurat, costul ingrijirilor medicale de care beneficiaza conducatorii auto accidentati in evenimente asigurate;
6.8. pagubele produse acelor parti componente ale autovehiculului ce erau avariate la incheierea asigurarii si sunt mentionate in inspectia de risc, care nu au fost remediate si avizate la ASIBAN S.A. ca atare pana la data producerii evenimentului asigurat;
6.9. partea din paguba care s-a marit ca urmare a neluarii de catre Asigurat a masurilor ce se impuneau pentru limitarea ei;
6.10. pagubele produse autovehiculului in timpul sau ca urmare transportarii, tractarii sau remorcarii lui;
6.11. partea de paguba rezultata din impunerea de catre unitatea reparatoare a inlocuirii unor piese componente (in scopul mentinerii garantiei), piese a caror reparare este tehnic posibila si nu afecteaza siguranta circulatiei;
6.12. pentru pagubele produse autovehiculului sau partilor componente ale acestora prin nerespectarea normelor de siguranta a circulatiei pe drumurile publice si a normelor privind incarcarea si amararea marfurilor pe timpul transportului (conducerea autobasculantelor cu bena ridicata, transportarea buteliilor de oxigen, acetilena etc. fara respectarea normelor de siguranta circulatiei, etc.);
6.13. pagubele produse partilor componente de rezerva, pieselor de rezerva, huselor, prelatelor (exceptie fac prelatele autovehiculelor cu coviltir), combustibililor, echipamentului suplimentar, sau oricaror altor bunuri existente in autovehicul.
Prin echipament suplimentar se inteleg obiectele cu care autovehiculul de marca si tipul respectiv nu este dotat in cazul productiei de serie.
6.14. Asiguratorul este exonerat de raspundere si pentru pagube cauzate de:
a) intrebuintare, functionare, uzare a pieselor si subansamblelor (ruperea amortizoarelor telescopice, a arcurilor, a fuzetelor, a arborelui cotit, a supapelor, a barei de directie si crucilor cardanice, a pinioanelor), deschiderea capotei in timpul mersului din orice alta cauza decat cele prevazute la pct. 5.1. alin a., explozia pneurilor, inteparea si taierea lor, distrugerea lagarelor etc.;
b) defecte de fabricatie ale materialului de fabricatie;
c) fisuri, goluri, ajustaje si tolerante necorespunzatoare, etc. sau de executie a partilor componente sau pieselor (asamblari necorespunzatoare);
d) influenta directa a trepidatiilor autovehiculului in timpul mersului, de actiunea curentului electric asupra tuturor componentelor instalatiei electrice, precum si de actiunea acizilor sau oricaror substante chimice;
Daca insa datorita defectarii din orice cauza (inclusiv din cele prevazute la pct. 6.14. paragraful a,b si c) a unor piese ale autovehiculului, inclusiv anvelopelor ori camerelor acestuia, se produc pagube de felul celor prevazute la art. 5, aceste pagube se despagubesc, mai putin reperele cauzatoare daunei.
e) influenta temperaturii asupra motorului autovehiculului sau ca urmare a lipsei sau insuficientei ungerii ori a supraincalzirii din oricare alte cauze decat cele cuprinse in asigurare asupra motorului, cutiei de viteze sau diferentialului;
f) arsuri simple care nu sunt urmate de incendiu si cele provocate de fenomenele electrice produse in orice fel, la instalatia electrica, cu exceptia celor ce provoaca flacara;
6.15. ASIBAN S.A. nu acorda despagubiri daca:
a) cererea de despagubire este frauduloasa ori are la baza acte si declaratii false sau falsificate;
b) in legatura cu dauna avizata a fost declansata o ancheta penala, pana la finalizarea acesteia.
6.16. fransiza prevazuta in contract, care va fi suportata de Asigurat, la producerea fiecarui eveniment asigurat.
7. SUMELE ASIGURATE
7.1. Autovehiculele se asigura la valoarea reala a acestora la data incheierii sau reinnoirii asigurarii.
Prin valoarea reala la data incheierii asigurarii se intelege valoarea din nou a autovehiculului, mai putin uzura in raport cu vechimea autovehiculului, potrivit scalei de uzura prevazute in tariful de prime. Valoarea din nou a autovehiculelor la data asigurarii reprezinta :
a) pentru autovehiculele de productie romaneasca:
- valoarea de factura (inclusiv T.V.A. si fara a se tine cont de rabaturile ocazionale oferite de producator), pentru autovehiculele cumparate de nou la data incheierii asigurarii;
- pe baza listelor de preturi (inclusiv T.V.A.) pentru celelalte cazuri.
b) pentru autovehiculele de productie straina:
- pe baza facturilor de cumparare pentru autovehiculele achizitionate de noi de la reprezentantele din Romania;
- pe baza facturilor de cumparare pentru autovehiculele achizitionate de noi de la reprezentantele din strainatate la care se adauga taxele de import justificate cu documente;
- pe baza cataloagelor de preturi pentru celelalte cazuri.
Pentru autovehiculele comercializate prin sistem leasing valoarea de nou este egala cu pretul CIP la care se adauga T.V.A. aferent sau valoarea DDP (valoarea autoturismului inclusiv toate taxele de import existente la data incheierii asigurarii).
Echipamentele suplimentare se asigura la valorile declarate de Asigurat si acceptate de ASIBAN S.A. sau la valorile de nou din care se scade uzura conform scalei de uzura ASIBAN S.A..
Suma asigurata se stabileste, in functie de optiunea asiguratului, astfel:
a) in lei;
b) in valuta convertibila (USD,EURO).
7.2. In cazul in care suma asigurata este impusa de catre un tert (banca, garant etc.), exista posibilitatea incheierii politelor la valoarea declarata de Asigurat, caz in care, la daune partiale, plata despagubirilor se va efectua corespunzator proportiei existente la data evenimentului asigurat dintre suma asigurata si valoarea reala a autovehiculului asigurat.
8. OBLIGATIILE ASIGURATULUI
8.1. Asiguratul/Contractantul are obligatia de a plati prima de asigurare stabilita la data incheierii contractului, la termenele si in moneda convenita.
8.2. Asiguratul/Contractantul are obligatia de a furniza toate informatiile si datele necesare cu privire la bunurile asigurate, in caz contrar aplicandu-se prevederile de la pct. 8.4.
8.3. In toate cazurile in care circumstantele privind riscul, astfel cum au fost ele declarate de Asigurat, se schimba in cursul executarii contractului, Asiguratul este obligat sa comunice in scris la ASIBAN S.A. schimbarile, in termen de 48 de ore de la data luarii la cunostinta.
8.4. Daca Asiguratul a dat raspunsuri inexacte sau incomplete ori daca nu a facut in termenul prevazut comunicarea la ASIBAN S.A. cu privire la schimbarea circumstantelor privind riscul, ASIBAN S.A. are dreptul:
a) inainte de producerea evenimentului asigurat, sa propuna Asiguratului modificarea corespunzatoare a contractului sau sa-l denunte in cazul in care, cunoscand exact circumstantele, nu ar fi incheiat contractul;
b) dupa producerea evenimentului asigurat, sa reduca despagubirea cuvenita, corespunzator raportului dintre prima stabilita si cea care, cunoscand exact circumstantele, ar fi fost datorata, sau sa refuze plata despagubirii daca, fata de acele circumstante, contractul nu s-ar fi incheiat.
8.5. Asiguratul este obligat sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii, in conformitate cu dispozitiile legale in scopul de a preveni producerea evenimentului asigurat, si sa puna in practica masurile de prevenire cerute expres de Asigurator. Asiguratorul are dreptul sa verifice modul in care autovehiculul asigurat este intretinut.
8.6. Asiguratul este obligat sa transmita in scris, Asiguratorului care administreaza polita respectiva, in termen de 5 zile, urmatoarele modificari:
- schimbarea numelui Asiguratului si a domiciliului acestuia;
- schimbarea numarului de inmatriculare, a seriei sasiului sau a caroseriei autoportante;
- retragerea definitiva a autovehiculului din circulatie;
- inlocuirea autovehiculului nou in perioada de garantie;
- pentru autovehiculele asigurate inmatriculate cu numar provizoriu, numarul de inmatriculare definitiv.
8.7. La producerea evenimentului asigurat, Asiguratul este intotdeauna obligat sa ia toate masurile, potrivit cu imprejurarile, pentru limitarea pagubelor.
8.8. Asiguratul este obligat sa comunice la ASIBAN S.A. producerea evenimentului asigurat in termen de 48 de ore. Pagubele provocate de incendiu sau explozie vor fi aduse imediat si la cunostinta unitatilor de pompieri, iar accidentul, la organele de politie, cele mai apropiate de locul producerii evenimentului asigurat, solicitind intocmirea de acte cu privire la cauzele si imprejurarile producerii accidentului si la pagubele produse.
Daca din cauza nerespectarii acestui termen nu s-a putut stabili cauza si intinderea pagubei, ASIBAN S.A. poate refuza plata despagubirii.
8.9. Asiguratul va pastra autovehiculul avariat in starea respectiva pana la evaluarea daunei, dar nu mai mult de 5 zile de la data instiintarii, sau va putea recurge la unele modificari minore in scopul diminuarii daunei. Asiguratul va fi obligat sa ia masuri pentru diminuarea pagubei, ca si cand nu ar fi fost asigurat, iar inainte sa repare integral avaria va trebui sa respecte intru totul instructiunile date de Asigurator in vederea reducerii pagubelor.
8.10. Asiguratul este obligat sa conserve dreptul ASIBAN S.A. de a se subroga contra celor raspunzatori de producerea pagubelor prin:
a) abtinerea de la orice recunoastere fata de terti a responsabilitatii in producerea evenimentului asigurat;
b) abtinerea de la incheierea oricarei tranzactii, de la renuntarea la drept sau de la incasarea oricarei despagubiri, fara acordul prealabil scris al ASIBAN S.A.;
c) indeplinirea tuturor actelor legate de procedura judiciara si/sau extrajudiciara, necesare pentru exercitarea dreptului de subrogare cerut de ASIBAN S.A..
8.11. Asiguratul are obligatia sa puna la dispozitia ASIBAN S.A., in original, toate actele documentare si informatiile necesare constatarii, evaluarii si stabilirii despagubirii, precum si sa permita ASIBAN S.A. sa faca investigatii proprii pentru stabilirea cauzei si marimea pagubei.
8.12. In cazul in care vinovat de producerea accidentului auto produs in Romania este detinatorul sau conducatorul unui alt autovehicul, care la data producerii accidentului are tichet de raspundere civila auto valabil, Asiguratul are obligatia sa faca instiintarea si constatarea pagubelor si la Asiguratorul din Romania emitent al asigurarii obligatorii de raspundere civila auto.
In cazul in care vinovat de producerea accidentului este conducatorul unui autovehicul inmatriculat in strainatate Asiguratul are obligatia de a prezenta fotocopia asigurarii de raspundere civila (Carte Verde) a celui vinovat cu confirmarea organului de politie respectiv, ca aceasta copie este conforma cu originalul prezentat acestuia.
8.13. Asiguratul are obligatia de a informa ASIBAN S.A. despre incheierea unei asigurari cu un alt Asigurator pentru acelasi risc, circumstanta esentiala pentru evaluarea riscului.
9. OBLIGATIILE ASIGURATORULUI
9.1. Asiguratorul are obligatia sa constate si sa evalueze pagubele prin reprezentantii sai sau prin imputerniciti, impreuna cu Asiguratul sau imputernicitii sai, inclusiv prin experti, daca se convine in acest mod de catre cele doua parti, in termen de maxim 5 zile de la data avizarii producerii evenimentului asigurat.
In cazul in care vinovat de producerea accidentului este conducatorul auto al unui alt autovehicul implicat in accident, instiintarea si constatarea pagubelor autovehiculului asigurat la ASIBAN S.A. se face si la societatea de asigurare care administreaza asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.
9.2. Asiguratorul are, de asemenea, obligatia sa stabileasca si sa plateasca despagubirile cuvenite, in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat.
Asiguratorul va presta serviciile care ii incumba in cadrul unei perioade de maximum 15 zile lucratoare de la primirea cererii de despagubire. Daca se constata ca Asiguratul trebuie sa mai prezinte documente pentru determinarea cauzelor si a imprejurarilor in care s-a
produs evenimentul asigurat, precum si a intinderii pagubei, termenul de 15 zile lucratoare se va calcula de la data primirii ultimului document.
10. STABILIREA CUANTUMULUI DESPAGUBIRII
10.1. Stabilirea si plata despagubirilor, se fac de catre ASIBAN S.A., in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat, precum si intinderea pagubei.
10.2. Despagubirea nu poate depasi suma la care s-a facut asigurarea, nici cuantumul pagubei si nici valoarea reala a autovehiculului la data producerii evenimentului asigurat.
10.3. Cuantumul despagubirii este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau pieselor avariate ori cu costul de inlocuire al acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor, necesare ca urmare a pagubelor produse de cauze cuprinse in asigurare precum si T.V.A. inclus, in cazul reparatiilor efectuate in Romania, din care se scade valoarea eventualelor deseuri.
In toate cazurile, cuantumul pagubei, stabilit conf. Art. 10.3., inclusiv cheltuielile prevazute la pct. 5.6. nu poate depasi valoarea reala a autovehiculului la data evenimentului asigurat.
La avarierea unui ansamblu sau subansamblu se ia in considerare inlocuirea numai a partilor componente sau a pieselor care au fost avariate, chiar daca cu prilejul reparatiei s-a inlocuit intregul ansamblu sau subansamblu al autovehiculului respectiv (de exemplu: in cazul avarierii cutiei de viteze prin distrugerea unor roti dintate se ia in considerare numai inlocuirea acestora, nu insa si a celorlalte piese ale cutiei de viteze care nu au fost avariate, chiar daca eventual au fost inlocuite).
Prin parti componente sau piese care se considera necesar a fi inlocuite se inteleg numai acelea a caror reparare sau folosire chiar reparate, nu mai este posibila din punct de vedere tehnic, datorita gradului de avarie a acestora, ori cu toate ca repararea este posibila, costul reparatiei, inclusiv cheltuielile pentru materiale precum si cele de demontare si montare aferente, depaseste valoarea din nou a partii componente sau a piesei respective la data producerii evenimentului asigurat, inclusiv cheltuielile pentru materiale precum si cele de demontare si montare aferente.
In cazul in care costul reparatiei inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente depaseste valoarea din nou a partilor componente sau a pieselor avariate, inclusiv cheltuielile pentru materiale precum si cele de demontare si montare aferente, se ia in considerare valoarea din nou a partilor componente sau a pieselor respective, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente.
Se considera ca a fost necesara revopsirea integrala a autovehiculului, atunci cand partile avariate, in cadrul aceluiasi eveniment, din cauze cuprinse in asigurare, reprezinta cel putin 50% din suprafata totala exterioara a autovehiculului respectiv.
10.4. In cazurile in care cu ocazia demontarii sau cu ocazia efectuarii reparatiei autovehiculului au rezultat si alte pagube produse ca urmare a accidentului, ce nu au putut fi constatate initial, Asiguratul este obligat sa instiinteze in scris ASIBAN S.A pentru a intocmi un proces-verbal suplimentar de constatare a pagubelor, in caz contrar ASIBAN S.A. poate refuza plata acestor pagube.
10.5. Despagubirile se platesc de ASIBAN S.A. in lei sau in valuta convertibila, in functie de modalitatea in care s-au platit primele de asigurare.
In cazul in care pentru repararea autovehiculului asiguratul a suportat cheltuieli in lei si valuta, iar primele de asigurare au fost platite in valuta, ASIBAN S.A. va despagubi cheltuielile facute de asigurat potrivit modalitatii in care au fost efectuate acestea, tinand cont si de prevederile articolului 10.6.
10.6. In cazul solicitarii efectuarii reparatiilor in strainatate, aceasta se poate realiza numai cu acordul expres al Asiguratorului. In cazul reparatiilor efectuate in strainatate sau a achizitionarii unor parti componente sau piese avariate din strainatate, cuantumul despagubirii este:
a) contravaloarea facturii de achizitie, mai putin T.V.A., cheltuiala recuperabila de catre Asigurat, numai el fiind indreptatit sa solicite returnarea acesteia, la asigurarile incheiate in valuta;
b) contravaloarea in lei a facturii de achizitie mai putin T.V.A, prin aplicarea cursului de referinta al B.N.R de la data facturii.
In cazul reparatiilor efectuate in strainatate, despagubirea se calculeaza tinand cont de costul manoperei practicat de atelierele din Romania pentru tipul respectiv de autovehicul sau de costurile manoperei practicate pe piata locala de unitatile reparatoare, iar preturile pieselor achizitionate nu vor depasi preturile pieselor de pe piata din Romania.
10.7. La cererea expresa a Asiguratului, plata despagubirii se poate efectua direct unitatii reparatoare sau furnizorului de piese de schimb.
10.8. ASIBAN S.A. poate acorda plati de despagubire in baza evaluarii Asiguratorului la data producerii evenimentului asigurat si a eventualei documentatii privind platile efectiv facute de catre Asigurat. In acest caz despagubirea se va calcula astfel:
- valoarea pieselor inlocuitoare precum si a materialelor necesare, va fi conform cataloagelor, listelor de preturi comunicate de fabricant la dealari precum si a ofertelor scrise, din care se scade T.V.A.;
- valoarea orara a manoperei este stabilita la 75% din valoarea orei de manopera fara T.V.A. a unitatilor care practica cele mai rezonabile tarife orare.
ASIBAN S.A. poate acorda un avans de pana la 50% din despagubirea estimata pe baza unui deviz antecalcul intocmit de catre un atelier de reparatii autorizat.
10.9. In cazul in care vinovat de producerea accidentului este un alt detinator sau conducator auto decat Asiguratul, reparatia se va efectua in termen de 60 de zile de la producerea accidentului, in caz contrar despagubirea se va calcula conform costurilor de reparatie de la data producerii accidentului.
10.10. Suma asigurata se micsoreaza, dupa fiecare dauna, cu marimea pagubei. Reintregirea sumei asigurate se face in schimbul unei prime aditionale care se va retine din despagubirea cuvenita. In cazul in care Asiguratul nu accepta reintregirea sumei asigurate, despagubirile urmatoarelor daune se vor reduce corespunzator raportului dintre suma asigurata ramasa dupa plata despagubiri si suma asigurata reintregita.
10.11. In cazul unei daune majore, cand aceasta se trateaza ca dauna totala, Asiguratorul nu este obligat sa preia autovehiculul asigurat avariat, in acest caz cuantumul despagubirii va fi redus cu valoarea pieselor ce se mai pot intrebuinta sau valorifica si care vor ramane in continuare in posesia Asiguratului, a eventualei fransize si a tuturor ratelor ramase de achitat.
10.12. In caz de dauna totala pentru autovehiculele gajate bancilor, despagubirea se plateste direct bancii creditoare, Asiguratul fiind instiintat, in scris, despre aceasta.
10.13. In cazul producerii evenimentului asigurat daca existau la momentul producerii acestuia mai multi Asiguratori pentru autovehiculul avariat, Asiguratul trebuie sa comunice la ASIBAN S.A. numele tuturor celorlalti Asiguratori, in acest caz ASIBAN S.A. va plati numai o parte a despagubirii, care rezulta din repartizarea proportionala a despagubirilor datorate de catre toti Asiguratorii, fiind exclusa orice responsabilitate solidara, astfel incat despagubirea totala platita Asiguratului sa nu depaseasca valoarea daunei.
10.14. In cazul in care, la data daunei, Asiguratul nu are achitata integral prima de asigurare, ASIBAN S.A. are dreptul de a retine din despagubirea cuvenita ratele de prima datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare.
10.15. In limita despagubirilor platite Asiguratului, ASIBAN S.A. se subroga in toate drepturile acestuia contra celor raspunzatori de producerea si marirea pagubelor. Asiguratul raspunde de prejudiciile aduse Asiguratorului prin acte care ar impiedica realizarea acestui drept.
10.16. Daca Asiguratul renunta la dreptul de regres sau daca, din vina lui, exercitarea acestui drept nu mai este posibila, ASIBAN S.A. este eliberata de obligatia de a plati despagubirea pana la limita sumei reprezentand dreptul de regres. Daca plata a fost deja efectuata, Asiguratul este obligat sa inapoieze despagubirea incasata.
11. DISPOZITII FINALE
11.1. Societatea ASIBAN S.A. nu va exercita dreptul de regres contra conducatorului auto sau altui prepus al Asiguratului care se afla la conducerea autovehiculului cu consimtamantul acestuia, decat in cazurile cand acestor persoane li se atribuie savarsirea urmatoarelor fapte:
a) paguba a fost provocata cu intentie;
b) daca in timpul producerii evenimentului asigurat sau dupa producerea acestuia, paguba s-a marit prin neluarea intentionata a masurilor pentru limitarea ei si numai pentru partea de paguba ce s-a marit;
c) daca paguba cauzata de incendiu sau explozie s-a produs prin folosirea in incaperea in care se afla autovehiculul, a focului deschis, inclusiv a luminii cu flacara deschisa;
d) daca paguba s-a produs cu prilejul distrugerii sau avarierii constructiei in care s-a aflat autovehiculul asigurat, din culpa conducatorului autovehiculului sau oricare alt prepus al asiguratului, in cazurile prevazute la lit. a-c de mai sus;
e) autovehiculul nu avea certificat de inmatriculare valabil sau alta autorizatie de circulatie valabila;
f) autovehiculul, in momentul accidentului, era condus sau actionat de o persoana fara permis de conducere valabil pentru categoria respectiva de autovehicule, ori dupa ce permisul de conducere i-a fost retras, anulat sau retinut in vederea anularii, ori ca urmare a suspendarii dreptului de a conduce;
g) persoana care conducea autovehiculul si a produs accidentul se afla sub influenta bauturilor alcoolice;
h) persoana care conducea autovehiculul si a pricinuit accidentul s-a sustras de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a parasit locul accidentului, in situatiile in care acest fapt nu este permis prin dispozitiile legale, cu exceptia cazurilor in care parasirea locului accidentului a fost determinata de necesitatea salvarii persoanelor;
i) pagubele s-au produs in timpul comiterii unor infractiuni savarsite cu intentie, ori in timpul cand persoana respectiva, autoare a unei infractiuni savarsite cu intentie, incerca sa se sustraga de la urmarire.
11.2. ASIBAN S.A. nu va acorda despagubiri in cazul in care faptele mentionate la pct. 11.1 erau cunoscute de conducerea Asiguratului, in cazul persoanelor juridice, respectiv Asigurat, in cazul persoanelor fizice. ASIBAN S.A. nu va acorda despagubiri nici atunci cand persoanelor din conducerea Asiguratului, in cazul persoanelor juridice, sau Asiguratului, in cazul persoanelor fizice, li se atribuie savarsirea acestor fapte.
11.3. In orice situatie, Asiguratul trebuie sa faca dovada ca riscul produs este acoperit prin polita de asigurare. Sarcina probei revine Asiguratului.
11.4. Reaua credinta dovedita sau evidenta a Asiguratului absolva ASIBAN S.A. de obligatiile de plata a despagubirilor in cazul producerii evenimentului asigurat sau ii dau dreptul sa rezilieze contractul de asigurare cu efect imediat. Pentru daunele produse in perioada cat contractul a fost denuntat ASIBAN S.A. nu acorda despagubiri.
11.5. Partile pot aduce, de comun acord, modificari la contractul de asigurare, ori il pot denunta oricand in cursul valabilitatii acestuia, modificarile respective ori rezilierea intrand in vigoare de la data ce se va conveni in scris, de parti.
11.6. In termen de 30 zile dupa plata despagubirii, ASIBAN S.A. poate sa denunte contractul de asigurare, daca acesta a ramas in vigoare, prin scrisoare recomandata, denuntarea devenind efectiva dupa 10 zile de la data stampilei postei.
Baza de calcul pro-rata temporis a cuantumului ratelor de prima in cazul denuntarii sau rezilierii contracrului de asigurare la care este indreptatit Asiguratorul si respectiv Asiguratul, o reprezinta aplicarea coeficientului de 1/12 din nivelul primei anuale, fiecare luna de asigurare inceputa fiind considerata luna intreaga. Asiguratorul nu va efectua retur de prima in cazul politelor pentru care a efectuat sau va efectua despagubiri din riscuri asigurate.
11.7. Respectarea intocmai a obligatiilor ce-i revin Asiguratului, precum si presupunerea ca toate declaratiile si raspunsurile acestuia la cererea chestionar sunt adevarate, vor fi o conditie ce precede orice raspundere ce revine ASIBAN S.A.
11.8. Dreptul de a ridica pretentii fata de ASIBAN S.A. privind plata unor despagubiri, se stinge in termen de 2 ani de la data producerii evenimentului asigurat.
11.9. Eventualele litigii aparute intre parti se vor rezolva pe cale amiabila, sau de instantele judecatoresti competente din Romania.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...