Chiar si atunci cand tribunalele le obliga la plata, primariile se prevaleaza de o prevedere legala potrivit careia, in astfel de situatii, autoritatile acorda despagubiri doar daca in bugetele lor sunt prevazute expres sume destinate acestui scop. Interesant este ca anul trecut a fost simplificata procedura de executare silita a statului, printr-o lege care obliga institutiile publice sa vina cu fondurile necesare in termen de sase luni de la primirea somatiei de plata.
Firmele de asigurare spun ca o parte insemnata a pagubelor produse autovehiculelor asigurate, pentru care societatile platesc despagubiri, este produsa de denivelarile din carosabil (gropi, canale neacoperite etc.), de lipsa indicatoarelor rutiere, precum si de nefunctionarea sau functionarea necorespunzatoare a semafoarelor electrice. Iar situatia precara a drumurilor publice, precum si neintretinerea sistemelor de semnalizare rutiera denota neindeplinirea de catre autoritatile publice locale a unor atributii care le revin potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001.
Atac in justitie
Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania stipuleaza, la articolul 22, ca, in limitele despagubirilor platite asiguratilor, asiguratorii se subroga in toate drepturile asiguratilor fata de cei raspunzatori de producerea daunelor si ii pot da pe acestia in judecata pentru recuperarea sumelor platite sub forma de indemnizatii. De altfel, asiguratorii adreseaza constant cereri de chemare in judecata impotriva autoritatilor locale (consilii comunale, judetene, municipale, primarii) in vederea recuperarii respectivelor sume.
`De regula, temeiul legal invocat de societatea noastra in instanta este Legea administratiei publice locale nr. 215/2001`, spun reprezentantii Allianz-Tiriac. Doar la nivelul anului 2006, si luand in considerare numai situatia din Capitala, sucursala Bucuresti a Allianz-Tiriac a platit despagubiri de aproximativ 1,5 milioane lei pentru daune produse autovehiculelor asigurate Casco ca urmare a gropilor din carosabil, fara a pune la socoteala cheltuielile de administrare aferente solutionarii respectivelor dosare de dauna.
Prinde orbul, scoate-i ochii!
Acestia spun ca o buna parte din cererile de chemare in judecata formulate de asigurator impotriva organelor administratiei publice locale au fost respinse de instanta pornind de la apararile formulate de acestea din urma, prin care isi `pasau` raspunderea de la una la alta si invocau lipsa unui text de lege limpede cu privire la obligatia lor de intretinere a drumurilor publice.
`In legislatia comunitara exista prevederi exprese referitoare la obligatia autoritatilor publice locale cu privire la intretinerea unei stari corespunzatoare a drumurilor publice. In
De retinut ca orice posesor de masina care isi avariaza autovehiculul in gropile `administrate` de primarii poate cere daune autoritatilor locale, chiar daca nu este asigurat Casco. Acesta trebuie mai intai sa faca o constatare la politie, dupa care sa notifice primaria ca solicita acordarea de daune fara proces. Cel mai probabil, primaria va refuza si se va ajunge in instanta. Diferenta este ca un cetatean obisnuit dispune de mult mai putin timp si resurse decat o societate de asigurare pentru a duce la capat un asemenea proces.
Legislatie (intentionat) ambigua
Intr-adevar, Legea nr. 215/2001 este ambigua in aceasta privinta. Astfel, la articolul 38, alineatul l), se stipuleaza ca stabilirea masurilor necesare pentru construirea, intretinerea si modernizarea drumurilor, podurilor, precum si a intregii infrastructuri apartinand cailor de comunicatii de interes local cade in sarcina consiliilor locale. Toate bune si frumoase, insa articolul 68, paragraful q) al aceleiasi legi prevede ca primarul este cel care `asigura intretinerea si reabilitarea drumurilor publice, proprietate a comunei sau a orasului, instalarea semnelor de circulatie, desfasurarea normala a traficului rutier si pietonal`. Ca sa nu mai mentionam ca articolul 104, alineatul k), introduce si Consiliul Judetean in ecuatie: `Consiliul Judetean (...) aproba construirea, intretinerea si modernizarea drumurilor, podurilor, precum si a intregii infrastructuri apartinand cailor de comunicatii de interes judetean`.
Un articol de: Adrian Mosoianu
Integral in Saptamana Financiara
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...