Asiguratorii contesta preturile practicate de service-urile auto


Data: 05.04.2007

Companiile de asigurari au inregistrat pierderi, pe segmentul politelor auto, din cauza numarului mare de accidente.

Costul orei de manopera a devenit motiv de disputa intre companiile de asigurari si firmele specializate in reparatii auto. Solutia pentru detensionarea situatiei o reprezinta instalarea in service-uri a unui soft care sa optimizeze costurile. Acest lucru ar putea conduce insa la majorarea pretului pieselor de schimb si a reparatiilor.

De ce refuza service-urile un soft care sa le monitorizeze munca? Pentru ca nu mai pot motiva timpul pierdut ori pretul pentru anumite piese. `Un service incorect care nu vrea sa faca un deviz de reparatie pune ce pret vrea el (de exemplu, cu 25% mai mult) si nu ai cum sa-l controlezi`, spune Ion Moise, sef serviciu lichidari daune auto la Generali Asigurari.

Oful societatilor de asigurari se exprima in bani, pentru ca cei care au polite RCA ori CASCO la societatea respectiva isi repara masinile avariate in baza politei. Astfel ca razboiul psihologic se duce intre societatile de asigurari si service-uri, pe foarte multi bani. Desi fiecare asigurator are un numar de service-uri agreate, asta nu le da certitudinea corectitudinii acestora din urma. Pe de alta parte, nimeni nu le poate impune service-urilor sa foloseasca unul dintre cele doua softuri de pe piata romaneasca, specializate in calculul costurilor de reparatie, Eurotax si Audatex.

Ca exemplu din piata, compania Generali are contracte incheiate cu 500 de service-uri (sub-contractanti). In 2006, societatea a avut 30.000 de dosare de daune partiale urmate de reparatii. Valoarea medie a unui astfel de dosar a fost de 650 de euro/masina. Pentru daune totale, compania a despagubit circa 500 de asigurati (adica 500 de masini noi au fost furate ori avariate total). Raportul este similar cu al multor companii prezente pe piata romaneasca.

Surse din piata declara ca reticenta service-urilor in a folosi softurile Audatex ori Eurotax se exprima tot in bani. Prin eliminarea timpilor suprapusi, folosind si respectand normarea de timp data de producator, patronii de service-uri castiga mai putin.

Conform normelor Registrului Auto Roman (RAR), service-ul va lucra dupa tehnologie si normare furnizata direct de producator. Folosirea unuia dintre aceste softuri este doar o unealta de lucru care ii invata pe mesteri ordinea operatiilor conform normelor producatorului, performanta tehnica, iar pentru case de asigurari este o unealta de verificare a devizelor si de management pentru serviciul daune.

Lucrand pe aceeasi platforma, atat service-ul, cat si asiguratorul, nu mai apar diferente in ceea ce priveste calculatiile si in final beneficiarul - clientul nu mai pierde timp pentru acceptul la plata de catre asigurator. `Casa de asigurari nu poate sa impuna unui service un soft, dar poate sa spuna ca, in conformitate cu normele emise de producator si tinand cont de preturile de piese de schimb furnizate direct de importator, piesele originale au preturi mai ridicate decat cele after market. Astfel ca valoarea pe care o va plati service-ului in urma reparatiei este cea corecta si ea nu poate fi deteriorata de factori subiectivi - lipsa pregatire angajati, lipsa utilaje performante pentru reparatii`, explica Gheorghe Anghel, director general Eurotaxglass Romania.

Reprezentantul Generali apreciaza ca, uneori, `20-25% din pretul unei reparatii e pus artificial. La serviceurile non-name, pretul poate fi si cu 40% mai mare`.

20 de euro, ora de manopera in Romania

In prezent, in Romania costul mediu al orei de manopera este mai mic comparativ cu cel din alte tari din Europa (exemplu: Germania 65 euro, Romania 20 euro, Franta 35 euro).  Prin folosirea unuia din cele doua softuri de costuri, se poate ajunge in situatia ca, datorita folosirii timpilor de manopera corecti - adica mai mici -, sa creasca presiunea asupra costului orei de manopera agreat cu societatile de asigurari si acesta sa creasca in viitorul apropiat. Preturile de piese de schimb si materiale pentru vopsire in Romania reprezinta mai mult de jumatate din costul unei reparatii, astfel incat si piata pieselor de schimb joaca un rol foarte important in costul total al unei reparatii auto.

Software-ul creat de Eurotax raspunde simultan cerintelor asigu ratorilor si service-urilor auto in solutionarea daunelor auto. Prin pozitia independenta in piata auto si a asigurarilor auto, compania a creat un instrument de lucru care, pe de o parte, ofera credibilitate calculatiilor de cost prezentate de service-urile auto societatilor de asigurare si pe de cealalta parte confera asiguratorului siguranta ca service-ul a respectat timpii corecti de manopera indicati de producator, cu excluderea timpilor de manopera suprapusi si incadrarea pretului pieselor de schimb in marjele preturilor de importator/producator.

Eurpotax Repair Estimate - ERE este un soft de ultima generatie in calculatia si managementul daunelor. Cu ERE nu se face doar o calculatie
a daunei in urma unui accident, ci se poate integra softul intr-un sistem integrat de management al societatii care il utilizeaza. Sistemul se actualizeaza lunar si poate fi instalat pe fiecare statie de lucru.

Un articol de: Oana Grecea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurarea Auto Casco »

Avantajele colaborarii cu un service auto partener cu societatile de asigurare

Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...

Porsche Finance Group aniverseaza 15 ani pe piata din Romania

Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...

Clientii UNIQA pot plati primele de asigurare prin reteaua PayPoint

Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...

GOTHAER lanseaza o platforma online dedicata vanzarii asigurarilor de garantie de participare la licitatie

Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...

LeasePlan Romania lanseaza platforma de CSR 'Sigur la drum'

LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor