Data: 03.06.2011
"Noi ne uitam cu jind si eu cu invidie multa cand vad cum o tarisoara cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetica, care valoreaza pe bursa 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursa. Pe bursa din Romania toate companiile romanesti adunate, tot ce e listat pe bursa nu face 21 de miliarde.
De ce acolo se poate si la noi nu? Si la noi sunt companii care daca ar fi listate pe bursa ar intra intr-un alt mecanism, adica ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea interna, management mai performant, o alta politica de investitii, care duce compania la crestere si devine un motor economic ", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Mamaia, Calin Popescu Tariceanu.
El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica si Romgaz, care ar putea fi listate pe bursa daca Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsa de curaj".
"Actualul Guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca orice. Marca acestui guvern este inactiunea, lipsa de actiune, lipsa de curaj. Puteau sa inceapa sa listeze pe bursa societati cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.
El sustine ca ar fi buna si ideea privatizarii societatilor de stat care sunt prost gestionate, dand ca exemplul in acest sens SIDEX Galati care inregistra un milion de dolari pierderi pe zi.
"Nu vad care e problema privatizarii, se vede ca societatile de stat sunt prost gestionate. Aduceti-va aminte in a doua parte a anilor -90 ce se intampla cu una din intreprinderile fanion ale economiei romanesti, SIDEX.
Va dau acest exemplu pentru ca este foarte elocvent, SIDEX pierdea, in 1997, un milion de dolari pe zi. (âŚ) Dupa privatizarea din 1998, in trei luni a eliminat pierderile, iar in sase luni a intrat pe profit. Iar SIDEX facea acum doi-trei ani un milion de dolari profit pe zi.
Explicatia era ca toate intrarile de materie prima la SIDEX treceau prin firme private, toate produsele finite treceau prin firme private. Ii luai pe toti la bilant, erau pe profit, pierderile se aruncau pe intreprinderea de stat, dar ei nu plateau impozite pe salarii, TVA, nimic, nimic.
Si din acest motiv insist pe ideea ca intreprinderile trebuie privatizate", a precizat Tariceanu.
El sustine ca si Petrom se afla in aceeasi situatie ca si SIDEX, iar in prezent aduce statului mai multe dividente decat aduc "toate celelalte societati de stat din Romania".
"Petrom era in aceeasi situatie inainte de privatizare si a devenit societate in care statul are 46 la suta, iar statul incaseaza mai mult ca dividende de la Petrom decat de la toate celelalte societati de stat in Romania.
Asta este realitatea", a mai spus fostul premier.
Sursa: Bloombiz.ro