O slabire semnificativa a monedei nationale in raport cu euro va conduce la o majorare a tarifelor Casco, cel putin in cazul Allianz-Tiriac Asigurari, in conditiile in care preturile la piesele de schimb si manopera sunt exprimate in moneda unica.
Astfel, deprecierea leului va majora valoarea cheltuielilor cu despagubirile, a mentionat directorul executiv asigurari generale din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, Aurel Badea, citat de NewsIn.
In ce priveste asigurarea Casco, "pentru 2009 nu au fost necesare ajustari de prima relevante", a precizat el.
"Doar in situatia in care cursul de schimb va aduce o slabire semnificativa a monedei nationale in raport cu euro am putea fi nevoiti sa luam masuri de crestere a cotatiilor, intrucat costurile pieselor de schimb si manoperei sunt exprimate in euro si, prin urmare, valoarea cheltuielilor cu despagubirile ar creste proportional cu rata de depreciere a monedei nationale in raport cu euro", a declarat Badea, pentru NewsIn.
La Allianz-Tiriac Asigurari, pe segmentul de clienti persoane fizice, masurile de subscriere a riscurilor in concordanta cu profilul de risc individual au fost luate deja incepand cu decembrie 2006 in mai multe etape, in paralel cu masuri de control si eficientizare a administrarii proceselor de lichidare a daunelor, a aratat directorul mentionat.
In urma acestor masuri implementate progresiv, Allianz-Tiriac nu a avut nevoie de ajustari de prima relevante pentru 2009, sustine Badea.
"In ce priveste tarifele pentru asigurarea Casco, la fel ca si in cazul asigurarii obligatorii RCA, portofoliul este segmentat, fiecare segment avand practic o abordare separata", a spus oficialul Allianz-Tiriac.
Portfoliul de persoane juridice al companiei avea rezultate bune in ansamblu din punctul de vedere al daunalitatii, motiv pentru care tarifele nu au crescut decat pe segmentele de vehicule cu rezultate puternic negative.
"Rezultatele bune s-au datorat atat masurilor de subscriere luate anterior - in sensul segmentarii ofertei in functie de profilul de risc al asiguratului, rezultand astfel tarife individualizate, dar si masurilor luate pe partea de administrare a daunelor - centralizarea lichidarii daunelor, controlul costului cu piesele de schimb si ora de manopera", a mai spus Badea.
Prima medie la asigurarile auto ar trebui sa creasca substantial in piata, in urma introducerii unei noi metodologii de calculare a daunelor
La nivel de piata, oficialul Allianz-Tiriac crede ca prima medie de asigirari auto ar trebui sa creasca semnificativ, in urma introducerii unei noi metodologii de calcul al daunelor nenotificate, norma care a fost adoptata in acest an de CSA.
Aceste noua metodologie de calcul va impune cresterea nivelului rezervelor asiguratorilor, sporind astfel cheltuielile.
"In mod normal, avand in vedere masurile luate de CSA - norma privind rezervele de daune nenotificate sau neavizate si limitarea reducerilor de prima -, prima medie la nivelul intregii piete de asigurari ar trebui sa creasca semnificativ" a spus Badea.
El a adaugat ca nu se refera la companiile - nu foarte multe la numar - care au avut tarifele si rezervele stabilite corect si unde, probabil, cresterile vor fi in jur de 10% -15%, in medie.
"Avand in vedere insa ca o cota mare de piata este controlata de companii de asigurari care au mers pe o politica agresiva de achizitie in 2008, cu tarife mult sub nivelul primei tehnice, in cazul in care acestea vor aplica noile norme, ar trebui sa asistam la o crestere semnificativa a primelor lor", a mai spus oficialul Allianz-Tiriac.
Comisioanele brokerilor trebuie limitate de piata, nu de CSA
In ce priveste plafonarea comisionului practicat de intermediari la 15% din valoarea primelor RCA incasate, oficialul Allianz-Tiriac sustine ca aceasta masura poate reduce ponderea cheltuielilor de achizitie in pretul RCA si, indirect, pretul final pentru anumite companii de asigurari, dar nu este cea mai potrivita solutie.
"Daca luam in considerare ca dauna medie creste in medie cu 10-20 % pe an si, in plus, sunt companii de asigurari la care nivelul rezervelor tehnice nu este suficient, este clar ca limitarea nivelului comisionului nu rezolva problema in sine. Rezolvarea trebuie cautata in alta parte (la nivelul componentelor care determina prima de risc)", a mentionat oficialul Allianz-Tiriac.
El a adaugat ca ponderea cea mai importanta in costuri este detinuta, in mod normal, de cheltuielile cu despagubirile - sau costul riscului.
"In practica, contributia costului riscului (prima de risc) la formarea primei de asigurare ar trebui sa fie de 70-75%, restul fiind atribuite costurilor interne (administrative, taxe, achizitie, marja de profit)", a explicat Badea.
Astfel, cheltuielile de achizitie influenteaza pretul final al politelor RCA, dar aceste cheltuieli nu reprezinta componenta principala. "In plus, trebuie spus ca, intr-o piata libera, nu se intalnesc astfel de masuri administrative de impunere a unor practici comerciale", sustine Badea.
Companiile au actionari care vor profit si, in consecinta, limiteaza cheltuielile de achizitie la un nivel decent, considera el.
"CSA se substituie oarecum actionarilor, invocand drept scop protectiei asiguratilor, in ideea ca actionarii sunt incapabili sa-si gestioneze afacerile si sa-si controleze cheltuielile. De aceea, acest gen de interventie este cel putin discutabila", a mai spus Badea.
El a explicat ca aceasta masura de limitare a comisionului nu va avea nici un efect asupra activitatilor Allianz-Tiriac, in conditiile in care comisionul acordat de companie intermediarilor pentru clasa de asigurari obligatorii nu a depasit, in ultimii ani, rata de 15%.
Arbitrul asigurarilor a plafonat, la inceputul lui noiembrie, nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenationale.
Potrivit presedintelui CSA, Angela Toncescu, tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creste cu cel mult 10%, ca urmare in special a limitarii comisionului practicat de intermediari la 15%.
Reparatiile masinilor acoperite de polite RCA si CASCO efectuate de service-urile auto in...
Porsche Finance Group (PFG) aniverseaza 15 ani de activitate in Romania. Cu aceasta ocazie, PFG a...
Incepand cu luna noiembrie, clientii UNIQA Asigurari pot plati sumele aferente politelor de...
Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat prima platforma din Romania care permite clientilor sai sa...
LeasePlan Romania a lansat in luna decembrie platforma de responsabilitate sociala "Sigur la drum",...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...