Romania nu va avea crestere de PIB fara crestere de consum intern, insa stimularea consumului va inocula din nou criza, anuland efectele masurilor de austeritate intreprinse in ultimii doi ani, potrivit analistului economic Ilie Serbanescu.
Exporturile vor continua sa sustina economia, dar nu va fi suficient fara cresterea consumului intern. Totusi, pentru a crea sustenabilitate pe termen lung, este bine ca cerea interna sa nu fie stimulata. Pe de alta parte acordul cu FMI va contribui la infranarea tendintelor populiste din preajma alegerilor din 2012, precizeaza analistul.
In ceea ce priveste efectele catastrofei din Japonia, Ilie Serbanescu considera ca economia Romaniei, dar si economia mondiala se confrunta cu doua mari vulnerabilitati: cresterea pretului petrolului, in conditiile in care gradul de dependenta de importuri a Romaniei va creste, si cresterea pretului alimentelor, segment pe care Romania ar fi putut sa nu depinda de nimeni, dar este totusi importator net.
Cresterea economica de 0,1% trebuie sa astepte confirmarea ajustarii sezoniere, o operatiune de rutina, statistica ce va confirma daca a fost o crestere sau nu. Fiind vorba de o crestere foarte mica este posibil ca orice ajustare sezoniera in jos sa aiba ca rezultat anularea acestei cresteri. O crestere de 1%, era sigur confirmata, diferentele maxime din ajustare fiind de 0,2%, 0,3%, dar la 0,1% o ajustare de 0,2% poate sa spuna ca nu a mai fost crestere. Si atunci, chiar daca se confirma tendinta de crestere in primul trimestru din acest an, nu se mai indeplineste conditia de doua trimestre la rand de crestere economica pentru iesirea oficiala din recesiune.
In ceea ce priveste sustenabilitatea, dincolo de criteriile oficiale, ramane de vazut ce se va intampla in realitate. 2010 a dovedit ca partea angrenata in productie din PIB, inclusiv fata de export, este atat de mica, incat in ciuda unei cresteri absolute remarcabile a exporturilor care au depasit maximele din 2008, dinaintea crizei, totusi nu au reusit sa impinga toata caruta si economia a dat inapoi - mai putin decat se prevedea, dar totusi a dat inapoi.
Pentru sustenabilitate, concluzia e foarte dramatica: e putin probabil ca Romania sa aiba crestere de PIB daca nu va avea crestere de consum intern. Romania nu va avea crestere economica decat daca i se va face din nou rau economiei si devine, astfel, un cerc vicios care exclude, dupa parerea mea, desi altii cer acest lucru, stimularea consumului pentru a avea crestere economica pentru ca inseamna ca inoculezi iarasi criza. Incetezi sa mai combati ceea ce a constituit obiectivul austeritatii facute tocmai in numele reechilibrarii in ultimii doi ani. Noi am redus consumul. Era dupa mine si necesar. Acum sa ma apuc sa stimulez consumul mi se pare aberant.
Din analiza situatiilor statistice, premisele sunt favorabile pentru ca din cresterea economica- stim cu totii, nesanatoasa din perioada 2004-2008- dupa doi ani de criza ce a mai ramas? PIB-ul s-a intors in 2007, dar consumul s-a intors in 2005. La nivel de volum inseamna ca am eliminat “gogoasa” care nu a fost absorbita in economie si din toata cresterea din 2004-2008 a ramas totusi ceva care poate fi asimilat in economie, care poate a si fost asimilat si care creaza o baza de crestere sanatoasa pentru viitor.
Exista pericolul alegerilor din 2012 si, din acest punct de vedere si nu din alte puncte de vedere, faptul ca suntem legati in continuare la remorca FMI nu este ceva atat de rau, poate ajuta la a disciplina tendinte care o iau razna in preajma alegerilor.
Datele de export sunt extraordinar de bune. Nu stiu cum s-a petrecut faptul ca, daca scoti serviciile adiacente tranzactiilor de bunuri ajungi ca pentru prima data exporturile au depasit importurile.
In continuare exporturile isi vor face datoria, dar nu suficient pentru a impinge totul si soarta PIB-ului va depinde in continuare de cererea interna , ori aici e “buba”. E bine ca aceasta sa nu fie tratata, sa mai fie lasata asa, pentru a crea sustenabilitate pentru anii ce vin si nu pentru un an, pentru ca astfel nu dureaza decat un an. Orice stimulare de consum in momentul de fata face bine pentru un an, dupa care iarasi o luam de la capat.
Este vorba in primul rand despre pretul barilului de petrol. In mod cert va fi o crestere, de data asta mai putin speculativa si mai reala, o crestere structurala, determinata si de faptul ca va fi o stagnare in oferta generala de energie care va crea presiune asupra cererii de petrol. Oricum, este cea mai simpla modalitate de a acoperi excedente de cerere sau presiuni de cerere, cu petrol si nu cu gaze sau cu energie nucleara care au un fel de inelasticitate.
Pe de alta parte, va fi si presiunea extrem de puternica de abandonare a programelor nucleare, de punere a unor piedici, a unor pedale de frana in acest domeniu.
Si atunci, sa ai petrolul in mana si sa nu ceri mai mult pe petrol nu se va putea. Romania depinde intr-o proportie care va fi din ce in ce mai mare de petrolul din import.
Absolut aceeasi logica este si cu pretul alimentelor. Romania ar avea capacitatea aici sa nu depinda de nimeni, sa fie in situatia de a trage foloase de pe urma presiunilor care vor fi in mod indubitabil pe pietele mondiale de alimente, dar deocamdata suntem importator net si Romania va trebui sa plateasca mai mult pentru acestea, desi am fi putut fi si noi beneficiari.
Sursa: Efin.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...