Romanii isi pretuiesc mai mult masina decat viata, cand e vorba de asigurari - Interviu Ziare.com


Data: 22.07.2011

Veniti dintr-o perioada in care "asigurarea de viata" inseamna ca statul iti da totul, de la locul de munca pana la casa, romanii inca nu s-au obisnuit cu acest concept capitalist. Iar asta se vede clar in numarul asigurarilor de viata pe care romanii si le fac. 

Daca ne uitam la polonezi, vedem ca ei aloca lunar din salariu mediu brut 17,2 euro, in timp ce un roman da, cel mult, 1,5 euro. 

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in prezent, ponderea Casco (asigurari facultative pentru masini) in total asigurari generale a fost de 37,2% in 2010. La randul lor, asigurarile de viata au o cota de numai 19,9% din piata totala a asigurarilor, dupa cum spune si CEO-ul Aviva Romania, Mihai Popescu, intr-un interviu pe care l-a acordat in exclusivitate pentru Ziare.com.

Cum nici CASCO si nici asigurarile de viata nu sunt obligatorii, cifrele arata ca romanii pretuiesc mai mult masina decat propria viata.

Totodata, seful Aviva mai este de parere si ca romanii inca mai cred ca nu au nevoie de o astfel de polita, pentru ca "nu li se va intampla nimic rau".

Ce credeti ca i-ar putea determina pe romani sa-si faca o asigurare de viata?

Cred ca perioada de criza din ultimii doi ani este unul dintre cei mai puternici factori care i-au determinat pe romani sa-si schimbe perspectiva asupra economisirii si i-au facut sa inteleaga ca nimeni nu le va asigura protectie financiara celor dragi sau un venit mai mare la pensie decat ei insisi. Astfel, consider ca deja s-au facut pasi importanti in directia convingerii romanilor in privinta necesitatii asigurarii de viata. 

Care ar putea fi calea de convingere a romanilor sa cumpere astfel de polite, avand in vedere ca ei nu se inghesuie nici macar sa-si incheie asigurarea obligatorie pentru locuinta?

Romanul este rezervat in privinta achizitiei unei asigurari de viata in contextul economic actual, inca instabil. Prefera sa-si aloce resursele financiare pentru indeplinirea unor obiective urgente, amanand achizitionarea unei asigurari de viata. Este orientat pe termen scurt, ceea ce determina dezinteresul pentru investitii in instrumente financiare pe termen mediu si lung si nu economiseste pentru ca are impresia ca nu dispune de venituri suficiente. 

Avem sau nu o oarecare educatie financiara care sa ne faca sa constientizam ca exista pericole de care ne putem feri?

Nivelul de educatie financiara inca este scazut, dar totusi mai bun decat in anii anteriori si in continuare exista puternic inradacinata mentalitatea "nu am nevoie de asigurare de viata, nu mi se va intampla nimic rau". Aceasta mentalitate este in curs de schimbare, dar procesul este la inceput, se deruleaza cu pasi mici si va implica o perioada foarte lunga de timp. 

Imbucurator este faptul ca romanul a devenit mai responsabil in ceea ce priveste protectia financiara pentru ca a inceput sa constientizeze necesitatea si importanta actiunilor personale pentru a-si asigura viitorul financiar.

In tot acest proces de schimbare a mentalitatii, consultantii nostri financiari au un rol esential in explicarea necesitatii si a avantajelor asigurarilor de viata, ajutand clientii sa aleaga instrumentele financiare potrivite nevoilor personale. 

Daca ar fi sa facem o paralela intre piata noastra de asigurari de viata si altele din regiune, cat de bine arata cea locala?

In Romania, asigurarile de viata au o cota de 19,9% din piata totala a asigurarilor, in timp ce procentele sunt semnificativ mai mari in tarile invecinate Cehia (46%), Ungaria (53,5%) si Polonia (58%), diferente care se manifesta si la nivelul ratei de penetrare a asigurarilor de viata, calculat ca raport intre volumul primelor brute subscrise si Produsul Intern Brut (PIB).

In plus, 0,3% din salariul mediu brut lunar este alocat asigurarilor de viata in Romania, comparativ cu alte tari din regiune unde se aloca in medie 2%. Astfel, daca un polonez aloca pana la 17,2 euro, un roman aloca cel mult 1,5 euro.

Cu cati ani suntem in urma celorlalte tari din regiune daca ne luam dupa cifrele din asigurari? 

In acest moment, Romania se afla intr-un proces de convergenta a obiceiurilor de consum in ceea ce priveste produsele utlizate si in mod direct produsele de asigurari de viata si, desi exista un decalaj important privind cota de piata a asigurarilor de viata din totalul pietei de profil, inclusiv in comparatie cu tarile invecinate, vom asista in urmatorii ani la o tendinta de reducere a acestor diferente.

Sursa: Ziare.com

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor